Det ser förskräckligt ut!!

Det har hänt en hel del sen förra inlägget. Fem dagar har vi jobbat på takbytet och kupan och vi har hunnit långt faktiskt…och huset ser fruktansvärt ut än så länge.

I måndags satte vi igång på allvar och rev men bara invändigt.
I tisdags rev Mats så mycket han kunde från insidan och jag körde tre lass isolering och gips till tippen.

P7070019 I tisdags kom vi så här långt.

Under onsdagen körde jag tre lass till till tippen. Mest virke. Sen tömde vi tippsläpet på de tegelpannor som vi hade kvar där och Mats slängde ner alla betongpannor från kupan. Han hann oxå med att ta ner reglar, masonite och slutligen att fälla alla takstolarna.

P7080005 Taket är borta och man kan ana lite hur det kan bli…

När Mats sågade ner sista takstolen började det ösregna. Då hade vi att stort hål rakt in i huset så vi fick täcka med en presenning och det var lätt stressigt ett tag innan vi fick dit den. När Mats slagit i sista spiken som skulle hålla fast den, och klättrade ner från taket slutade det regna…Typiskt! Vi kunde ta bort den och fortsätta direkt och det kom inte mer regn! 🙂

Mats hann bygga ny takstol istället för den som sågats bort i hålet och sedan täckte vi för natten. Kvart i två vaknade vi av att det ÖSREGNADE! Det verkligen vräkte ner och naturligtvis var det inte tätt där uppe. Vi fick slå av strömmen och snodde sen runt med pannlampor på ovanvåningen och ute på taket för att försöka täta och leda bort vattnet. I två timmar regnade det ungefär men vi lyckades fixa så det inte läckte så mycket.

P7080010 Täckt för natten.

Igår (torsdag) körde jag ytterligare ett lass till tippen och sen körde Mats och Anton till Markaryd och köpte takpapp och sen till sågen där vi köper virke när vi inte hunnit såga själv. Mats föräldrar kom oxå och hans pappa tog bort elementet där uppe. Sen hjälpte han Mats att hyvla brädorna han köpt till råspont och så spikade Mats igen det stora hålet i taket. Vi hade planer på att laga i med stickespån så det hade blivit som på resten av taket och jag har kontaktat hembygdsföreningen som jag vet hyvlar utan resultat och pratat med en timmerman som Byggnadsantikvarien rekommenderade. Tyvärr kunde han inte få tag i tillräckligt mycket stickor så lösningen där fick bli råspont och papp.

Utbyggnaden som finns på huset kommer ju att vara kvar och bli glasveranda så småningom, den var inbyggd i den stora kupan och nya takstolar behövdes därför. Den lutning den haft innan var för låg för att kunna lägga tegel på så vi fick höja den lite. Tidigare har det bara legat korrugerad plåt på den men vi vill ha tegel. Även den blev täckt med råspont. Det var inte lätt att få till rätt lutning så att det ser bra ut. Det får inte vara för brant och inte för flackt. Vet inte om vi har lyckats. Det återstår att se när det blir mer färdigt.

P7090014 Hålet är lagat men långt ifrån tätt.

När råsponten var lagd hade vi inte mycket annat val än att hinna med pappen oxå. Annars hade råsponten kanske blivit förstörd om det regnat…därför arbetade Mats fram till klockan ett inatt. Jag höll honom sällskap och städade upp runt om på gården, räckte honom grejor och servade med mackor och cocacola. 🙂 Det var ruskigt skönt att få gå och lägga sig sen.

Imorse efter att vi kört ett rackarlass med brädor till tippen rev vi så äntligen de sista stolparna och stommen till kupan. Nu är det bara trädäcket kvar (och även om det ska bort senare så får det vara kvar så länge så vi slipper lera och jord utanför dörren)

Så som huset ser ut nu så kan man inte tro att det bor någon där. Det ser ut som ett ruckel som inte har så långt kvar innan man får jämna det med marken…och där bor vi! 😀 Man kan tänka sig att det brunnit i taket och nån lagat med vad som fanns hemma eller nåt sånt. Det ser sju resor värre ut än vad det nånsin gjorde när kupan fanns där… Igårkväll fick vi slänga upp masoniteskivor längst upp eftersom pappen inte räckte och lite plast fick täcka en bit. Nu sätter Mats papp på hela biten så det blir klart. Sen kommer det se bättre ut.

P7100022 Med lite fantasi kan man väl se att det kommer bli fint va? 😉

P7100024 Här ser man lutningen på taket till utbyggnaden. Det ser bra ut tror jag.

P7100030 Utbyggnaden som den ser ut nu.

Nu ser man hur det kommer att bli…iallafall om man tar på sig drömglasögonen och kryddar med massor av fantasi! 🙂 Första känslan när man tittar på det är hur litet det ser ut och att det känns naket. Man är van vid kupan även om man aldrig tyckt om den. Den fattas liksom nu även om vi redan första gången vi tittade på huset bestämde att den definitivt måste rivas.

P3150016 Före…

P7100027...hittills… efterbilden kommer senare!

Sen ser man tydligt nu oxå att det borde sitta ett fönster till på den högra sidan om utbyggnaden, det gjorde det från början men nån gång efter att bilden till Gods och Gårdar togs så har man byggt igen det som var placerat i mitten och bytt det vänstra mot ett med tre bågar. Nu när vi tagit bort taket på utbyggnaden kan man dessutom se att den faktiskt inte är tillbyggd speciellt mycket. Vi har funderat på det om den inte var breddad men det är den inte. Vi får se hur vi löser det med glasverandan.

Även om vi inte gjort något med insidan är där en enorm skillnad även där. Ja där uppe har det förstås försvunnit ett rum men där är vi inte så det tänker man inte på. I köket däremot har vi numera dagsljus. Ordentligt med dagsljus. Tidigare har kupan skuggat så mycket att vi fått ha tänt vilken tid det än varit på dygnet. Nu blir man förvånad varje gång man kommer in i köket för där är så ljust.

De närmaste dagarna ska Mats laga takfoten som inte är i så bra skick och sen kommer vi ta av resten av betongpannorna och den gamla läkten som inte fungerar till våra tegelpannor. Efter det är det dags att läkta om och lägga på teglet… fortsättning följer således snart.

Annonser
Published in: on juli 10, 2009 at 18:33  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/07/10/det-ser-forskrackligt-ut/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommentarerLämna en kommentar

 1. Tycker att det ser mycket finare ut redan nu! Mera proportionerligt och man ser huset nu istället för bara kupan! Bra jobbat med att få så mycket gjort på så kort tid!! Ska bli himla kul att se det fortsatta resultatet!

  /Lina

 2. 😀 JAG saknar då inte kupan. Hurra vad fint det blir! Jag behöver inte ens så speciellt mycket fantasi för att se hur det kommer att bli!

 3. Och vips blev det mer skånskt av det hele! Bra jobbat!!

  MrsUniversum
  http://mittuniversum.wordpress.com

 4. Ja nu börjar man vänja sig vid att kupan inte finns längre…och såklart saknar inte vi den heller. Verkligen inte men det är ändå så att ögat vant sig på nåt sätt. Det är superspännande att se hur det blir när pannorna ligger på //Sophie

 5. Oj, vilken skillnad det blir =)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: