Stallet och logen.

Vi fortsätter väl rundvandringen på gården med vårt största uthus. Det som är gårdens stall och loge.

Vi börjar utvändigt.
p5030003 ”Framsidan” av stallet. Alltså den sida som vetter mot gräsmattan framför boningshuset.

p3170006 En närmare titt på framsidan. Här har vi hunnit måla väggarna. Porten är lagad men troligen kommer vi få byta ut hela så småningom. Om inte för att den är trasig så för att det i överkant är lämnat en glipa så svalorna kan flyga in och ut. Men vi vill inte gärna ha svalor i ladan eftersom de bajsar ner alla Mats verktyg och maskiner nåt fruktansvärt. De har andra uthus på gården som de kan bo i istället. Porten ska i vilket fall målas oxidgrön liksom de övriga portarna och dörrarna på uthusen. Marknivån ska oxå sänkas en bit så grunden kommer fram igen och panelen går fri från markfukt.

p3170007 Stalldelen med murad vägg. Enbart putsad, den har aldrig varit målad.

p1010011 Längst bort på gaveln till stalldelen finns utedasset.

p1010014 Inte speciellt inbjudande. Vi har inte gjort något härinne, till och med slangen har legat där flera år förmodligen.

p5030001 I somras målade vi den nedre delen av gaveln på logdelen. Här har inte målats på många år och väggen står i solen nästan hela dagen så brädorna är torra och vissa hade lossnat. Gavelspetsen ska förhoppningsvis målas i sommar. På denna bild är det ännu inte målat.

p3170016 Men här är det målat på nedre delen. Och så här ser det ut idag. Vi har gjort en rabatt med stenkant längs hela gaveln, där växer ännu så länge bara humle och en fläder samt flera olika acklejor som jag flyttade med mig från Strömsnäsbruk. Sen finns där oxå de acklejor jag hittat i den här trädgården utspridda i stengäre och gräsmattor.

p3170017 Baksidan av logen.

p31700181 Och baksidan av stallet med gödselstack och blivande ingång för hästarna.

Invändigt var det fruktansvärt slitet och nergånget när vi flyttade hit. Stallet var då enbart kostall men det troliga är väl att det tidigare rymt även gårdens häst eller hästar. Vi hade första vintern våra hästar i en annan byggnad på gården där det finns boxar men där saknas både el och vatten så det är väldigt skönt att vi nu hunnit så långt i stallet att våra hästar kan stå där istället. Här finns visserligen inte heller möjlighet att ta vatten just nu men det är mycket närmare källaren där vi dessutom förvarar maten, och det finns vatten i det här stallet men ingen fungerande kran ännu.

p72500681 Den gamla inredningen.

All den gamla inredningen har vi rivit ut och vi har oxå höjt taket. Uppe på loftet på ca 100 kvadrat låg en halv meter hö hårt packat. Detta roade vi oss med att ösa ut under förra våren…sjukt jobbigt att gå med andningsmask och släpa ut allt hö. När allt var borta rev Mats ner det gamla taket och sen har han gjort om det men vi har ännu inte lagt på några brädor. Det ska göras nu i vår så vi kan förvara vårt hö där sen.

p3170013 En del av det gamla foderbordet.

Längs ena gaveln av stallet har vi byggt nya boxar till våra hästar. Här låg en blandning av gjutet golv och kullersten så i somras gjöt Mats och en kompis upp golvet så det blev jämnt. Dessutom gjöt Mats socklar till inredningen så träväggarna kommer upp från gödsel och fukt. Sen fick han äntligen jobba precis så som han vill. Stallinredningen är verkligen från grunden byggd av Mats. Han har fällt granarna själv i vår skog och sedan sågat upp dem till stolpar och väggplank. Det enda han inte gjort själv är fassponten i dörrarna.

Det blev tre boxar som är ungefär likastora. Mellan 9,5 och 10,5 kvadrat. Samtliga har löstagbara plank i framkant så man kan sänka väggen så som det är gjort till den ena boxen. Där gjorde vi oxå en lägre dörr eftersom vår lilla Lina står där. Hon är shetlandsponny och drygt en meter hög bara.

p3170011 Den nya inredningen.

p3170009 Linas box.

Tanken är att vi ska ytbehandla inredningen oxå men vi har inte hunnit för stallet blev klart först i början på november och sen var det för kallt för att hålla på med det.

Published in: on mars 17, 2009 at 11:58  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/03/17/stallet-och-logen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. hej!
    Jag tycker mej se en slipsten. Vad vore en bondgård utan en sådan? Lyck-ostar…

  2. Ha ha ha… ja vore det bara för det så är vi rika, för vi har nämligen minst en till och den är större! 🙂

  3. Härligt med ett fint stall! Inredningen blev jättefin tycker jag! …och jag vet hur mycket jobb som ligger bakom…
    Måste få se några bilder på hästarna snart också, eller??

  4. Ja jag vet att när jag fck se ert stall på din blogg så visade jag Mats, då hade vi precis gjort vårt klart och jag tyckte ditt var så fint oxå. Vi vill ha samma färg på väggarna sen när de ska behandlas.

    Får väl ut och fota lite på hästarna…men just nu är det bara päls så man ser knappt vad som är fram eller bak 😀 //Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: