Taket del fyra!

Faktiskt har vi nu lyckats hitta tegelpannor så det räcker till hela taket inklusive utbyggnaden. Via blocket hittade vi ytterligare ett tak till salu. När vi tittade på det låg det fortfarande uppe och bara nån vecka efter det hade säljaren plockat ner det och staplat det på pallar med pallkragar och dessutom körde han hem det till oss bara vi betalade frakten. Kan ju inte bli bättre. Nu står nio pallar tegel och väntar på att läggas, förutom de pannor vi hade sen tidigare då. Totalt är det ungefär 3500 pannor och det ska räcka och bli en del över.

Det första vi hittade var enkupigt Heby och därför inriktade vi oss på att hitta likadant. Och det gjorde vi fast detta är lite nyare så pannorna har inte riktigt samma kupning, men vi kan lägga den äldre sorten på framsidan och den andra där bak så kommer man aldrig se att det är två lite olika.

P6050032 Här står det nu och väntar, snyggt packeterat. Pallkragarna är bara till låns dock!

Nu när ladan är borta och marken där den stod och runt om är grovplanerad så är vi klara med den biten för tillfället. Vi ska väl i och för sig jämna till det ytterligare något och harva över det ibland så inga ogräs fäster men annars väntar vi nog med att lägga på matjord och så tills i höst. För tillfället måste energin läggas på att hyvla till not och spont på golvet som ska läggas på loftet. Vi var tvungna att byta ut det golv som låg där tidigare. Dels för att det var dåligt på sina ställen men främst eftersom vi höjde taket i stallet för att det skulle bli godkänt för hästarna.

Om nån vecka är det nog dags att slå hö och sen måste golvet vara lagt så vi kan få upp balarna på skullen. Inne på logen har vi en gammal höhiss och vi hade väl tänkt använda den men Mats har varit lite missnöjd med det eftersom det innebär att han måste flytta alla sina stora snickerimaskiner (som nu börjar bli riktigt många) och att det dessutom blir fullt med hö där inne. Men så var vi hos grannen och fikade häromdan och då pratade vi om det och han erbjöd oss sitt transportband. Han använder det aldrig längre eftersom han bara har storbalar till sina kor. Med det bandet kan vi få upp balarna direkt på loftet genom en lucka på baksidan ovanför gödselplattan och bättre kunde det inte bli.

P3170018 Här på gaveln kan vi göra en ny lucka för att ta in höbalarna.

Detta är första gången vi ska ta hand om höskörden själv. Tidigare har vi haft hjälp men då har vi fått det på storbalar och jag trivs betydligt bättre med småbalar. Dessutom har vi alla maskiner och allt annat som krävs, förutom slåtter som vi lånar av grannen (han lånar vår strängare så det är ju perfekt att man kan byta) Det känns dessutom dumt att inte använda höloftet när vi nu har ett som är jättefint. Storbalarna blir ju oftast stående utomhus och de är inte direkt snygga där de står… och inte får vi in dem hela genom dörren heller så vi får dela sönder dem och hålla på med löst hö som flyger omkring överallt. Ska bli skönt att veta att när det väl är inne på loftet i år så är det klart sen.

Annonser
Published in: on juni 8, 2009 at 10:00  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/06/08/taket-del-fyra/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Vad bra ni ordnar det för er. Och så snabbt ni arbetar. Härligt med lerteglet! Och med slåttanna!

  2. Ja det är verkligen skönt att vi nu hittat tegel så det räcker…nu ska det bara sluta regna så vi kan slå gräset oxå. 🙂 //Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: