Taket.

Igår passade vi på att kolla ordentligt på taket oxå. Tanken är ju att vi ska riva kupan på framsidan och sen lägga nytt (begagnat) tegeltak i sommar. Vad vi har kunnat se på baksidan så ligger åtminstone där det gamla spåntaket kvar under betongpannorna men mycket mer har vi inte vetat. Nu klättrade Mats upp igår och kollade under pannorna. Det verkar som om snickarna bara har lagt spikreglar direkt på spåntaket och sen läkten för betongpannorna på dem och det är ju äntligen något som visar sig vara bättre än vi trodde. Det innebär ju att vi kan göra likadant. Har vi tur och allt är i bra skick kan vi till och med behålla spikreglarna och bara lägga nya läkter för tegelpannorna. Där kupan finns blir vi ju tvungna att bygga igen förstås men där blir det råspont och papp.

p3150018

Vi passade på att mäta upp taket ordentligt oxå så vi verkligen vet hur mycket tegelpannor som behövs…nu ska vi bara hitta några oxå. Sen lite beroende på vilken sorts pannor det blir så får vi ta ställning till vilken sorts nock vi ska ha och de andra detaljerna som tillkommer. Allra helst skulle vi vilja ha enkupigt med tränock. Det är så fint. Men det troligaste är väl att vi hittar tvåkupigt och då blir det tegelnock.

Annonser
Published in: on mars 16, 2009 at 11:01  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/03/16/taket/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

 1. Va bra, då kan ni spara den kulturhistoriska spånläggningen. Den kanske är från 1800-talet eller tidigt 1900-tal. Kan ni avgöra det? Faktiskt låter det inte som det är något problem att låta spånen vara kvar. Flytta spånen lär nog inte gå.

  Vi har kvar vass under lerteglet på lagården. Hur ok som helst.

 2. Nej ingen blir gladare än vi om vi kan ha kvar den. Vi trodde att det låg masonit direkt ovanpå och då blir det ju lätt fukt och problem med spånen, eller trodde vi att det kanske inte låg spån på framsidan eftersom vi vet att där legat ett tegeltak så sent som 1990 och ägana inte direkt bevarat nåt annat utan bara rivit bort. Nu har vi ju bara tittat på ett par ställe men det ser bra ut.

  Dateringen borde vara enkel men är nog inte det. Vi har fått veta att huset flyttades hit 1908 men när vi nu öppnade upp för fönstret i Antons rum hittade vi tidningar från 1903 som satt klistrade utanpå 3 lager tapet på planken. Men när vi tagit ner hela betongtaket blir det ju lättare att se hur det ser ut åtminstone.

  På vår lada ligger oxå vasstak fast under ett gammalt betongtak. Tyvärr har det inte skötts så det är helt uppruttet och håller på att falla ner. Synd för hade bara taket varit helt hade hela ladan klarat sig och vi hade sluppit riva den. //Sophie

 3. Hej, har läst din blogg ett tag och tycker det är jätteintressant, vi har liknande problem med vårt hus från 1915, där tyvärr alltför av orginalkänslan är bortrenoverad. Kul att se hur ni resonerar.
  Brukar aldrig lämna kommentarer eftersom jag inte har en egen blogg. Ibland känns det lite som om man tjuvkikar på folk när man läser bloggar och då är det lite skämmigt att inte ge samma möjlighet tillbaka..
  Att jag svarar nu är för att jag igår när jag var ute på Blocket i andra ärenden hittade den här annonsen om taktegel och tyckte att de var så fina. Sen läste jag ditt inägg om tak idag och tänkte bara tipsa om annonsen:
  http://www.blocket.se/vi/20643309.htm?ca=22_s
  Vet ju inte hur mycket ni behöver men men..

  Kommer definitivt fortsätta följa ert arbete!
  Hälsningar Klara

 4. Tack så jättemycket för tipset. Ska definitivt kolla upp det. Tycker att vi brukar hålla koll på annonserna men denna hade vi missat. Vi behöver ca 150 m2 men det är ju inte alls säkert att man hittar så mycket i en och samma annons och möjligheten finns alltid att lägga en sort på ena sidan och en annan på den andra.

  Känn absolut inte att du tjuvkikar. Jag skriver ju för att jag tycker det är kul och det är ju bara roligt att någon är intresserad. Synd att ert hus är så kraftigt renoverat men det finns alltid hopp för gamla hus om bara någon med mycket vilja och envishet tar hand om dem. //Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: