Badrummet.

I väntan på fler framsteg i de rum vi arbetar med just nu finns ju tid att lägga in lite bilder från vår badrumsrenovering. Vi rev ut det gamla badrummet och gjorde ett nytt under semestern i somras. Visa av erfarenheten från förra huset så hade vi nästan allting hemma och klart när vi började renovera. I vårt förra hus var vi ganska ostrukturerade och det hände alltför ofta att vi fick flänga iväg till Helsingborg , Ljungby eller nån annanstans för att vi fattades något…ett vägguttag, lite spackel eller nåt liknande. Det har vi bestämt oss för att försöka undvika denna gången. Så istället hade vi från april nån gång ett badkar såtende i köket…senare hade vi även toalettstol och duschdörrar ståendes på köksgolvet.

Det badrum som fanns i huset gjordes nångång runt 1990 i det som tidigare varit köksingång Det är en liten utbyggnad på baksidan om huset. Rakt under, i källaren, ligger tvättstugan. Det var egentligen inget större fel på badrummet funktionsmässigt. Inga vattenläckor eller nåt sånt som tvingade oss till att göra badrummet men det var ganska sunkigt och dessutom fult! Det hade säkert klarat sig flera år till men vi ville ha ett nytt fräscht. Speciellt eftersom badrummet var ett av de sista rum vi renoverade i gamla huset och vi knappt hann njuta av det förrän vi flyttade… Vi visste oxå precis hur vi ville ha det! Likadant som det förra men med några mindre förändringar. En hel del har vi lärt oss av vårt förra hus. Någon har sagt att det är först det tredje huset man renoverar som blir riktigt bra men vi satsar på att bli kvar här så vi får väl hoppas det inte stämmer 🙂 .

Väggar och golv täcktes av plastmatta och taket av gips. Både tvättmaskin och torktumlare trängdes oxå härinne fast det fanns ett utrymme förberett för dessa i källaren. Vi började med att fixa till där genom att lägga klinkers på golvet och måla väggar och tak.. och det är riktigt skönt att ha en trevlig och väl fungerande tvättstuga.

Så rev vi då ut det gamla badrummet. Vi sålde tvättstället och skåpen som satt ihop med det på Blocket, resten åkte till tippen. Under ett par veckor fick vi klara oss utan toalett och dusch. Vi lånade en duschpåse av Mamma och Jan.

(En duschpåse är en svart påse med en liten slang och munstycke. Den fyller du med vatten och lägger ut i solen så får du varmvatten och kan duscha. Fast varmvatten hade ju vi så vi kunde bara fylla den med det och sen duschade vi ute i trädgården…Ibland är det fantastiskt smidigt att inte ha grannar som har insyn 😉 )

badrum-fore2 Det gamla badrumsfönstret.

badrum-fore1 Toalettstol och badkar där vi idag har handfat och duschhörna.

badrumsinredningen Badrumsinredningen som vi sålde på Blocket.

Sen var det dags att börja bygga igen. Vi hittade ett gammalt brädtak ovanför gipsen och isoleringen men valde att låta det förbli dolt. Dels behövdes isoleringen och dels hade det gjorts en del rördragningar genom taket som troligen varit svåra att fixa till så de blev snygga. Vi har gjort badrummet så som det ska göras enligt de regler som finns vad gäller tätskikt och annat. Men vi har ändå försökt få en känsla av sekelskifte i badrummet. Det är mest klassiska färger och material som gör det.

Fast vi vill att resten av huset ska andas 1850-tal så valde vi den stilen här. Vi är väl medvetna om att det inte fanns den här sortens badrum på sekelskiftet… så det är i allra högsta grad en pastisch… men här fick estetiken råda helt och hållet eftersom vi tycker detta är snyggt.

badrum-toa Vi valde en enkel toalettstol från Svedbergs, lite kantig i formen vilket gör att den påminner lite om äldre tiders wc-stolar.

Till badrummet i Strömsnäsbruk köpte vi en högspolande toalett på Byggfabriken i Malmö. Den var jättefin och jag tyckte mycket om den, men dels spolade den så kraftigt att det stänkte ut vatten under sitsen på wc-stolen varje gång man spolade och dels har vi bara runt 2.20 i tak här så det hade troligen sett konstigt ut med tanken på väggen.

badrum-12 En bild från badrummet i Strömsnäsbruk. Handfatet som man ser här är samma som vi nu har. Vi tog det med oss eftersom det är ett gammalt handfat som dels inte är så lätt att få tag på idag och dels kommer från nån av Mats släktingar. Men det ska tillverkas en kommod under, det hann vi aldrig med i Strömsnäsbruk och vi har inte fått det gjort nu heller. Men det kommer.

badrum-toabadkar Badkaret är köpt på Hörbys bad och bubbel och exakt likadant som det vi hade i Strömsnäsbruk.

Vi har än idag inte fått upp nån blandare till badkaret…så jag har inte kunnat testa det ännu. Anton badar men då fyller vi på vatten med en balja. Han behöver ju inte så mycket vatten. Vi är inte riktigt överens om vilken blandare vi ska använda. Vi köpte en gammal badkarsblandare för några år sedan på Annas kuriosa i Hamneda och jag tycker den är jättefin. Mats däremot är betydligt mer skeptisk även om han oxå tycker den är fin. Han är orolig att den ska läcka eftersom den är gammal.

badrumsfonster-inne1 Fönster bytte vi oxå, från ett litet kvadratiskt typiskt badrumsfönster till detta i samma storlek som de övriga på huset. Fönsterhålet fanns redan och var inte ens igensatt på utsidan sen de bytte fönster sist…

badrumsfonster-innan Här en bild på hur det såg ut från utsidan tidigare. Visserligen har vi hunnit ta ut det gamla fönstret men annars såg det ut så här.

nytt-badrumsfonster-pa-plats Och så här ser det ut nu… fast vi har i och för sig fått dit en skiva över isoleringen.

Det har ju tidigare suttit ett fönster med tre bågar men vi valde ett med bara två eftersom det underlättade planeringen invändigt en hel del. Annars ser fönstret likadant ut som det som suttit där från början. Till våren eller sommaren ska huset kläs om utvändigt och då kommer nya foder på plats oxå.

Annonser
Published in: on januari 5, 2009 at 12:29  Comments (7)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/01/05/badrummet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

 1. Voj voj, otroligt! Imponerande effektivt jobbat som det verkar. Och osannoligt snyggt. Förutom möjligen exteriören, ännu så länge :-). Och detta med två småbarn? Jag har bara en liten medhjälpare här hemma, men hinner ändå knappt plocka fram kofoten för att bända lite på spånplattorna, än mindre skapa något vettigt.

 2. Är det grön umbra på fodren och dörrbladet? Jättevackert är det hur som helst. 🙂

 3. Tack så mycket för berömmet. Vi är själva jättenöjda.

  Maria: Ja det är nog ungefär 60% skulle jag tro. Jag blandar ju tills jag blir nöjd så måttsatserna är inte exakta…

 4. Vilket vackert badrum ni gjort och vad fint med fönsterbytet! Snyggt jobbat!

  Hälsningar Sar (Fru Hvilaro)

 5. Tack så mycket. Jo fönstren gör mycket för huset…kunde ju inte gärna bli sämre än vad det var tidigare. Även om de inte är klara ser det ändå bättre ut. //Sophie

 6. Tycker det blev skithäftigt, ni fick ju in cisternen riktigt bra också!

 7. Tack så mycket. Vi blev själva nöjda men håller nu på med vårt tredje badrum och det blir inte likadant som de två tidigare…;-) //<sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: