Takrivning!

Då var det äntligen för sent att ångra sig… Nu har vi börjat rivningen av den gamla ladan! I torsdags kom Mats hem med Skyliften. Han var ledig under fredagen eftersom elektrikern kom hit och fixade en del grejor. Bland annat har vi nu värme i badrumsgolvet och jordfelsbrytare, dessutom fixade han det som jag benämde som jordfel men som tydligen var ett nollfel. Så fick vi faktiskt vår teleledning flyttad oxå och huvudjacket insatt i datorskåpet så vi slipper alla sladdar överallt. Och ännu bättre…han kopplade ur strömmen i kupan så nu kan vi börja riva den när vi vill.

Efter lunch satte Mats igång att plocka ner betongpannorna på taket. Det gick fortare än han trodde och han hann med hela framsidan under eftermiddagen.

gamla-ladan Så här såg det ut innan…

p1010012 Och här är en del av takpannorna nerplockade.

På bilden ovan ser man det gamla halmtaket som ligger kvar under. Allt det lösa som ligger mellan läkten är råttbon. De har dragit ihop halmbon under precis hela taket och haft världens bästa våningsboende där.

p4040046 Här är alla takpannor på framsidan borta.

Lördag morgon började Mats plocka ner pannorna på baksidan och när han kommit strax över hälften såg han en råttsvans under en panna han lyfte…han trodde ju den var död eftersom den låg kvar men när han lyfte nästa panna sprang tre råttor på vardera ca 20 cm + svans iväg. Vi har haft stora problem med råttor i ladan eftersom den har stått oanvänd och hela loftet är fullt med säd. De har kunnat föröka sig nästan hur mycket som helst. Förre ägaren hade ju runt 15 katter och vi har en…en riktigt duktig jägare men mot så många och stora råttor har hon inte mycket att sätta emot.

Vi har ju vetat om länge att där fanns mycket råttor och för nån månad sedan ringde jag Anticimex och de satte ut 4 lådor. Ett par dagar efter att de varit här öppnade vi dörren in till det som var verkstad för att kolla i den låda som stod där om de ätit något…rakt fram på en av bjälkarna som håller upp loftgolvet fick vi se en råtta på ca 15 cm…den smet iväg in i nästa del av ladan. Så hörde vi mer ljud och när vi då tittade rakt fram på samma bjälke där det låg lite brädor och annat såg vi flera råttor i samma storlek… vi räknade till 9 råttor som satt i en stor hög. Och det var bara dem vi såg för bakom satt ännu fler. Vi tittade sedan in flera gånger under några dagar och hela tiden satt råttorna där.

Vi ringde sen Anticimex igen och de kom ut och konstaterade att alla lådor var tomma, fyllde på på nytt och sa till oss att ringa om vi inte blev av med dem. Ytterligare nån vecka senare tittade vi in igen och då låg alla råttorna döda uppe på bjälken… Sen har det varit tyst i ladan. Inte ett ljud efter en råtta har hörts (tidigare hörde vi dem ju ofta slåss på kvällarna, eller hörde prassel när man öppnade nån av dörrarna)… men tydligen hade några klarat sig från giftet och bott kvar under taket. Och vi lär nog hitta fler efterhand som vi river…

Under lördagen blev Mats klar med nerplockningen av pannorna och satte sen igång med att riva ner panelen på den ena gaveln, sen började han såga ner takstolarna en efter en. Han tog två och lämnade en och så vidare… Så till slut stod hela baksidan av taket kvar men bara var tredje takstol på framsidan.

p4040002 Gaveln är nerriven…en del av sakerna står kvar på loftet men de tar vi när vi tagit bort taket helt sen.

p4050003 Här är en hel del av takstolarna nere. Och det ser vekligen inte klokt ut när man kommer in på gården nu.

Under söndagen sågade Mats ner de sista takstolarna på baksidan och vid lunch var han klar. Nu väntar vi på att en kontainer ska komma och i påsk ska vi ta ner så mycket vi bara hinner av ladan. Det är ju bara trä så nästintill allt kommer skickas med kontainern och gå till flis. Tror inte något går att spara för det är så angripet av dels mögel och dels råttkiss. Hela ladan luktar av råttorna, det räcker att man går förbi bara. Det ska bli så skönt att bli av med den.

p4050006 Så här ser det ut nu.

Vi river utifrån så ycket det går på grund av rasrisken, golvet på loftet där uppe är till exempel så dåligt att man inte kan gå på det utan att trampa igenom och flera av takstolarna var av och höll ihop bara av halmen som är ordentligt surrad vid sina störar. Det känns ändå bra att den faktiskt var så dålig nu när vi börjat riva. Då har vi tagit rätt beslut, det känns ju väldigt tråkigt egentligen att riva den eftersom den hör till gårdsbilden och är den äldsta byggnaden här tillsammans med boningshuset. Men det kommer att bli bra när den är borta för huset ligger inklämt mellan de två uthusen nu och vi får en öppnare och trivsammare trädgård sen.

p4040045 Fotot taget från solgropen mot boningshuset.

Published in: on april 6, 2009 at 20:41  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/04/06/takrivning/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag säger bara SKRIIIIIIK ..Det ska bli skönt när ni är av med alla råttor!!
    Och vilken fin utsikt Anton får från sitt rum när ladan är borta. Han kan ju titta både på hästar och vildsvin.
    Mormor Christel

  2. OJ oJ oJ! Vilket jobb med att riva ladan. Men ni kommer ju att få så fint och öppet sedan.

    Ni har också så fint inne i huset. Jag tycker om alla vackra gammaldags tapeter! Ha en trevlig påskhelg och slit inte ut er 🙂

  3. Ja det är redan så stor skilland nu när taket är borta… ska bli så skönt att slipap se den varenda dag. Och veta att råttorna är borta!! 😉 Kul att du gillar våra rum. Vi är oxå jättenöjda med dem men jag har så svårt att få till inedningen riktigt bara… men nu börjar ju loppissäsongen snart!!! //Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: