Mycket kvar men ingen lada…

Under påskhelgen hann vi ju komma en bra bit på ladan men vi blev ju långt ifrån klara. Första dagarna gick till att ta ner hela taket med takstolar och halm och få in det i containern. På söndagen kom Mats föräldrar och hjälpte oss. Tanken var att de skulle vara med Anton och Maja så vi kunde tömma loftgolvet på säd och allehanda annan bråte men Mats pappa är inte den som sitter still så han ville såklart hjälpa till. Tack vara deras hjälp hann vi bli nästan klara. Lite roliga saker hittade vi när vi tömde. Några gamla kartor och lite kort. Ett skrivset i marmor med brevpress,brevkniv, brevställ och bläckburk. Ett par gamla lampor har vi räddat oxå…såna med porslinsfäste och glaskupor, och lite annat.

p4120013 Här pågår städning och röjning av loftet för fullt! Det är en speciell känsla att gå upp för en trappa till ett förmodat loft och hamna utomhus…

I veckan sen kom en ny container eftersom den första var full och i lördags körde Mats igång nästa etapp. Först tömde vi det allra sista på loftet och sen rev han upp golvet där. Det gick ganska fort och helt plötsligt kom solen åt undervåningen och man kunde se hur det egentligen såg ut där.

p4180013 Här står ladan utan tak…redan nu känns gården ljusare för solen kommer åt bättre på eftermiddagen och kvällen.

p4180017 Städat och tomt på loftgolvet… eller ja städat iallafall!

p4180014 en bräda i taget…

Att ta bort golvet var skönt men nerifrån marken kändes det inte som om det hänt något för det såg ju likadant ut fortfarande… Men igår kunde Mats äntligen riva ner väggarna. Först tog han all panel (eller den som var kvar). En del av ladan var ju byggd i skiftesverk men en del hade bara panelen på bjälkar. En del av huset var isolerat…med mossa och halm. Och överallt fanns gångar efter råttorna. De hade gnagt hål genom väggplanken och hade gångar i mossan.

p4190033 en del skiftesverk en del bara brädväggar.

p4190043 Nödutgångar för råttor.

Sen använde Mats griplastarvagnen för att lyfta bort väggdelarna. Skönt att slippa göra allt för hand. Efterhand rasade väggarna och nu står ingenting upp. Men allting invändigt är kvar, vi hade ju lämnat en hel del grejor och nu är det så mycket lättare att ta hand om dem när man ser ordentligt och inte behöver fundera på om det sitter några råttor ovanför huvudet och spanar på en.

p4190032 Här ser man bara rakt in i den del som varit häststall… den del av ladan som hade dubbelportar. Anton hjälper till att riva med sin egen lilla kofot. 🙂

p4190058 Här däremot är alla väggar nere och man ser långt…ända tills skogen sätter stopp!

Det är ju först nu man kan riktigt fatta hur det blir och vi är jätteglada för att det blir så mycket mer öppet. Boningshuset har ju legat ganska inträngt mellan de två stora uthusen och nu blir det lite trädgård istället på ena sidan. OCh ljus kommer det in till huset. Det har varit så skuggigt och fuktigt runt boningshuset. Nu återstår ju massor av städning, en del av väggarna har vi redan slängt i containern och resterande ska vi försöka ta i veckan. Sen har vi allt skräp oxå och jag ska köra minst ett lass till tippen varje dag nu ett tag så vi blir av med alla säckar som vi fyllt med säd och pappersskräp som låg på loftet. Och så är det en del möbler vi hittade som får gå i deponi.

Annonser
Published in: on april 20, 2009 at 12:09  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/04/20/mycket-kvar-men-ingen-lada/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. Vad härligt! Per hade älskat att riva väggarna. Hittade ni många råttlik? Hur gick det med skåpet?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: