Så var julen över.

Och det är ganska skönt. För nu är det bara ledighet kvar och vi hinner med att få mycket gjort här hemma. Har varit stillestånd nu ett tag eftersom det mest varit slipning och spackling och dessutom alla julbestyr. Iår har jag inte varit motiverad alls att pynta och dona. Jag brukar tycka det är jätteroligt men eftersom vi har slipdamm överallt och dessutom ett golv som i 4 veckor legat staplat i hallen så har det känts så överflödigt att försöka få fint iår och det mesta av pyntet ligger kvar i sina lådor i källaren.

golvet-till-sovrum-och-arbetsrum
Så här har golvet legat nu ett tag och varit ivägen…men äntligen är det dags att lägga det på plats.

Nåväl…gran har vi iallafall, men vi gick ut och hämtade en vanlig i vår egna skog iår, brukar alltid köpa kungsgran för att slippa barrandet. Det var ganska mysigt att gå i egna skogen och leta efter en gran faktiskt. Och även om den inte är så tät som kungsgranarna brukar vara så är den fin.

För ett par veckor sedan fick vi en del av skogen gallrad av en skördare som var här i ett par dagar…och nu är Mats i full gång med att köra ut virket till vägen så timmerlastbilarna kan hämta upp det. Det är ju jättebra att han kan köra ut det själv men det medför ju oxå att han är ute alla ljusa timmar och bara kan arbeta här inne när det är mörkt.

mats-kor-timmer4
Mats på väg med ett lass till lavorna

Som tur är är det mesta av hans arbete klart just nu och det är jag som ska fixa en del…mycket målning och tapetsering och äntligen får jag börja med det. Känns roligt när jag oxå kan göra nåt som för arbetet framåt. Visserligen har jag målat fönstren innan men tapetseringen gör ju så stor skillnad. Jag har hunnit med att tapetsera både sovrummet och arbetsrummet och vi är jättenöjda med de val vi gjorde. Rummen känns redan ombonade och mysiga bara på grund av tapeterna. Tapetseringen gick dessutom riktigt bra som tur är…var ju ett tag sedan jag tapetserade sist. Sovrumstapeten var förklistrad och det är väldigt smidigt tycker jag. Den andra fick jag limma själv och det blir lite kladdigare men resultatet blev utmärkt.

forsta-vaden-uppe-i-sovrummet
Första våden uppe i sovrummet, Anton som inte alls velat vara med på korten jag försökt ta till årets julkort ville plötsligt inget hellre än bli fotograferad 🙂

tapeterna-uppe-i-sovrummet2 Äntligen alla våder uppe. Elementet sticker verkligen ut men jag tänkte faktiskt blanda till färg som har samma nyans som tapetens beiga grundfärg och måla det med den.

tapeterna-uppe-i-arbetsrummet Och här är tapeterna uppe i arbetsrummet oxå.

Igår kväll hann Mats oxå börja på att lägga golvet. Han hann nästan halva sovrumsgolvet. Nu är ju detta en ”budget” renovering på sätt och vis så det är ett andrasorteringsgolv och det märks litegrand. Finns några fula kvisturslag och rätt mycket kvistar överlag. Men det får duga här inne och dessutom kan ju Mats lägga det så sånt syns så lite som möjligt. I resten av huset blir det ju förhoppningsvis egensågat och egenhyvlat kilsågat golv av våra egna furor eller granar…vi har inte bestämt vilket vi ska ta ännu.

golvet-paborjat En del av golvet är lagt.

Golvet läggs direkt ovanpå den befintliga råsponten med bara lumppapp mellan. Vi har källare under hela huset vilket är positivt av utrymmesskäl men synd för husets utseende. Förre ägaren grävde ut under hela huset och har bytt hela bjälklaget och grunden. Nu är det murat med lecablock runt hela huset utom på den ena gaveln där den gamla stengrunden finns kvar. Men som sagt, utrymmet är utmärkt för det finns både pannrum, tvättstuga, förråd, matkällare och ett stort rum som var tänkt till gillestuga men som vi nu använder som målarrum. Dessutom finns en rejäl hall där vi kan hänga alla stall- och utekläder.

Förutom att tapetsera håller jag ju på med att fundera mycket över inredningen. I sovrummet har vi idag en, som jag tycker, tråkig säng från Ikea. Hemnes heter den och från början var den antikbetsad men jag har målat den vit när vi flyttade hit. Det var bara en akutåtgärd för jag var så trött på färgen och det är gjort med vanlig billig snickerilackfärg och ser hemskt ut. Jag skulle gärna vilja byta ut den mot en annan men vet inte riktigt hur jag vill att den ska se ut. Sen är det klädförvaring som ju är tvunget i ett sovrum och vi har bestämt oss för att bygga skåp som smälter in bra. Det kommer dock att dröja lite så vi får fortsätta använda garderoberna i vårt nuvarande sovrum ett tag till.

I arbetsrummet har jag börjat på att måla datorskåpet och funderar över hur jag ska göra med skivan på skrivbordet jag köpte. Sen är det lampor. Jag har 3 lampkupor, 2 hittade jag ute i ladan och en har jag fått av min pappa. De är fina men egentligen fel i stil såklart. Tror ändå de smälter bättre in än många nya lampor. Men jag saknar fäste till dem så jag föröker hitta det just nu.

lampskarmar2 Dessa två hittade jag i ladan.

lampskarmen-fran-pappa Denna har jag fått av pappa.

I vårt förra hus hade vi betydligt högre i tak och alla våra gamla lampor är hängande och får inte plats nu. Så jag får börja om mitt letande…men vet inte riktigt vad jag letar efter… Ett relativt säkert kort är ju att välja enkla neutrala globlampor för de syns lite och smälter troligen in bra…men för mig känns de lite väl mycket som badrumsbelysning eller belysning till köket. Vi har oxå flera porslinsfäste med enkla glaskupor, både med handblåsta och gjutna glas och de skulle nog funka. Vi får väl testa sen är vi väl ska ha upp lamporna.

Ikväll ska iallafall golvet läggas klart tror jag och sen är det bara att börja skura. Efter att ha rådfrågat på favoritforumet byggnadsvård på ByggaHus.se så har vi bestämt oss för att bara skura…och att försöka hinna med så många omgångar som möjligt innan vi flyttar in i rummen.

När golvet är klart är det dags att hyvla listerna. Fönster- och dörrfoder kommer att bli ca 10 cm breda, till golvsockeln skulle vi vilja ha ganska höga men så kom vi på att eftersom vi låtit de gamla eluttagen sitta kvar så kan sockeln inte vara så hög. Då får vi skära ut i sockeln och det ser inte bra ut. Vi får fundera på det där, kanske går det att lösa…men det är verkligen nåt vi ska tänka på i resten av huset där vi kommer att riva ner den väggbeklädnad som sitter idag.

Published in: on december 29, 2008 at 15:48  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2008/12/29/sa-var-julen-over/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. Kul att jag hittade hit. Vilket projekt ni håller på med. Jättekul, mycket jobb, men alldeles säkert värt det.

    Tack för tittn!

    / Malin


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: