Planlösning 3.

Jaha då var det dags igen…för femtielfte gången har vi börjat fundera över planlösningen. Det finns inget tips eller råd som är så sant och värdefullt att ta till sig när man flyttar till ett nytt hus som att man ska bo in sig först innan man gör stora förändringar för man hinner ändra sig gång efter gång och innan man känner huset är det svårt att veta hur man verkligen kommer att vilja ha det.

Vi är faktiskt relativt nöjda, eller har varit relativt nöjda med vår sista lösning då vi fick in både klädkammare och gästtoalett i hallen. Det kändes som om det föll på plats då. Men så finns det ett par saker vi ändå inte riktigt fått som vi ville. Det känns inte roligt att vara tvungen att utnyttja ovanvåningen till rum för Anton och Maja. Speciellt inte nu sen vi bestämt oss för att inte göra någon takkupa. Det kommr bli mörkt där uppe även om det finns ett litet fönster på varje gavel. Just att ha barnen på ovanvåningen just för att det är ovanvåning och vi sover där nere stör oss inte alls egentligen men att där är så lågt i tak och prångigt och mörkt känns inte kul. Man kan ju bara stå rak precis i mitten och även om Anton bara är knappt en meter nu så blir han ju rätt mycket längre innan han flyttar hemifrån… och samma med Maja såklart.

tänkt planlösning 4 Såhär har vi tänkt oss hittills. X markerar murstocken.

Vi har redan sen tidigare funderat på att bygga till huset på längden och det är det vi tagit upp igen. Vad vi tappar genom att bygga till efter salen är glasverandan. Vi hade ju tänkt bygga en större glasveranda av gamla fönster som vi redan har och där ha matplats med plats för många. Användningsmässigt skulle det förmodligen fungera utmärkt och bli ett väldigt trevligt tillskott på huset men utseendemässigt har vi funderat på om det blir bra eller inte. Vi har ju tänkt oss en ganska stor veranda på 3×5 meter ungefär och även om vi byggt den i stil med huset så hade den troligen ändå brutit av ganska kraftigt.

tänkt planlösning tillbyggt Så här skulle det kunna bli med tillbyggda gavelrum och ändring i hallen.

Möjligheten skulle istället vara att bygga till huset med ca 3,5 meter och på så sätt få två lika stora gavelrum. Där skulle då bli två utmärkta rum åt Anton och Maja med dörröppningar ut till salen.. Fördelarna förutom att det blir två bra rum och att Anton och Maja slipper bo på ovanvåningen skulle vara att vi får två extra rum på ovanvåningen som man kan nyttja som gästrum och eller pysselrum eller nåt annat som kan behövas. Vi hade tänkt använda mellanrummet där uppe som allrum/ extra tv-rum och det kan det ju fortsätta fungera som ändå.

Nackdelarna är att salen möjligtvis blir mörk, det beror lite på hur vi skulle gjort med öppningen mellan glasverandan och salen. Salen får som mest 3 fönster. Ett mot baksidan och två mot framsidan, badrumsutbyggnaden gör att vi inte kan få dit fler. Vi hade nog tänkt oss en pardörr eller en öppning motsvarande en karm till en pardörr som öppning till verandan och den hade kanske inte släppt in så mycket ljus ändå. Man skulle kunnat öppna hela gaveln nästan och göra ett stort ”valv” men det känns fel på ett torp även om det gett bra ljusinsläpp. Bygger vi två gavelrum skulle det komma in ljus genom dörrarna när de är öppna…vilket rätt ofta är fallet när barnen är små och betydligt mer sällan sen… 🙂 Gavelrummen skulle få två fönster var. Frågan är om salen kommer upplevas som mörk med ljusinsläpp från två håll genom tre fönster.

En annan nackdel är att matplatsen försvinner. Det finns plats att placera bordet i salen men salen får väldigt begränsade väggytor att möblera mot och kan bli svår att få till. Visserligen berör det inte bordet för det skulle stå fritt ändå. Men skåp och tv behöver ju stå mot väggar t ex. Sofforna vill jag gärna ha fristående oxå, tycker inte om när de är upptryckta mot väggarna och riktade enbart mot tvn.

En tredje nackdel är att vi enbart får en utgång på bottenplan, vi har en utgång i källaren (och eftersom det är som suterräng på baksidan kommer man ut på marken eller hur man ska säga) som kommer fungera som grovingång dock. Men det skulle vara trevligt att kunna komma ut i trädgården på nåt sätt mer än genom ytterdörren på framsidan…men det är kanske bara en petitess.

Vi saknar dessutom ett trevligt ställe att sitta på och det är därför vi velat bygga glasverandan. Tanken finns att bygga den fristående där den gamla ladan tidigare stod. Då skulle den bli som ett rejält växthus istället. Med kamin (det hade vi tänkt ha även om vi byggt den på husets gavel) och plats att sitta. Ca en halvmeter murat med tegel längst ner och sedan de gamla fönstren. Problemet är väl att man inte nyttjar den lika mycket då som om den sitter ihop med huset. Det blir ju krångligare att ta ut mat dit till exempel och man sitter kanske hellre kvar inne…

En annan lösning som jag inte riktigt förlikat mig med är hallen. Som vi tänkt är så som den är ritad på den översta ritningen. Öppen och ganska stor med liten gästtoalett och klädkammare samt med trappa upp till ovanvåningen och under den trappa ner i källaren. Vi tror att det skulle funka bra praktiskt men samtidigt har jag funderat på det estetiska och hur gamla torp ofta ser ut. Igen har jag hämtat inspiration från grannhuset som står tomt och jag skulle gärna vilja att glasverandan går ihop med hallen innanför och bildar en mindre hall och sen blir det ett ”eget” rum med trappan. Så har jag ritat på andra ritningen. Jag tror att det skulle bli bättre och utrymmena är ganska stora så det blir troligen inte instängt. Tvärtom öppnar vi ju upp mot glasverandan så det blir nog ljusare i hallen innanför. En nackdel jag kan se är att jag tänkt hålla jackor och skor i glasverandan och ha hängare och hyllor på väggarna mot hallen innanför för att slippa ta in skor och smuts i hallen som man går genom. Men om man ändå gör så att man bygger glasverandan med ett steg upp till hallen (alltså att golvnivån hamnar lägre på glasverandan) och man ändå ställer skorna där så slipper man troligen få in mycket grus och sånt. Det är mycket att fundera på och snart måste vi bestämma oss… Tips och råd mottages ytterst tacksamt!!! 🙂

Annonser
Published in: on maj 14, 2009 at 14:18  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/05/14/planlosning-3/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Sophie,

    Vad gullig du är som kommer med tips ang. linoljefärgen!!! Det är verklgien sant som du skriver att lösningsmedlet både luktar illa och gör torktiden så låååång.

    Vid nästa uppstart av omålad pärlspont ska jag ABSOLUT ta till mig ditt tips och måla med outspädd linolja! Slipar man emellan borde ju resultatet bli lika bra (kankse bättre?!).

    Tack åter igen 🙂

    Nu ska jag spara undan in fina blogg och ha den som kvällsläsning.

    Kram
    Sara Small Town

    ps. vad knepigt att det inte går att kommentera på min blogg, jag ska kolla upp det. ds

  2. Hoppas du blir lika nöjd som jag när du målar utan lösningsmedel. Jag tycker ytan blir så mycket bättre och vackrare om man bara är noggrann. 🙂 //Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: