Byggnadsantikvariens idéer.

Ja idag var det äntligen dags för Byggnadsantikvarien att komma. Vi hade förberett en del, skrivit ner frågor och tagit fram listbitar och sånt vi hittat så vi skulle kunna utnyttja tiden så effektivt som möjligt. Nästan inget behövdes för han var så säker direkt på hur det troligen hade sett ut.

Först gick vi en runda ute och han tittade på panelen, han var förundrad över kupan på framsidan, hur de tänkte när de gjorde den…den är ju inget fantastiskt exempel på hur man bygger snyggt och proportionerligt direkt. Men utan den tyckte han inte det var svårt att få huset att se ut som det troligen gjort ursprungligen. Panelen på baksidan som är den ursprungliga tyckte han vi skulle kopiera till resten av huset precis som vi tänkt. Man kan ju även se spår efter takutsprång och så på baksidan så följer vi bara det så borde det bli rätt.

Han är ju inte så glad i nya fönster, det pratade han om på kursen, men han tyckte dessa var bra för de stämmer till huset och man måste kompromissa ibland. Ett stort plus är väl förmodligen att vi valt fönster helt i trä med äkta kittfals utvändigt istället för bara fönster som ser rätt ut utseendemässigt men har aluminiumprofiler, 3-glas och är vridbara till exempel. Innan vi gick in undrade han vad han gjorde där för vi hade ju svaren själv på vad som behövde göras för att det skulle bli bra. Kanske sant men samtidigt skönt att få bekräftat att vi är på rätt väg.

När vi kom in gick han runt lite och hummade för sig själv och vi berättade lite om hur vi trodde och vad förra ägarna sagt samt grannarna berättat när de var hos oss i söndags. Han kollade i hallen och Maja och Antons rum och köket. Sen gick han in i arbetsrummet och sovrummet och nu måste jag skryta lite 😉 Hans komentarer om de rummen (som vi varit ganska nervösa över eftersom han sa på kursen att många söker bekräftelse i efterhand fast det inte alls är bra gjort) var:

-” Åh vilka fina tapeter, och vilka färger. Vad skönt att ni vågat använda färg det är många som inte gör det. Jag får gåshud. (och så drog han handen längs ett dörrfoder) Jättefint.”

Senare när vi var ute sa han: -” Och det ni gjort redan kommer ju stämma perfekt till resten av huset, det är precis rätt stil på det.”

Det känns verkligen jätteskönt att vi fått till det bra. Även om han är noga med att säga att vi inte ”måste” göra som han säger och att det viktiga är att vi trivs så är det väldigt roligt att han ändå uppskattar det vi gjort och tycker att det stämmer till huset så som han tror det sett ut.

Han kollade lite på tapeterna vi hittat och kollade lite i dörren där man ser den gamla väggen, han tittade oxå upp men där ser man heller inget eftersom där är inrett. Sen började han skissa på en planlösning som han tror att det har sett ut. Han var ganska säker på det faktiskt.

Byggnadsantikvariens förslagDetta är byggnadsantikvariens förslag till ursprunglig planlösning.

Så här skulle det ha varit, med sättugn i salen och om det nu stämmer att bakugnen var uppe som förra ägaren sa så borde den varit här men han trodde egentligen mer på att den varit i källaren. Rummen längst till höger var han tveksam till om de funnits från början. Han trodde de var tillbyggda alternativt var som en sorts uthus eller ekonomibyggnad med dörr mot framsidan. Han ville gärna ha det till att det funnits två dörrar oxå in till de rummen men det är ju vi som tagit upp den som nu leder in till arbetsrummet och vi hittade inga spår efter nån gammal dörr.

Fönsterplaceringen ändrade han lite på oxå, mot baksidan i salen trodde han bara det funnits ett fönster eftersom man ville släppa ut så lite värme som möjligt åt den kalla sidan av huset. Mot framsidan däremot där solen stod på ville man ha många fönster så att man tog till vara värmen från solen på vintern. Det som är badrum idag har från början bara varit en dörr ut men sedan byggts på med en utbyggnad/köksfarstu. Samma med utbyggnaden på framsidan som troligen inte funnits från början utan tillkommit senare. Mycket möjligt att den eller de byggts till i samband med generationsbytet på 1930-talet. Kammaren längst fram till vänster trodde han varit ett undantag med egen kamin och rummet bakom troligen skafferi och där fanns oxå nergången till källaren då.

I söndags när grannarna var här passade vi på att fråga dem om de mindes hur det såg ut innan och de sa att när man kom in från köksdörren (idag badrumsdörren) så kom man in i en liten farstu, sen direkt till höger fanns en dörr och innanför den skafferi med en lucka i golvet som ledde ner i källaren. Åt vänster från farstun ledde dörren in i köket. Då skulle köket varit placerat där vi ritat in köket på våra planlösningar och det är nog troligt att man vid generationsbytet gjort ett kök där för man ville ha bättre plats. Då har man oxå tagit upp fönsterhålet till det låga, högt placerade fönstret på baksidan. Vedspisen och eventuellt då bakugnen har nog varit där i det som grannen menade var en liten farstu, då skulle det varit det gamla köket.

huset innan (1984) veikkos renovering Här ser man baksidan som den såg ut tidigare med det fönster som nog satts i på 30-talet.

Det var så intressant att ha honom här och verkligen kunna diskutera allting på plats. Jag anser dessutom att det är nästan ovärderligt med tanke på att man får så mycket gratis rådgivning man vill per telefon eller mail. Att han nu varit här på riktigt gör det så mycket lättare för honom att råda oss i framtiden. Vi tittade på listerna vi hade oxå och diskuterade var de kan ha suttit, det troliga är att det ena är ett överstycke till en dörr och det andra ett sidostycke till ett fönster. Vi får se om vi bestämmer oss för att tillverka hyvelstål till dem så vi kan hyvla upp likadana och sätta upp dem i huset igen. Vi kan inte med säkerhet säga att de suttit här men det är väl ganska troligt ändå.

Nu efter att han varit här så har vi funderat mycket kring hur vi ska göra planlösningen. Vi var båda eniga direkt om att den vi tänkt oss innan inte längre var aktuell. Dels eftersom vi mer och mer landat i att vi vill att utsidan ska se så identisk ut som möjligt med hur den ser ut på de äldre foton vi har och dels eftersom vi tyckte mycket om hans förslag. Dock krävs lite förändringar för vi måste ha ett större kök. Det som funnits var bara ett litet litet beredningskök och det är för svårt att få det att fungera idag. Dessutom behöver vi fler rum om vi inte ska använda ovanvåningen till sovrum.

En liten ånger finns hos mig att vi inte tog hit honom från allra första början. Hade vi vetat hur han tror det sett ut hade vi kanske kunnat flytta badrummet och göra kök av det oxå. Då hade det blivit ett vettigt kök och en köksingång där den tidigare varit, på den vänstra gaveln av utbyggnaden. frågan är ju då var man skulle placerat badrummet och det har ju en mycket logisk placering så kanske hade det ändå inte gått att ändra, men nu kan vi definitivt inte göra det när vi renoverat badrummet för mindre än ett år sedan… 🙂

ny version flyttat kök. Detta har vi kommit fram till än så länge.

Denna lösning är rätt ok tycker vi, vi har tagit hänsyn till byggnadsantikvariens förslag i så stor utsträckning vi kunnat och ändå fått ett kök och matrum. Tillbyggnaden med två rum måste vi göra om vi inte ska ha sovrum uppe. Väljer vi istället att ha sovrum uppe och skippar utbyggnaden kan vi göra en utgång från köket till trädgården vilket skulle vara jättetrevligt i och för sig men det lutar nog ändå åt tillbyggnaden.

Vi kommer inte att mura upp en ny bakugn, hade den funnits kvar hade vi naturligtvis behållit den men nu känns det onödigt att göra den. Vi kan istället använda det utrymmet till en liten gästtoalett och kanske förvaring på något sätt. Under trappan som går upp kan vi göra ett skafferi och genom en lucka i golvet komma ner i källaren. I källaren skulle det vara jättebra att komma ner just där eftersom det skulle innebära att vi slipper flytta några väggar. Trappan upp skulle nog behöva vara svängd för att vi ska komma upp bra men det går att lösa.

p1010026 Skafferi under en trappa funkar utmärkt, det har jag haft tidigare… 😉 och med lucka till källaren oxå!

Redan tidigare har jag skissat på hur man skulle kunna få till det med köket utanför badrummet och salen på mitten, just för att det hade varit skönt att ha barnens rum lite mer avskilt om man har gäster och sitter i salen och samtidigt ha dem nära med möjlighet att vara på sina egna rum när man är i köket till vardags. Dessutom hade utsidan fått vara orörd med utbyggnaden på framsidan där den är.

Jag har inte funderat klart ännu så det blir säkert förändringar så småningom och köket kanske får planeras om en del. Men ganska bra känns det, det behöver sjunka in lite och mogna så får vi se hur vi känner sen. Otroligt glada är vi iallafall att vi bjöd hit byggnadsantikvarien. Så mycket inspiration och feedback som vi fått nu är värt jättemycket.

Annonser
Published in: on juni 18, 2009 at 21:32  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/06/18/byggnadsantikvariens-ideer/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: