Taket del tre och helgen som gått.

Nu i helgen har vi hunnit med massor av saker här hemma och det känns jättebra. Ladan har vi inte gjort något på för containern har ännu inte blivit hämtad så vi kommer för tillfället ingenstans med den, men det finns ju så mycket annat att göra. I fredags sågade Mats upp stockarna han tagit hem tidigare. Nu är allt utkört för iår och han kunde plocka av huggarvagnen från traktorn. Han har sågat lite då och då under våren för virke behövs ju hela tiden, och man måste ju vara ute i god tid så det hinner torka en del iallafall, men nu sågade han upp det sista. En del till panelen på huset blev det. De bredaste brädorna är 25 cm breda och de är verkligen breda.

p5020002 Fina panelbrädor.

Vi har också hunnit måla en del, köra ihop ris som vi röjde längs stengärena i veckan och städa upp runt gården på lite olika ställen.

Igår tog Mats traktorn och tippvagnen och körde till Bjärnum, ca 1 mil hemifrån. Där hade vi nämligen hittat ett tegeltak som passar huset. Fantastiskt skönt att hitta så nära så vi kunde hämta det själv. 1500 pannor ganska exakt, varav 60 var nockar. 2 timmar tog det att lasta, jag körde ju bilen upp och hjälpte till förstås. 🙂 Tungt och jobbigt var det men roligt att vi hittade ett enkupigt (inte falsat) tegeltak nu äntligen. Ungefär 100 kvadratmeter räcker det till så vi behöver ju lite till men det borde gå att få tag på. Väl hemma så lastade vi om en del av taket för att minska belastningen på tippkärrans hjul och nu står taket lavat på våra två kärror.

p5030004 Många tegelpannor…i dubbla lager på släpet.

2.50 kr per panna så 3750 kr har vi betalat vilket inte alls är mycket. Speciellt eftersom vi slapp lägga pengar på att få det fraktat hem. Igår hann vi oxå med att flytta in mitt skåp på logen så nu kan jag sätta igång med att göra det rent. Roligt var att nu när man kunde se underdelen ordentligt visade det sig att det var som jag trodde med lådorna. Den ena är en riktigt och den andra är bara en ”fusk” låda så det ska se symmetriskt ut. Dessutom stod skåpet på stora rejäla lejontassar i trä där fram. Tyvärr är den ena nästan helt borta och den andra är nog skadad men det borde ju inte vara omöjligt att tillverka nya. Bak hade skåpet enklare fötter oxå de i trä och i dåligt skick.

När vi tyckte att vi jobbat tillräckligt igår tog vi varsin vagn med varsitt barn i och gick bort till huset som ligger tomt en liten bit hemifrån. Jag har nämnt det tidigare när jag funderade på ritningar och planlösning men nu tittade vi mer noga på detaljer och hade dessutom kameran med oss. Huset står alltså helt tomt och har så gjort i kanske 15 år (kanske ännu mer jag vet inte) Det är fullt möblerat och väldigt väl bevarat i äldre stil. Nu när vi tittade noggrannare upptäckte vi till exempel att alla tak i huset är tapetserade. Och i salen är taket tapetserat med tapeten som vi har i vårt arbetsrum, fast originalet då förstås.

tapet-arbetsrum Denna tapet satt i taket i salen men den såg ut att ha nästan vit botten, kan ju vara som den blekts dock.

Tyvärr var det svårt att ta bra bilder genom fönstren men utvändigt blev det en del bilder.

p5030018 Som tur är är huset klätt med eternit både på tak och väggar så det är rätt bra skyddat.

I ett av rummen jag kikade in i hittade jag ett gammalt skåp, jag har väl sett det förr men nu tittade jag ju mer noggrannt och det visade sig att det är ytterligare att likadant skåp som det jag har hittat i ladan och som min mamma också har. Lite annorlunda detaljer men samma inredning från nån annan gammal möbel i ena sidan. Detta var mörkt brunt och hade ett rätt så profilerat krön. Undrar om det är samma snickare som verkat nånstans här i närheten som haft som specialitet att göra såna skåp? Vi tittade lite på planlösningen för vi funderar ju på vår egen hela tiden. det skulle vara så fantastiskt roligt att få komma in i det huset och titta ordentligt och noga på alla byggnadsdetaljer.

p5030039 Det finns så många fina gamla detaljer.

Published in: on maj 4, 2009 at 10:15  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/05/04/taket-del-tre-och-helgen-som-gatt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: