Kurs i isolering.

Den 16 mars var det dags för en ny kurs arrangerad av regionmuseet i Kristianstad med stöd av LRF. Denna gången fick vi info om kurserna via mail eftersom vi varit med innan men jag hittade även infon på Byggnadsvårdsbloggen och på Alternativ.nu så är ni intresserade finns det info om övriga kurser där.

Det finns flera kurser där som är intressanta men denna fångade allra mest vårt intresse. Desutom kan den komma till nytta nu när vi börjat jobba på mer seriöst med vårt snickeri. Det var en heldagskurs mellan klockan 9-16 och den bestod av två delar. Isolering i gamla hus och värmen i gamla hus.

Det lät verkligen jätteintressant och vi var rätt förväntansfulla när vi gav oss av till Hörbys gamla biograf Metropol. Under förmiddagen föreläste först en arkitekt om olika isoleringsmaterial som var lämpliga eller inte lämpliga inom byggnadsvård. Tyvärr radade han mest upp olika material och sa inte så mycket om dem eller hur man kunde tänka. En hel del av tiden gick till att säga vilka man inte skulle använda och dem hade han ju kunnat hoppa över helt.

Efter pausen fortsatte dagen med att han skulle presentera olika exempel. Det lät ju bra tyckte vi. Men det han visade var ett objekt som han ansvarat för. Ett 1600-talshus i Kristianstad som blivit varsamt renoverat och omgjort till modern standard fast med lämpliga metoder. Men de krav som ställs på flerfamiljshus ligger ju långt från vanliga torp och villor som är för en familj. Därför var en hel del inte speciellt relevant. Att ha väggar som klarar brand i 60 minuter eller hur man löser uteplats eller balkong till samtliga lägenheter är inget vi behöver veta mer om direkt… tyvärr hann han inte helt klart heller för det var så många som ställde frågor. Det hade varit mycket bättre om man tagit alla frågor i slutet för många gånger kom han av sig och det blev lite tafatt och veligt innan han kom igång igen.

Efter lunchen var det dags för värme i gamla hus. En murare med stort intresse för äldre hus föreläste om olika värmekällor och de historiska aspekterna bakom eldstaden i våra hus. Hur allt började och hur den öppna elden utvecklats till vad den är idag. Det var väldigt intressant men återigen avbröts han en hel del av frågor som hade lite för privat karaktär för att vara intressanta. De rörde bara dem som frågade och hade inget allmänintresse. Nåväl. En hel del lärde vi oss ändå om värmekällor och metoder för att åtgärda eller renovera. Tyvärr har vi ju inget kvar…inte ens murstocken i vårt hus. Men vi har ju planer på både vedspis och rörspis såsmåningom. Denna kursdag var inte lika givande som byggnadsvårdskursen vi var på för ett år sedan men det var trots allt intressant. Jag funderar på kursen om lera och lerbruk i maj…vi får se om det blir av.

Published in: on mars 31, 2010 at 13:38  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2010/03/31/kurs-i-isolering/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Spændende at høre om jeres erfaring med kurset. Vi var på Regionsmuseet kurs om at renovere gamle stenmura i år. Kan virkeligt anbefales, der var både teori, feltvandring og praktik, hvor vi fik egen erfaring i olika mindre reparationer, eks. hvordan man afslutter en gennembrudt stenmur og hvordan man genrejser et sammensunket 1-stens mur. Mange med landbruks/skogbruksfastighet og interesse i at bevare kulturlandskabet. Men en opgave man først orker, når huset er ved at komme i stand og man atter vender blikket ud i landskabet 🙂

  2. Ja kursena är verkligen bra. Vi funderade på den om stenmurar för vi har MÅNGA meter och de skulle verkligen behöva ses över. Men vi hade ingen möjlighet. Hoppas den kommer tillbaka igen nästa år så vi kan gå då. Men det är sant att sånt får komma när huset är längre kommet. Man kan inte göra allt samtidigt…även om man vill! //Sophie

  3. Det kan være frustrerende når man ikke kan gøre alting samtidig….
    Regionsmuseet er lydhøre overfor forlag til næste års kurser, så du øger nok chancen for at de udbyder et kursus i stenmure hvis du skriver til dem og foreslår det.

  4. Ja det kan jag göra. Jag har föreslagit flera kurser innan för de brukar fråga när man gör utvärdering på någon av dem. //Sophie


Lämna en kommentar