Lite historia.

I förrgår fyllde jag år och av Mats fick jag Svenska gods och Gårdar (på DVD). Det är så roligt att sitta och titta på alla hus runt omkring som man känner till, vissa hus har genomgått helt otroliga förvandlignar, som vårt till exempel. Vi hittade det ju när vi var i Arkivet på regionmuseet så vi visste att det fanns med men då hann vi bara titta snabbt, nu kan man titta noga noga på detaljer. Det är sig ganska likt på fotografiet från 1943 jämfört med bilden vi hittade i ladan som är tagen nån gång innan 1990. Däremot jämfört med nu är det inget som ser likadant ut… jo logen/stallet som ligger till höger om huset ser exakt likadan ut.

Dessutom kan vi ju nu med säkerhet veta att huset uppfördes 1902 tillsammans med vagnsboden som är det hus vi nu rivit. Vi vet oxå när stallet och logen byggdes.

Gods och Gårdar Ur Svenska Gods och Gårdar upplaga utgiven 1943. Jag har tagit bort namnen på ägarna.

huset före veikkos renovering Huset fotograferat nån gång innan 1990.

P5220152 Huset som det ser ut idag 23 maj 2009.

De tydliga skillnader man kan se på bilderna ovan är att det, som vi misstänkt för symmetrins skull, suttit ytterligare ett fönster på framsidan. Alltså tre fönster mellan utbyggnaden och hörnet. Det fönstret är igensatt på bilden vi hittade i ladan och istället sitter ett trepostsfönster närmast utbyggnaden. Dessutom ser man att det suttit fönster på sidan av utbyggnaden, förmodligen har det suttit ett även på andra sidan. Något som oxå syns på den äldre bilden är att utbyggnaden var mycket smalare, man har breddat den nån gång, kanske samtidigt som man satte igen fönstren. Men det verkar inte vara de fönster jag nämde i förra inlägget med 4×4 rutor utan samma som i resten av huset, möjligen korspostfönster faktiskt men det är lite svårt att se helt säkert. Jag tror oxå att ytterdörren på den äldre bilden är bredare än den som sitter på den nyare bilden men det kan vara bara för att utbygganden är smalare som det upplevs så. Takmaterialet är svårt att se tydligt på fotot ur Gods och gårdar, det kan vara sticketak likaväl som det tvåkupiga tegeltak som vi vet legat på senare.

En annan tydlig skillnad är grusgången/vägen som leder upp till gården som är så distinkt och tydlig på den äldre bilden. Man ser tydligt att det var gräsmatta på sidorna och hur den såg ut. Kanske ska vi återskapa detta…det skulle ju medföra mindre grusyta att rensa från ogräs om inte annat. Ogräsrensning är ingen favorit för tillfället efter att jag legat åtskilliga timmar på knä och dragit upp rotogräs och andra lättare sorter och ändå bara fått klart en liten del av grusplanen…men det blir så fint där jag är färdig åtminstone.

I och med att vi nu kan titta noggrannare på bilden av huset som det sett ut tidigare så har vi börjat fundera på verandorna/tillbyggnaderna på framsidan igen. Vi har ju velat bevara den utbyggnad som finns men eftersom det nu visar sig att den inte varit så stor som den är idag kanske vi ändå ska göra två mindre likadanan verandor, måtten på den gamla ursprungliga har nog varit ungefär samma som de vår glasveranda har. Och eftersom den är breddad och ändrad så mycket är frågan om det ens finns något att bevara under den nya panelen. Takstolarna är ju borta och sidoväggarna oxå.

Något jag funderar mycket på är om man måste ha verandorna likadana eller om de kan skilja i utseende. Oavsett hur de ser ut kommer den högra att fungera som hall, både finingång och vardagshall (fast grovhall blir i källaren så vi slipper såna kläder och skor åtminstone). Den vänstra kommer att fungera som extra utgång från salen och inte ha nån egentlig funktion som hall, jag tänker mig en liten sittgrupp i den och möjligheten att på sommaren öppna upp och ha öppet in i huset. Därför är frågan hur man ska bygga dem. Ska man ha två exakt likadana glasverandor eller kan man bygga den högra så som utbyggnaden en gång såg ut, med dörr framåt och fönster på sidorna och sen göra bara den vänstra som glasveranda? Ser det konstigt ut eller upplevs det bara som att den högra är mer vardgsingång än den vänstra? Ska man ha dörrarna framåt på båda eller kan man ha den ena så man går ut på sidan av verandan/utbyggnaden? Ska man ha två grusgångar eller ska samma gång gå först fram till den högra och sen fortsätta till den andra? Det är så himla svårt att bestämma sig för vad som blir bäst. En stor hjälp nu är ju att vi kan titta på exempel av gamla hus i Svenska Gods och Gårdar och där kanske hitta dessa olika varianter… ett som är säkert är att det är en enorm inspirationskälla och faktabank vad gäller utseendet på äldre hus!

Annonser
Published in: on maj 22, 2009 at 19:53  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/05/22/lite-historia/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: