Taket del två.

Nu har vi varit och tittat på ett tak. Hittade en annons på Blocket i lördags som nyss kommit in och allt verkade stämma utmärkt med vad vi söker. Det var ett par som köpt ett stort ställe och till det hörde ett tegeltak som de inte skulle använda (taket hade aldrig legat på det huset utan var inköpt till det men aldrig pålagt) Tjejen jag pratade med visste dock inte hurdana pannor det var, men vi tänkte att eftersom det inte var så långt kunde vi lika gärna åka och titta själva. Och vi har ju inte till 100% bestämt hur vi vill ha det. Om vi ska ha enkupigt eller tvåkupigt alltså.

Vi velar ju. Det har legat tvåkupigt tegel på detta huset fram till den stora renoveringen då betongtaket lades på. Innan teglet lades på verkar det ju som om det bara legat spåntak, och på baksidan har det troligen legat spåntak hela tiden öppet. De kostade förmodligen bara på sig tegelpannor på framsidan. Hela detta huset andas sån renovering…det som syns är gjort sen är resten lämnat. Som baksidan som fortfarande har den första kilsågade panelen medan resterande tre väggar fått ny panel iallafall 2 gånger efter det. Och taket där man lagt tegel på framsidan men ej där bak. Vi har sett detta på kort därför vet vi att det bara låg spån bakpå.

huset-innan-1984-veikkos-renovering Så här såg det ut på baksidan 1984

baksidan-mars-08 Och så här såg det ut i Mars ifjol.

Det är en del skillnad. Jag blir ganska lessen när jag ser det. Det är ju ett torp på den äldre bilden och sen är alla spår borta på den nya. Och allt var ju välskött. Uthuset längst till höger i bild är det bara grunden kvar av idag, och gamla ladan till höger om boningshuset är vi tvungna att riva pga de stora fukt och mögelproblemen. Sen får man ju bortse från att det ser så trist ut på den nyare bilden pga all lera men det övre är ju taget senare på våren.

Åter till taket då… vi velar ju som sagt. Huset har haft tvåkupiga pannor men eftersom huset är flyttat och äldre egentligen skulle vi vilja ha enkupigt. Dessutom tycker jag att det är finare. Mats säger att det kvittar honom för han tycker båda är fina.

Så nu hade vi då hittat ett som lät så bra…men det var helt fel för oss. Det var 6000 pannor som såldes för 1 kr styck vilket hade varit perfekt för då hade vi verkligen haft så det räckte och blev över. Det hade räckt till flera av taken om vi hade velat det. Vi behöver ungefär 200 kvadrat (inte 150 som jag skrivit innan, det var ett missförstånd mellan mig och Mats) och de flesta annonser vi hittat ligger på mellan 80 och 130 kvadrat. Visst kan man köpa två sådana och lägga på varsin sida men det enklaste och bästa hade såklart varit att hitta ett som räcker till allt.

Taket vi tittade på var dock varken en- eller tvåkupigt, inte ens trekupigt. Det var plana pannor, helt platta med en kant i ena sidan som lappar över nästa panna. Och så en liten ”näsa” längst fram i mitten som dekoration. Tror att såna tak ligger på en hel del större och mer ståndsmässiga hus här i Skåne. Men inget som skulle passa på vårt torp. Och inget vi tyckte var fint heller. Så tyvärr var det bara att köra hem igen och börja om.

Nu finns det ett tvåkupigt tak i närheten som skulle räcka till hela huset men jag vill ju helst ha enkupigt… trixigt det där. Om vi ska köpa det så vi har ett tak eller vänta och kanske inte hitta nåt… Om vi köper detta kan vi ju alltid fortsätta leta och sälja det om vi hittar ett bättre… Vi får se hur vi gör.

Annonser
Published in: on mars 25, 2009 at 15:15  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/03/25/taket-del-tva/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: