Lagd panna ligger…

…förhoppningsvis kvar vid eventuella stormar och jordskalv. 🙂

Ja nu ligger varenda panna på plats. Takbytet på baksidan är klart. Mats har slängt ner alla betongpannor och läktat klart, på framsidan kunde vi behålla de gamla läkten men där bak fick vi byta bärläkt till nya för avståndet stämde inte. Takfoten på baksidan var intakt så den finns kvar men vi fick komplettera lite med masonit eftersom de slagit hål på stickorna för att fästa nya reglar till den större takfot de skulle satt dit.

P7290004 Trotjänare… även om den behövde lite omvårdnad först.

I måndags kom Mats föräldrar hit och medans Inga-Lill underhöll Anton och Maja så fick vi upp alla pannorna på taket med hjälp av transportbandet. Evald stod nere och la på och jag tog emot på ställningen. Sen hämtade Mats dem där och la ut dem på taket. Det tog inte så lång tid om man bara räknar tiden vi faktiskt körde med bandet men efter ett litet tag gick remmen av så Mats fick köra och köpa en ny och senare var där en stopp för kedjan på ena sidan som böjt sig och det trasslade och hakade upp sig hela tiden. Men när väl det oxå var fixat så gick det strålande.

P7270006 Alla pannor på taket.

På måndagskvällen låg alla pannor på själva huset på plats och igår skar Mats ränndalarna vid badrumsutbygget och la pannorna på där oxå.

P7290002 Dålig bild för ställningen är ivägen men så här blev det.

huset innan (1984) veikkos renovering Nu närmar vi oss det här.

Vi fick många pannor över och de har vi staplat nere vid ”ruinen”, som vi kallar den, för så småningom är tanken att de ska läggas på det huset. Ruinen är det hus som syns längst ner till höger på fotot ovan. Fast idag är bara stengrunden kvar, vi har dock tänkt bygga upp det igen. Än så länge har vi inte täckt dem men det ska göras så de klarar av vintern bra.

P7290001 Och detta är ändå bara de överblivna av den ena sorten…

Jag har hunnit skrapa klart 8 bågar och 3 karmar till glasverandan och har kittat ett par av bågarna. Saknar lite rutor som var sönder…och så råkade jag ha sönder två små och en stor eftersom jag slarvade. 😦 Wettextrasor är otroligt bra att använda när man glasar ur bågar…men då bör man ju se till att ha dem på båda sidor om spröjsen och inte bara på den sida man blåser mot…missar man det får man ju skylla sig själv att glasen spricker!

Vi har glas från andra fönster vi kan ta så jag ska skära till munblåst glas till dem oxå. Glasverandan kommer att få samma järnoxidgula färg på dörrarna och bågarna som resten av huset. Det tycker vi själva blir bäst och de som kommenterat det har ansett samma.

P7180004 Så här ser glasverandan ut.

Mats har hämtat virke till takfot och vindskivor. Sen ska vi hyvla det så jag kan måla. Tänkte ta stallgången i anspråk eftersom hästarna ändå inte är inne nu på sommaren. Måste bara vara säker på att ladusvalorna flyttat ut helt för annars kommer allt jag målar bli fläckigt av fågelbajs… Nocken som vi har bestämt oss för att tillverka i trä har vi inte skaffat ännu heller, men den ska inte målas utan behandlas med Roslagsmahogny. Det är en blandning av lika delar trätjära, balsamterpentin och linolja som ger ett bra träskydd. Vi använde det på verandagolvet i Strömsnäsbruk, där blandade vi i bruna pigment i färgen för att få en fin färg och vi kommer troligen göra så här oxå.

Nu ska vi ha några dagars semester på riktigt innan Mats går tillbaka till jobbet på måndag. Och sen fortsätter vi med att göra taket helt klart…

Published in: on juli 29, 2009 at 14:01  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/07/29/lagd-panna-ligger/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: