Hela gården är Shabby Chic!!

Ja åtminstone utomhus… Det har snöat hela natten och eftersom gården sannerligen är shabby i vanliga fall och allt nu är vitt så stämmer det väldigt bra faktiskt. fast jag kan då inte se nåt lantligt eller romantiskt i det! Huset ser inte ett dugg bättre ut…bara vitare.

Och jag som inte gillar shabby chic, det är ju bara vitt, vitt, vitt och så lite avskavt…jag måste ha nåt mer att fästa blicken på där jag bor. Visst har jag saker som är vita oxå men då handlar det ju om nån sak här och där. Inte hela huset. Det blir så naket och sterilt på nåt sätt fast det ska vara lantligt och gammaldags och romantiskt. Och jag har svårt för att man gör fuskslitage och patina på möbler. De möbler jag har som är gamla dem låter jag visst vara slitna om de är naturlig patina men jag slipar inte med sandpapper för att få fram slitage på nya möbler. Det ser aldrig äkta ut ändå.

Fast snön är fin. När man tittar runt gården på ängarna är det jättefint, men huset där hjälper det inte mycket. Det döljer inte alla skavanker ändå. Och det lär ju aldrig komma så mycket snö så kupan försvinner 🙂

p2110007 Snön ligger vit på taken…inte ens Maja är vaken!

Bilden ovan är tagen idag från samma ställe som bilden på första sidan (Vi och vår gård). Det är inte mycket som är sig likt..mer än stengäret och ladugårdsknuten i kanten på bilden.

Men snart…vi letar tak för tillfället. Begagnat tegeltak är vi ute efter. Just nu är marknaden ganska dålig verkar det som…inte så många som byter tak på vintern tydligen. Men till sommaren ska vi väl kunna hitta nåt. Det ska bli så otroligt skönt att bli av med betongtaket och kupan. Sen försvinner ju oxå takutsprången som är så mycket större än de ursprungliga. På baksidan kan man se hur det har sett ut innan för där har de inte byggt igen.
p1040005 Det gamla och det nya takutsprånget på badrummet.

p1040007 Här sticker spåntaket fram under det ”nya” betontaket.

På baksidan sitter oxå den gamla panelen kvar och den är kilsågad. Huset är flyttat hit 1908 från en by ett par mil längre bort och jag skulle väl misstänka att det är samma panel som då satt på huset som är tillbakasatt efter flytten. 1908 sågades väl den mesta panelen parallell så det borde väl varit det på huset om den var ny, fast den kan ju komma från nån liten såg i närheten här som ändå sågade kilsågat i början på 1900-talet. Iallafall är det ett utmärkt riktmärke för oss när vi ska klä om resten av huset. Vi kan ju titta på baksidan för att få rätt dimensioner och så.

Annonser
Published in: on februari 11, 2009 at 10:12  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/02/11/hela-garden-ar-shabby-chic/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommentarerLämna en kommentar

 1. Och som barnfamilj behöver man ju inte vänta ihjäl sig på slitaget…

  Ärtigt med spåntaket kvar. Hur mår det, tror du att det går att odla i kanske? 😀

 2. >Ja det är nog troligt att det kan växa en och annan tomatplanta där till sommaren 🙂 Ska bli spännande att se hur det ser ut under. Huset hade tegeltak på framsidan tidigare men på baksidan lades det aldrig på nåt annat än spån. De hade kanske inte råd att fixa baksidan.

 3. Hej!
  Spåntaket gör samma nytta som takpapp under tegel- eller betongpannorna. Det är inte säkert att det behöver bytas. Spånläggningen är kulturhistoria i sig – undrar om de är hyvlade eller om de är sågade?

  Vi hade turen att köra förbi en halvt raserad ekonomibyggnad i påskas. Nu är de enkupiga teglen staplade på rad här på gården. Så småningom ska de upp på taket.

  Lycka till med eran tegeljakt!
  http://mittuniversum.wordpress.com

 4. Jo i normala fall är det ju så men den här gården är så eftersatt i allt underhåll och allt vi hittat tidigare har varit mer än dåligt. Skulle det visa sig att spånen är i bra skick kommer vi kanske lägga dem på någon mindre byggnad på gården, det finns bara spån på halva taket vad vi vet.

  Det är tråkigt att det inte finns mer att bevara för vi är verkligen intresserade av det egentligen men vi sparar så mycket vi kan. Och kunde vi hitta ett enkupigt tak skulle jag bli jätteglad så grattis till erat. Skulle kunna tänka mig tvåkupigt oxå men vi får väl se vad vi hittar. De pannor som tidigare låg på boningshusets framsida var tvåkupiga och dem har vi lagt på vårt såghus vi byggde förra vintern. De flesta var dock sönderfrusna på grund av att de legat dumt lagrade.

  //Sophie

 5. Vi har ju hittat hela vårt tak på Blocket, så det är alls inte omöjligt! Men inte på vintern dårå…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: