Gårdsplanen.

När vi flyttade in för snart två år sedan var det mitt i sommaren och grönt och fint. Även gårdsplanen var grön och mycket frodig. De förra ägarna parkerade sina bilar precis utanför ytterdörren på gräsmattan men vi kände att vi gärna ville ha trädgård där och eftersom det finns en stor gårdsplan nedanför stallet så bestämde vi oss för att istället parkera där, det gick alldeles utmärkt så länge det var sommar och torrt men så fort hösten och vintern kom förvandlades gräsmattan till leråker. Vi bestämde oss därför för att göra vid den. Det dröjde dock ett tag eftersom det var så mycket annat som var tvunget att göras direkt.

p8180009 Grönt så det förslår.

Det hade tidigare varit en grusplan men efter flera år när det körts hö och gödsel fram och tillbaka samt ingen rensat ogräs hade det nästintill blivit en äng av hela planen.

p4020103 Lerigt värre…

För ungefär ett år sedan var det så dags att ta tag i gårdsplanen på riktigt. Vi började med att skrapa bort mellan 5 och 15 cm gyttja från hela ytan med traktorn och snöbladet. Maskinerna måste ju användas och har man ingen snö får man väl komma på nåt annat användningsområde. 😉 Efter det hyrde vi hem en liten grävmaskin och sen grävde Mats bort resten och planerade hela planen…och så på med två stora lass grus. Fast det var i snålaste laget upptäckte vi så vi får skaffa mer grus framöver och göra det ordentligt klart. Men det blev ändå väldigt bra tycker vi. Vi fixade även till en del av de raserade stenläggningarna men det finns mer att göra.

p5030002 Så här blev det på baksidan av logen och stallet.

Något av det första jag gjorde utomhus var att rensa fram en bit stengäre som ligger mellan gårdsplanen och vår solgrop. Solgropen hade i flera år fungerat som bete till gårdens hästar och kor och bestod i princip enbart av nässlor och ogräs. Tidigare har det varit sluttande rabatter på båda kanterna mot stengärena och i bakkant lyckades vi hitta dels en upphöjd stenläggning (ett stenparti kanske) samt en stenkant som utgjort kant till en gammal rabatt. Dessutom fanns fyra äppelträd och ett päronträd där. Tre av äppelträden är nu nersågade för de var i så dåligt skick och fulla av röta att de inte gick att rädda. Päronträdet stod inklämt mellan två av dem och bar ingen frukt men nu i somras när det fått ett år ifred hade vi faktiskt ganska många och stora päron på det. Ett stort äppelträd står oxå kvar och strax utanför stengäret står en större hassel.

p8260025 Solgropen.äppelträdet längst till höger är kvar och Päronträdet syns nästan längst till vänster på denna bilden.

p8260024 Här under döljer sig ett stengäre…och en harv, flera eternittakskivor, lite brädor och en del annat skräp…samt snödroppar, scillor och acklejor. Päronträdet syns här längst till höger och hasselträdet längst bak till vänster. De andra två träden är fällda.

Det var inget speciellt ansträngande projekt att rensa bort nässlorna och bråten men skillanden är markant. Och nu kommer det fler och fler blommor tillbaka för varje år.

p9010003 Jag och Anton jobbar på med stengäret…det behövde läggas om en del stenar som rasat ner.

p4020104 Visserligen en bild tagen från andra hållet och innan vi gjorde vid gårdsplanen i övrigt men man ser ju hasselträdet och stengäret.

p3170015 I söndags tog jag hand om förra årets löv så nu är det riktig ordning på torpet…eller iallafall på en liten bit!.

p3170005 Solgropen som den ser ut idag.

p3170020 Hopp om våren… även i år.

Published in: on mars 19, 2009 at 12:49  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/03/19/gardsplanen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: