Första skörden bärgad!

Första skörden på mer än ett sätt, för i år har vi slått hö själv. De två tidigare somrar vi bott här har min brors svärfar både slått och sen pressat och plastat vallarna till hösilage. Sen har vi behållit så många storbalar som krävts för våra hästar och han har tagit resten till sina kor. Men nu ville vi själva försöka få in hö och dessutom i småbalar eftersom jag gärna vill ge hästarna torrt fint hö och kunna förvara det på loftet som ju redan finns här. Storbalar är väl praktiska på sätt och vis men vi tycker det är rätt bökigt att handskas med dem.

Förra söndagen slog Mats alla våra åkrar, det är väl ungefär 7 hektar som vi har vall på. Det är inte nån fina vallar för de är inte omlagda på många år så nån jätteskördar blir det inte och det är en hel del ogräs men det får komma efterhand. Vi fick hjälp av vår granne som lånade ut sin slåtter och kom med massor av goda råd och hjälpte till med hur vi skulle göra. Mats har aldrig hållt på med sånt här tidigare men tycker som han sa att det är ”barnsligt kul” !! 🙂 Jag har varit med och hjälpt till hemma men kan ju egentligen inte så värst mycket om det…

P6210074 Slåttern går…

P6210076 …och fint blir det!

Det sista slog han på måndagsförmiddagen och sen var det vändning. Även vändaren lånade vi av grannen, vi ska skaffa egna maskiner för det är alltid lättast med egna men det går bra att låna så länge…han lånar nämligen vår strängare. Anton åkte med i traktorn hela tiden. Flera gånger somnade han på golvet men så fort Mats stannade för att bära in honom vaknade han och ville vara kvar!

P6240031 Strängning pågår.

Eftersom detta var första året och vi inte visste alls hur maskinerna skulle funka eller hur mycket tid och hö det skulle bli så bestämde vi oss för att bara ta småbalar på ena halvan av en av de större åkrarna. Resten kom en bonde och pressade och plastade åt oss. 30 storbalar fick vi och sen i fredags pressade Mats vårt eget hö till småbalar. Vi har en löspress som enligt vad vi hört skulle fungera men vi visste ju inte säkert. Men det gick hur bra som helst. En balvagn blev det och det tog inte så lång tid som vi trodde heller.

P6260121 Ett fint ekipage eller hur? 😉

Och nu ligger det 98 balar på loftet och luktar så där underbart gott som bara nyslaget hö gör. Hästarna har fått provsmaka och de verkar mycket nöjda!

P6260124Höskörden bärgad.

Nästa år ska vi ta betydligt fler småbalar för nu vet vi på ett ungefär hur mycket jobb som krävs och hur mycket det blir av det…och så ska vi börja lägga om vallarna så vi får upp kvaliten på gräset.

Annonser
Published in: on juni 29, 2009 at 15:14  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/06/29/forsta-skorden-bargad/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Vad härligt ni verkar ha. Hö är härligt och luktar gudomligt gott!

  2. Ja fast vi använder ju maskiner…inte lie som du 🙂 Men jag har tänkt att nån bit i utkanten av trädgården ska få bli äng så småningom. Det är så fint. Och vi har en betesmark där vi inte använder några maskiner utan hästarna håller öppet. //Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: