Gamla ladan och Maskinhallen.

Redan innan vi flyttade hit hade vi bestämt att något av det första vi skulle göra var att riva den gamla ladan, dels eftersom den ser så tråkig ut där den står och vi har konstaterat att den faktiskt är bortom all räddning. Dels eftersom det med jämna mellanrum trillar ner takpannor och andra delar från den och det känns inte så bra att ha den i trädgården då…Ambitionerna var stora men det har ännu inte blivit av!!! 🙂

Och nu hade vi tänkt att vi skulle vänta för vi vill hellre lägga om taket och fixa med boningshuset och med två små barn blir det inte riktigt så mycket gjort som man tror. Men i helgen diskuterade vi det en gång till och nu har vi bestämt oss för att ändå ta oss an den. Så i helgen ska Mats förhoppningsvis kunna låna Skyliften från jobbet så vi kan plocka ner betongtaket. Sen i påsk har vi ju några dagar på oss att riva resten…så långt vi nu hinner. Materialet får gå till flis för det är ju bara trä i princip. Det är jätteroligt och just nu går vi bara och väntar på att få sätta igång.

baksidan-gamla-ladan Baksidan av den gamla ladan. Här ska det bli trädgård!

Det kommer nog att kännas tomt till att börja med (fast skönt att slippa se den) men fördelarna är ju att vi får mer gräsmatta och trädgård och att vi helt plötsligt ser åt det hållet oxå. Jätteskönt är ju att elen nu är nergrävd och ledningarna och stolparna är bortplockade så det är helt rent bakom ladan och vi slipper ha en stor elstolpe i gräsmattan. Och så kan vi fälla de tre granar som står där utan att behöva fundera på ledningen…

Tills det blir nästa helg ville vi dock ta tag i nåt annat så igår började vi riva det gamla stallets inredning för att det åter ska kunna bli maskinhall där. Det gamla stallet ligger i den byggnad som är längst från boningshuset och bakom stallet/logen.

p8180010 Nyaste delen av maskinhallen samt det lilla skjulet som vi rev nästan meddetsamma.

p81800091 Här ser man nästan hela.

p81800061 Mats i färd med att lyfta av skjutportarna som inte fungerade och inte gjorde nån annan nytta än att dölja all bråte.

p8180003 All båte…eller egentligen bara en bråkdel av den!!

De fyra bilderna ovan är tagna när vi nyligen flyttat hit (alltså sommaren 2007) redan då tömde vi nyaste maskinhallen på bråte så vi kunde få in maskinerna för de stod istället utspridda runt om på gården. Då när vi flyttade hit var byggnaden delad i tre användningsområde kan man säga. Nyaste delen var maskinhall fast nästan proppfull med bråte förutom skördetröskan 8som vi sålt) och en höpress, mellandelen som är den ursprungliga fungerade som förråd för virke och gamla jordbruksmaskiner som inte använts på många år samt till vår tippvagn som då var full av gammal säd. Bortersta delen som tidigare varit maskinhall den oxå var omgjord till stall med fyra boxar. Där hade vi våra hästar första vintern eftersom vi inte hunnit göra boxar i det gamla kostallet. Hela huset var tätt bebott av råttor på grund av all säd och stallet. Vi har rivit ner åtskilliga meter råttgångar bakom skivor och under annan bråte…och så har vi ju tagit bort säden. När vi hade våra hästar där sparkade jag varje kväll igen alla råtthål i hästarnas boxar men de var tillbaka lika fort igen morgonen efter…och vi såg flera gånger råttor när vi kom in i stallet…men nu har de inget att äta och vi har tagit bort alla dubbla väggar så de har mycket sämre bomöjligheter och vi har inte sett varken råttor eller spår efter dem i det huset sen förra vintern.

p1010013b Här ser man mittendelen som är äldst och den del som nu ska bli maskinhall igen.

Efter att vi rivit det lilla skjulet som stod på gaveln tyckte vi det såg ganska tråkigt ut eftersom det var så lite av slamfärgen kvar så vi målade om och nu är hela byggnaden fram till det vi håller på att riva nu målat. Portarna ska jag måla så fort det blir varmt nog.

p1010014b Väggen mot gården.

Eftersom det tidigare varit just maskinhall var det ”bara” för oss att riva ner allt som byggts till senare och öppna upp igen. Vi har tagit bort alla portar och hela den väggen på bilden ovan upp till panelen. Panelen ska oxå tas bort för vi kommer sätta dit ny locklistpanel, likdan som på resten av uthuset. Sen ska den målas faluröd såklart.
p1010016b På gaveln sitter samma panel men den får vara kvar fast den är lite fel.

Stallet var det egentligen inget större fel på för djurens del men den såg riktigt tråkig och nergången ut. Det fanns som sagt fyra boxar och de var på nio kvadrat vardera. Men inredningen hade tagit en del stryk av att komma i kontakt med gödsel i många år så nederkanterna på väggarna var i dåligt skick. Sen fanns det heller ingen fast el och inget vatten…men det bryr ju sig inte hästarna om i och för sig 🙂

p1010020b Boxväggarna.

p1010022b Inne i stallet satt det skivor för att skydda locklistpanelen så den är i riktigt bra skick. men här kan man se hur dåligt skivorna har mått av att komma i kontakt med gödsel och fukt.

p1010018b Baksidan och gaveln.

Det ser jätterörigt ut på bilden ovan och så är det, men vi försöker samla ihop allt i olika högar åtminstone. Vi har kört lass efter lass till tippen men det finns enorma mängder med skräp och uttjänta saker. Vi har haft en stor kontainer här som vi fyllde med skrot och nu har vi samlat ihop en ny hög som är nästan lika stor, dessutom dyker det hela tiden upp nya högar och platser där vi hittar saker. Men vi håller på att rensa, och detta är på baksidan av gården bakom uthusen så vi slipper åtminstone se det för det mesta… 😉

p1010024a Här har vi rivit ner en del av gaveln och plåtar och glasfiberskivor.

p1010025a Ännu mer väggar borta…

Vi hann riva allt som skulle rivas igår , delvis tack vare att min bror kom och hälsade på och hjälpte till att riva ner det sista. Så nu idag ska Mats köra ut spånen och sen är det faktiskt bara att köra in en del bärlager som vi har liggande sen de var här och grävde ner elen (vi fick det som blev över och det passar ju utmärkt nu) och sen kan vi ställa undan hästtransporten, hövändaren, släpet och en del annat och sen är det nog fullt… Mats har sågat upp en del panel och vi har lite locklister över sen vi gjorde vid ladan i Strömsnäsbruk så det kan vi sätta upp oxå så det blir klart. Skönt när rätt stora projekt kan gå så snabbt och göra så stor skillnad!

Published in: on mars 30, 2009 at 11:17  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/03/30/gamla-ladan-och-maskinhallen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: