Gamla ladan.

Eftersom det just nu bara pågår spackling inomhus i arbetsrummet och sovrummet och det inte är speciellt intressant vare sig att skriva om eller att hålla på med så tänkte jag gå bakåt i tiden lite. Vi har ju bott här i ett och ett halvt år så lite har vi ju hunnit med. Ett villkor (från vår sida) när vi köpte gården var att alla inventarier utomhus skulle ingå. Kan för många verka idiotiskt men vi är ju väldigt intresserade av gamla saker och dessutom fanns ju alla jordbruksredskap och annat som behövs redan på gården. I och med det villkoret fick vi oxå en lada proppfull med gamla saker på köpet…
gamla-ladan Fotot ovan är otroligt nog taget idag, dan innan julafton, men det ser ut som en vårbild! Så här ser alltså ladan ut just nu. Och förhoppningsvis kan vi riva den till våren.
baksidan2 Baksidan ser inte mycket bättre ut, men tanken är att när ladan är borta ska det bli mer trädgård åt oss här…

Ladan var som sagt proppfull med saker…allehanda bråte och massor av grejor som såg lovande ut. Förfallet på ladan har gått för långt och allt timmer är hårt angripet av ”hästamyror”, mögel och olika svampsorter därför måste den tyvärr rivas. Vi hade helst haft den kvar men det är försent att rädda den. När vi var uppe och hämtade två spegeldörrar i våras trampade Mats genom loggolvet för det är så uppätet invändigt. Det är ändå från början ett rejält uthus uppfört i timmer och med rödfärgad panel. Ursprungligen har det lagts ett vasstak på men sen när det blivit dåligt har någon läktat direkt ovanpå och lagt betongpannor. Sen har pannorna blåst ner och inte lagts tillbaka så det har regnat igenom och vassen har hållt kvar fukten och gett en utmärkt grogrund för allt mögel…Dessutom bor det en enorm koloni råttor i huset. Vi hör dem nästan dagligen…även om katten gör sitt bästa för att decimera dem. Vi är bara glada så länge de inte flyttar in i boningshuset…men varför skulle de egentligen det? Hela loftet är täckt av ca 3 dm säd…

I somras var det så äntligen dags att faktiskt gå igenom allt som gömde sig i drivorna därinne. Vi kallade in förstärkning från mina båda bröder samt Mats pappa och svåger som alla är mer eller mindre intresserade av bråte… de kom iklädda overaller och munskydd och gav sig an uppgiften. Hur mycket saker som helst plockades ut. Massor var bara att slänga men en hel del fynd gjorde vi. gamla-ladan-rensning2
Detta foto är taget innan vi började röja ur i det som varit verkstad. Det var länge sedan man kunde gå in dit och faktiskt arbeta med något… Så här såg det ut i hela ladan, allt bara lagt in ovanpå det som redan fanns där, man kom inte långt innanför någon av dörrarna utan det låg meterhögt med grejor överallt.
gamla-ladan-rensning5 En del av det vi plockat ut, Vi höll på hela dagen och bära och släpa (ja jag bar och släpade i ärlighetens namn ingenting för jag var gravid och fick inte gå in i ladan överhuvudtaget…så jag strosade bara runt utomhus och tittade på allt) och ändå finns det massor av saker kvar fortfarande som vi får ta tag i en annan gång!
gamla-ladan-rensning9 Mats och min bror inventerar…
gamla-ladan-rensning10
Massor av småpryttlar som servisdelar, krukor, tyngder, skedar, kaffekoppar, handvirkade hyllremsor och spetsar, pressglas, speglar, handtag, nycklar, lås, lampskärmar och massor av annat hittade vi. Det var helt faschinerande att gå igenom alla saker som fanns. Det var förre ägarens en hel del och det var ju mest nyare saker men under detta fanns saker som hans far och farfars troligen använt. Mycket av det gamla och förbrukade, trasiga eller bara omoderna och utbytta hade under åren åkt ut i ladan och blivit kvar där istället för att slängas. Det är ju vi tacksamma för idag! På loftet fann vi t. ex en stor del av vad vi tror är föräldrarnas bohag, gardinerna fortfarande kvar på gardinstängerna, madrasserna kvar i sängarna och en hel väska med deras saker som funnits i badrummet. Dessutom saker från köket…burkar med kryddor och bakpulver, bestickslådor med besticken i och så vidare.

Published in: on december 23, 2008 at 13:43  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2008/12/23/gamla-ladan/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Rena guldgruvan 😉
    Du har visat de här bilderna innan i ett annat sammanhang men jag kommer inte ihåg var, kan det ha varit på ”bygga hus” ?

  2. Ja det kan nog stämma…det var en diskussion där om gamla uthus och sånt tror jag. //Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: