Byggnadsvårdskurs del två och annan inspiration.

Ja i onsdags var vi på den andra delen av kursen. Då var det ”studiebesök” på en äldre gård ovanför Lönsboda. En jättefin gård där vi fick möjlighet att mer praktiskt kolla på de detaljer som vi pratade om veckan innan. Vi trodde att huset skulle vara uppfört i skiftesverk så vi hade sett fram emot att lära oss mer om det men ”tyvärr” var det ett knuttimrat hus. Det var iallafall fantastiskt spännande att få gå runt och titta på alla de olika byggnaderna på gården och se hur gården var uppbyggd och fungerade. Sen tittade vi dessutom på en tjärdal och ett par ängslador samt ett brännhus/kokhus.

Vi hittade oxå ett staket som såg ut precis som vi vill ha det. Tog några kort så man minns när det blir dags. Det ramar in huset så fint och skiljer det från den del av gården som är lantbruk och det gillar vi. Att trädgården bara har funktion som trädgård och resten är gården.

p4290054 Ett sånt här falurött spjälstaket vill vi ha. Boningshuset i bakgrunden var ett av två på gården och byggt i slutet av 1800.

p4290055 Lagom högt och med smala nätta spjälor. Proportionerna är viktiga i alla detaljer.

Idag har vi varit ute och kört en runda och fått lite mer inspiration… Vi körde förbi ett hus vi brukar passera och idag tog vi kameran med. Vi har ju tänkt att vi skulle bygga en takkupa mot framsidan (istället för den som finns idag) men det har ju inte funnits någon från början och det är väldigt svårt att hitta en som stämmer helt i proportionerna. Den får inte se för smal, hög, låg, klumpig, fjuttig eller bred ut. Det måste stämma exakt. Och denna på bilden nedan är den vi hittat som mest stämmer med det vi tänkt oss.

p5010002 Vi kunde ju tänkt på att veva ner bilrutan förstås…

Husformen är rätt lik vår med kort avstånd mellan fönster och tak på själva huset och dessutom en veranda framför kupan. Men jag hade nog velat ha ett fönster med 3 eller 4 bågar istället. Nåja det behöver vi ju inte slita våra hår över längre för nu har vi bestämt oss för att skippa kupan. Det var inte så vanligt på gamla torp, det har vi ju vetat hela tide, och har ju heller inte funnits på vårt och nu efter kursen i byggnadsvård så kom vi fram till att vi inte vill göra en så stor förändring på husets exteriör. Vi tycker ju mycket om hur huset såg ut innan och kupan har varit ett hett diskussionsämne här hemma… Jag har tyckt den varit nödvändig för att få lite mer yta och framförallt ljus i mellanrummet på ovanvåningen. Mats har varit mer skeptisk hela tiden faktiskt.

En annan detalj på huset som vi tänkt ändra är ju verandan. Idag sitter den ursprungliga ingången till vänster på huset och där vill vi ha salen, därför har vi tänkt flytta verandan åt höger så den hamnar mer på mitten av huset. Dessutom vill vi ha en liten glasveranda och i höstas hade vi tur och hittade en billigt på blocket. Den står nu i källaren och väntar men igen är vi osäkra på hur vi ska göra…Kanske är det helt fel att flytta den från den plats där ingången är idag. Och speciellt nu efter att vi hittade bilden på vårt hus i Svenska Gods och Gårdar och fick se att det suttit fönster på sidorna på utbyggnaden så är vi mer tveksamma än nånsin.

p5010006 Ungefär så här skulle det bli iallafall, fast annan spröjsning på våran glasveranda.

huset-fore-veikkos-renovering Så här såg ju huset ut på 80-talet och det är rätt likt huset ovan i proportionerna. Fast vårt är längre.

Published in: on maj 1, 2009 at 15:55  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/05/01/byggnadsvardskurs-del-tva-och-annan-inspiration/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

 1. Snyggt staket. det är ett sådant jag o richard har tänkt att ha runt vår trädgård. Men jag är inte förvånad över att du vill ha samma;-)

 2. Hej.
  Kul att få följa er renovering och att ni försöker göra det som det var innan men ändå funktionellt med dagens mått.
  Om ni är intresserade av fler gamla gårdar kan ni ju kolla in Sporrakulla gård mellan Sibhult och lönsboda. Den är nog i och för sig äldre än ert och jag kommer inte ihåg byggsätt. Ibland är där öppet så man kan gå in och titta och i skogen utanför finns ett antal gamla tjärdalar.

  /Samuel
  (Altaxis på byggahus forumet)

 3. Hej Samuel!

  Jag har faktiskt varit på Sporrakulla när jag var yngre, med skolan. Vi åkte på utflykt dit när vi lärde oss om Skånes historia. Men det är ett bra tips. Antar att det är helt andra saker och detaljer jag skulle vara intresserad av att titta på nu jämfört med när jag var barn 😉 //Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: