Planlösningen.

Tanken kring planlösningen i vårt hus är att vi ska återgå till en äldre rumsindelning som stämmer bättre med det gamla huset än den som finns idag. Väldigt myckt är förändrat mot hur det sett ut från början men eftersom vi inte har några gamla ritningar eller kort inifrån får vi gissa och gå efter hur det var vanligt att man byggde förr. Två väggar som går tvärs genom huset är de gamla väggarna, sen finns det inte så mycket mer. Till och med den vägg som bär upp takstolarna och går på längden genom huset är borttagen, vi vet inte hur den bärningen är löst (om den är löst) men vi tänker bygga en ny vägg där. Här nedan har jag gjort en ritning på hur huset ser ut idag (nästan iallafall… mer korrekt är väl som det såg ut när vi flyttade in, badrummet är ju ändrat redan t ex)
foreritning planlösning juli 2007

Det ser väl inte så tokigt ut på en ritning kanske men i verkligheten finns det lite saker som rent praktiskt inte är så bra och dessutom stämmer den nuvarande planlösningen inte alls med våra tankar kring hur ett torp såg ut.

1. Den stora hallen är bara slöseri med yta, det går knappt att möblera och det är dessutom väldigt mörkt eftersom inga fönster finns.

2. Det saknas fönster (tycker vi) på flera ställen. Gaveln på högra sidan saknar t ex fönster helt. Över diskbänken och i det stora sovrummet på vänster gavel sitter låga fönster (40 cm höga bara) ganska högt upp på väggen så man knappt ser ut.

3. Det lilla sovrummet är väldigt litet, och vi är dessutom i behov av fler rum.

4. Trappan upp tar upp så mycket av utrymmet i den ”rumsdel” där den är placerad att resten bara blir död yta. (I övriga huset sitter elementen under fönstren men här sitter det på kortväggen mitt emot trappan vilket gör att man inte kan ställa något framför på den väggen)

5. Altanen/kupan stjäl nästan allt dagsljus som kommer in i köket eftersom den är så stor, dessutom tycker vi den är ful.

Här under är en ritning på hur vi tänkt oss huset för tillfället. Detta ändras rätt ofta då man kommer på nåt bättre men just nu är det så här vi tänker oss.

tankt-planritning Så här har vi tänkt oss att det ska bli

Anledningen till att vi flyttat ”salen” till motsatta gaveln är dels för att den blir större och dels för att stallet ligger utanför den högra gaveln bara ca 4 meter från huset. Tidigare har det varit kök i den änden av huset men vi vet inte riktigt hur. Murstocken har varit på samma ställe där vi tänkt sätta vår (markerad med ett X) Det som idag är badrum var tidigare köksfarstu.

Vi vill ha en rejäl veranda som kommer vara åretrunt uppvärmd och den vill vi gärna ha i anslutning till salen. Vi kommer att bygga den i samma stil som övriga huset fast den är ett nytillskott.

På framsidan kommer det att bli en liten glasveranda, vi köpte en gammal på Blocket innan jul som vi ska bygga upp där.

Trappan flyttar vi för att bättre kunna utnyttja köksdelen, men den är ändå flyttad redan innan.

Den lilla skrubben utanför badrummet är vi inte nöjda med egentligen, skulle helst velat ha hela det rummet som sal men eftersom badrummet är innanför tror vi att gäster kan känna sig obekväma med att gå på toaletten om dörren leder direkt ut i det rum där man oftast sitter kanske.

Vi vill gärna ha hjälp och synpunkter på planlösningen. Det är svårt att tänka på allt själv eftersom man ofta blir så låst vid vissa saker. Kommentera gärna, bättre nu innan vi ändrat så mycket än efter när det är för sent… 😉

Annonser
Published in: on januari 21, 2009 at 22:26  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/01/21/planlosningen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. Jag har lite idéer. Logga in på MSN nån dag så får du höra! 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: