Nu har vi ljus här i vårt hus…

…ljuset har kommit hopp fa la la la…

Ja här går det nu äntligen framåt med stormsteg. I förrgår blev all elinstallation klar, och vi lyckades till och med få upp taklampor i både sovrummet och arbetsrummet. I arbetsrummet är det dock än så länge en gammal skomakarlampa som hänger precis lagom högt, eller lågt, för att man ska riskera att slå huvudet i den varje gång man går förbi…så den ska bytas så fort vi vet vad vi vill ha där.

I sovrummet har vi satt upp en av porslinssocklarna jag köpte på Tradera nyligen. Inte en lampa jag tänkt mig där men det blev bra så den får nog faktiskt sitta kvar…återstår att bestämma vilken kupa vi ska använda. Jag har både en rund kupa i opalvitt glas och en handblåst avlång klar glaskupa. Jag är inte speciellt förtjust i de klotrunda vita kuporna eftersom jag tycker de är badrumsbelysning (kupan kommer faktiskt oxå från vår lilla toalett i huset i Strömsnäs, men den hörde då ihop med ett väggfäste i plast) och källar/förrådsbelysning. Antar att det egentligen är en vanesak och eftersom jag sett såna i många badrum och källare förknippar jag dem med det. De i klart glas däremot tycker jag mycket om fast de idag oftast kallas stallbelysning…är ju där folk oftast stöter på dem nu för tiden fast de var vanliga inomhus förr.

p13000141Kupa i vitt opalglas
eller handblåst klart glas?
Vilken ska vi välja?
p13000202

Jag tror det blir den klara ändå…fast med en fin glödlampa, den som sitter i nu är dels liten och dels matt. Men vi hade inga andra hemma för tillfället.

Alla vägguttag är ditsatta oxå, vi var tvungna att sätta dem innan vi sätter golvlisten för eftersom vi behöll de gamla dosorna så hamnar de i den. Vi ska alltså såga ut för uttagen i listen. Inget vi kommer göra i de andra rummen där vi drar ny el och kan planera var de ska sitta men det blev så här inne. Jag ska se om det är möjligt att måla dem i samma färg som golvsockeln…linoljefärg biter ju på det mesta.

Strömbrytarna har oxå kommit på plats. Här inne blev det ju dold eldragning och vi har använt Eljos serie Renova. Svarta brytare tycker vi är mycket finare än vita. Dessutom har de vita standardbrytare som sitter i resten av huset gulnat jättemycket och det gör ju åtminstone inte de svarta…men de kanske bleks istället! 🙂
p13000181 Ojdå…de små strecken är mätlinjer som jag glömt sudda bort…

I resten av huset kommer vi sätta gamla svarta brytare som vi samlat på oss, de kommer sättas tillsammans med kulo. Vi ska dock försöka lägga så mycket kablar och rör som möligt dolt i taken och kanske bakom lister så till uttagen bli det Renovas svarta vi använder.

Det är faktiskt inte bara inne det jobbats med elektricitet. Sen strax innan jul har det pågått grävarbete längs den gamla ledningsgatan och nu har de passerat genom vår gård och håller på att fixa det sista hos grannen…sen kommer vi ha nedgrävda kablar så vi förhoppningsvis slipper strömavbrott vid minsta storm. Vi får vår el från ett mindre elbolag som vi äger andelar i. Jag vet inte riktigt vad det innebär mer än att man får vara med på årsmöten och dylikt men vi fick dem med huset när vi köpte det. Elen kommer från vattenkraftverk och jag ser enbart fördelar med att slippa storbolag som Eon. När man än ringer till exempel så kommer man fram till en fysisk person, inga automatiska röster som ber en knappa in och göra 20 val eller talar om att det är 87 personer innan dig i kön. Och de är väldigt trevliga och tillmötesgående oxå.

En stor fördel med att vi får nergrävt är förstås, förutom att vi slipper strömfall varje gång nån av grannarna tänder en lampa, att luftledningen och stolparna försvinner. De går bakom vår gamla lada och så länge den står kvar stör det inte så mycket men när vi river den till våren och istället ska ha trädgård och dessutom får utsikt åt det hållet är det ju väldigt skönt att de kommer att försvinna.

p1040028
Ledningen som går bakom ladan, och granarna som friserats för att ledningen ska gå fritt.

Granarna hade vi tänkt fälla ändå men nu kommer vi kunna göra det utan att riskera att de faller över ledningen. Och den enda elledning som sen kommer att synas är den som tillhör Eon och passerar över våra ängar en bit bort. Sen finns ju telefonledningen kvar som luftledning oxå för fast de använder samma stolpar som elen på vissa sträckor (dock inte genom vår gård) så ville Telia inte vara med och få nergrävt när det ändå grävdes, de tyckte det blev för dyrt. Lite synd för telefonen har vi ju haft mycket mer problem med än med elen. Så fort det blir minsta fuktigt ute så sprakar det och har sig i luren. Men de ska iallafall kolla över alla stolpar och det lär nog behövas, en liten bit från oss inne i skogen har ledningen lossnat från stolpen och hänger så lågt att skulle en älg springa förbi skulle den dra den med sig.

Annonser
Published in: on januari 31, 2009 at 11:59  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/01/31/nu-har-vi-ljus-har-i-vart-hus/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. Klara kupor!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: