Ny utgångspunkt!

Av de förra ägarna har vi fått veta att detta är ett timmerhus som flyttades hit 1908. Det fanns bakugn och uppmurad skorsten. Riktiga bjälkar i taket och fina båleväggar under gipsen. Vi har ju tänkt oss att detta då är ett riktigt timmerhus, att det är gammalt vet vi ju och ladan är byggd av timmer och sen panelad.

Nu verkar det dock som om så inte är fallet…eller vi är rätt säkra på att huset inte är byggt av timmer… För i och med att vårt nya sovrum är klart har vårt gamla blivit tomt. Där ska Anton få sitt nya rum tills ovanvåningen är klar. I rummet fanns tidigare bara ett fönster som satt högt under taket. För vår del tyckte vi inte det spelade så stor roll eftersom det var ett sovrum och vi visste att det inte skulle vara så alltid ändå. Men är man tre år så vill man kunna se ut genom fönstret på sitt rum…alltså ska Anton få ett ”nytt” fönster. Igår sågade Mats upp väggen för att sätta dit det…vi återanvände ett av fönstren från det gamla vardagsrummet (alltså ett perspektivfönster) eftersom det inte kommer att sitta ett fönster där senare…snarare en dörröppning isåfall.

Detta var vår första chans att kolla hur väggen verkligen såg ut inuti, tidigare har vi bara sågat upp i en innervägg och den bestod ju av liggande plank. Vi har ju bytt fönster i badrummet oxå men det ligger ju i en senare tillbyggnad som är uppbyggd med reglar. Väggen var nästan 40 cm tjock och vi har antagit att det berott på att man tillägsisolerat på båda sidor om timret…

p1010010 Gipset på insidan borttaget

p1010011 Ytterväggen i genomskärning.

p1010012a Ytterväggen igen fast kortet taget åt andra hållet.

Men inifrån och ut ser det istället ut så här:
*Tapet.
*Gips.
*Plast.
*Spikreglar och brädor för att räta upp väggen.
*Isolering mellan reglarna.
*Tretex i ett eller två lager.
*Ett par tapetlager på spännpapp.
*Fler tapetlager diekt på planken.
*Liggande plank ca 3 tum.
*Ytterpanel. (troligen den kilsågade som vi oxå ser på baksidan)
*Brädor och isolering mellan dem.
*Ytterligare en panel (troligen den som satts på när huset fick delvis nya fönster på 40-talet kanske)
*Asfaboard.
*Brädor och spikreglar igen.
*Den yttersta panelen uppspikad runt 1990 nån gång.

Med andra ord finns det tre!! paneler på huset som bara stått här i 101 år men inget timmer…En plankstomme är ju inte dåligt men vi hade ju utgått från ett timmerhus och tänkt slippa en massa isolering. Nu får vi ju se vad vi måste göra för att åtgärda detta. Utvändigt kommer vi ju riva ner in till planken och sen utgå från dem när vi klär om huset, vi kommer ju sätta tillbaka kilsågad panel. Invändigt kommer vi ju troligen bli tvungna att tilläggsisolera på nåt sätt.

Känns just nu ganska tråkigt eftersom vi varit så inställda på att vi hade en gammal timmerstomme under alla senare tillägg. Men vi får väl se hur det verkligen ser ut när vi plockar ner panelen utvändigt såsmåningom… Rejält virke är det iallafall, dymlat och tätat med mossa och lindrev så hantverket kan man inte klaga på.

Och flera underbart vackra tapetbitar hittade vi. Tyvärr var de nerrivna och mer än det som syns härunder fanns inte. Men de som satt på pappen har jag sparat och ska kolla igenom senare. Fantastiskt fina tapeter är det iallafall.

p1010009 Fragment av gamla tapeter.

Annonser
Published in: on februari 25, 2009 at 12:39  Comments (11)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/02/25/ny-utgangspunkt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 kommentarerLämna en kommentar

 1. Det kan ju mycket väl vara så att ursprungshuset som flyttades till platsen 1909 var mindre och är tillbyggt med plank. Vi kan väl hålla tummarna… Per undrar om det kanske inte är ett igensatt hål precis där ni tagit upp fönstret också? 😉

 2. Vilken upptäckt! Förstår att det känns en aning snopet. Plötsligt blev det lite mer nervöst att ge sig på masoniten på kökets ytterväggar här hemma….

  Men tretums plank är ju inte dåligt det heller. Och tre ytterpaneler gör ju huset ganska speciellt. En sådan stomme på ett så gammalt hus måste ju vara ovanligare än en timrad, inbillar jag mig.

 3. Ursäkta hemlighetsmakeriet. Kommentaren ”Vilken upptäckt!” är min och den står jag för.

 4. Spännande! Vi blev lite snopna när det visade sig att timret endast nådde upp till höjden på fram- och baksidan av huset. På gavlarna är det alltså en plankstomme från fönsterhöjd och upp i nock, och takåsarna är en ”modern” konstruktion. De planer man har haft förändras onekligen en del då.

 5. Jag tror att köksväggebn är den gamla ytterväggen. Köket och nuvarande arbetsrum och sovrum skulle mycket möjligt kunna vara ett ursprungligt torp. De rummen har rätt proportioner för en enkelstuga. Ser du hur jag menar?

 6. Ja en sak som iallafall är säker när det gäller gamla hus är att man aldrig kan vara säker på något förrän man kollar efter. Det kan mycket väl var som på Marias hus att det är delvis timmer och delvis plank. Det kan oxå mycket väl vara så att huset är tillbyggt som du skriver Sara. Att det bara är ett fönsterhål tror jag inte riktigt eftersom de gamla fönstren varit smalare än detta vi nu satt i….men säker är jag inte 😉

  Man förväntar sig ju alltid på nåt sätt vad man ska hitta, troligen pga alla reportage och böcker där folk hittar orörda tapeter eller kilsågade golv under masonite och tretex…men frågan är väl hur vanligt det är med den sortens fynd? En del hittar man nog men inte alltid det man tror och vill.

  Och det är inte dåligt med plank, vårt förra hus var ett hus byggt av liggande plank och det var hur bra som helst. Och Mats är inte helt missnöjd (inte jag heller det var bara inte vad jag trodde) eftersom det underlättar för honom med elen nu. Vi måste ju isolera och det blir invändigt…och då kan vi gömma elen samtidigt. Men som sagt det beror ju på vad vi hittar framöver. //Sophie

 7. Det är nog tyvärr ett missförstånd mellan era drömmar och språkbruket i trakten…För det är ju ett timmerhus byggt med tjocka båleväggar i skiftesverk…men inte ett knuttimrat hus!
  Ditt barndomshem 2km bort och från 1865 är ju byggt på samma sätt. Här finns dock inte en massa skumma pålagringar utan man ser stommens knutar i hörnen, under panelen finns det båleväggar. Dels ser vi ju dem invändigt men framför allt vet jag det sedan vi plockade ner panelen på söderväggen men då var du för liten för att minnas det.
  Skiftestekniken användes ju för att spara in på användandet av långa raka trädstammar och för att panelen skulle kunna dölja de omoderna knutarna..
  På så sätt blev ju husen också lättflyttade såsom man gjort med ert. Så gläd er åt rejäla båleväggar istället…jag glädjer mig åt att Anton får ett riktigt fönster!
  Mamma

 8. […] det när vi öppnade upp för att sätta i ett större fönster till Anton och jag skrev om det då här. Det var efter det vi började fundera över isoleringen. Idag är huset isolerat med 95 mm […]

 9. Coolt 🙂 Vi hittade nyss också tapeter i ett rum, skar ut en bit som vi ska spara och rama in eller nåt sånt 🙂

  Ska fortsätta kolla din blogg men jag tror vi håller på med ungefär samma sak – renovera gammalt hus.

  /candykills.blogg.se

 10. […] När vi gjorde om vårt sovrum till Antons rum satte vi i ett större fönster så att han skulle kunna se ut. Det skrev jag om här och här. […]

 11. […] sedan vara ett bålehus med väggar som ”bara” bestod av plank på 3 tum. Läs om det här. Då fick vi omvärdera allt det vi redan ägnat massor av tid åt att diskutera även om vi […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: