Veckan som gått…

har vi fortsatt med logen och portarna. När vi hade satt upp nya portar och jag målat dem en gång så tyckte vi det var lika bra att fortsätta med logväggarna och faktiskt bli helt färdiga med dem. Förra året målade vi gaveln (upp till brytningen) och framsidan mot boningshuset. Bara det gjorde jättestor skillnad men nu ville vi se till att det blev helt klart oxå. Längst ner på väggen har panelen tagit en del stryk av vatten som stänker upp. Resten av panelen är bra, därför sågade Mats bara bort den nedersta biten på ca 25 cm och bytte den. Han la i en liggande bräda med dropplist istället och det blev verkligen jättebra. Nu när portarna är gröna oxå så kan man stå i sovrumsfönstret och titta ut och bara se den delen av logväggen och då kan man låtsas att allt är färdigt och det ser så bra ut 🙂

P8170011
En bit av väggen med den nya brädan och dropplist. En strykning till med falufärg ska det bli

På andra sidan om portarna mellan dem och stalldörren som jag målat ska nedre delen av panelen oxå bytas så det blir likadant där. På den sidan är det dock lite värre. Där har det byggts på med jord en bit upp på väggen och den har legat där under många år…. I helgen har jag grävt bort gräset och jorden och fått fram panelen och den är inte frisk längst ner. Men det kommer att räcka med att ta bort 25 cm här oxå. Längs väggen har jag tänkt lägga sten så det inte kommre tillbaka ogräs så snabbt. Vi tycker om vår trädgård men det är skönt om den är lättskött. Med en stenkant längs husen kan man köra ända intill med gräsklipparen och slipper ta fram röjsågen/trimmern. Eftersom marknivån höjts så mycket kommer vi få gräva bort mycket men det blir senare. Nu blir det bara en ränna invid huset. Höjningen av marknivån medför ju inte bara problem invid logväggen utan även vid portarna som inte går att öppna helt för tillfället. Dessutom blir avrinningen fel för regnvattnet.

P8170012 Väggen har som synes tagit en del stryk längst ner. Dörren är struken två gånger. Vi får se om det krävs en tredje.

Vi ska fortsätta gräva bort vid stalldörren oxå senare men när allt ska göras tar vi hem en grävmaskin. Detta lilla kunde jag ta för hand men hela gräsmattan det ger jag mig inte på… Nu en kväll i veckan ska vi ta och byta panelen även på denna biten och sen ska det målas.

I helgen har vi tagit oss an nästa etapp på taket. Vi har satt upp vindskivor, vattbrädor och nocken. Nu ser huset mycket mer färdigt ut även om det är en del takdetaljer kvar, bland annat målning. Vi blev jättenöjda med nocken. Att vi faktiskt valde trä och inte la på pannorna som vi hade. Och färgen som jag blandade stämmer oförskämt bra…mest tur dock 😀 Färgen på vindskivorna blev oxå bra när de väl kom upp på huset. Än så länge är de inte avsågade som de ska vara för vi vet inte riktigt var de hamnar. Ikväll ska vi, om vädret tillåter, sätta upp takfotsbrädorna och sen är det lättare att bestämma hur vi vill ha det.

P8150006 Skönt att slippa alla brädor utanför fönstren…nu sitter de på plats istället. (Anton har fått för sig att han ska vara med på varenda bild…)

P8170009 Visst ser det bättre ut? De börjar falla på plats alla bitar i torppusslet!

För tillfället håller jag på att jaga fatt på en plåtslagare som kan hjälpa oss med stuprör och hängrännor. Vi hade bestämt oss för att ha trärännor först, man kan ju lägga plåt i dessa så de håller bra) men har ändrat oss igen eftersom vi nu upptäckt att vi fått problem med fukt och mögel i källaren. Då vi flyttade in var det mycket fuktigt och blött i källaren och luktade väldigt unket och räligt (skånska för obehagligt eller äckligt… ;-)) Men vi började använda pannan och efter det torkade det snabbt upp luften och miljön där nere och vi har inte haft nån fuktkänning sen dess. Nu har vi dock fukt som rinner in på väggarna mot framsidan. Det beror på att vi tagit bort kupan och stuprören gick tidigare ner i framkant på denna och vattnet rann således bort från huset ner mot gårdsplanen. Nu har vi inga hängrännor och stuprör ännu och vattnet rinner isället ner längs ytterväggen i källaren och kommer ingen annanstans än in i källaren. Så trärännor räcker nog inte…dessutom kom vi fram till at rent estetiskt så kommer glasverandan vara en tillbyggnad i sekelskiftesstil och det då hade det sett konstigt ut med trärännor på den. Då ser det troligen bättre ut att ha riktiga rännor. Så mitt stora problem nu är att få tag på någon som för det första vet vad skarprörsvinklar är… och för det andra kan ge ett vettigt pris på dessa. Samt kan fixa trattar som har en rak sarg överst och sen kon. Dagens maskintillverkade trattar är helt koniska och de är lite för ”nya” för oss. Plåtslagaren vi handlat av innan har bara dessa maskintillverkade och det verkar vara så oftast. Dessutom vill vi gå ner i dimension och bara ha 75mm rör. Dessa ska vara galvade eller möjligen aluzink så de går att måla in i husets färger så småningom…och detta är inte lätt att hitta! Men jag letar vidare….

En mycket lessam sak som hände i veckan oxå är att vår lilla kattunge som var 15 veckor blev attackerad av en vildkatt och dog. Vi är jättelessna (mest jag kanske) för vi hade väntat på henne länge och var så glada att vi äntligen hade två katter igen. Vår äldsta katt avlivade vi innan jul eftersom hon blivit så deprimerad efter att hon blev attackerad av dels den vildkatten ett par gånger men även en räv (tror vi fast det var kanske katten den gången oxå) till slut vågade hon inte gå ut och slutade ta hand om sig. Hon bara låg och sov dygnet runt och var arg och lessen och pälsen helt glanslös och tovig. Hon började kissa inne och förstöra saker, till slut bestämde vi att hon skulle få somna in. Sen har vi funderat över en ny katt och så flyttade lilla Elsa hem till oss för tre veckor sedan. Vi har vaktat henne och sett till att ta in henne varje kväll och hon har varit med oss på gården ute och annars hållt sig precis vid huset. Så i tisdags kväll var Mats i verkstan och jag nattade Maja när jag fick höra oväsen utanför fönstret. Jag sprang ut och fick se hankatten och Elsa. Jag jagade iväg honom och tog upp henne men hon hade så ont så hon bet mig och jag släppte. Då gömde hon sig under trappan och vi fick bryta upp golvet för att komma åt henne. Hon hade sårskador ett ganska stort sår på magen. På djursjukhuset röntgades hon och stannade kvar för att de skulle kunna sy,tvätta och sätta dränslangar. Vi fick hem henna i onsdags kväll. Då var hon fortfarande trött efter bedövningen men till dan efter brukar de vara upp och gå iallafall. Det var hon inte hon bara låg ner och rörde sig inte. Jag ringde djursjukhuset som trodde det var som hon var chockad och medtagen…men på fredagen åkte jag in med henne igen. Då hade jag försökt ge henne vatten med en spruta utan resultat och hon var uttorkad och väldigt medtagen. De behöll henne och gav dropp och antibiotika. På lördagsmorgonen röntgade de henne igen och undersökte henne och då dog hon. Det visade sig sen att de missat att hon hade fått ett bett som perforerat bröstkorgen så det kom in luft i där. Det fanns inget att göra och nu ligger hon begravd under vår stora ek bredvid vår andra katt Ica. Det känns så fruktansvärt orättvist att nåt sånt ska hända en så liten katt.

P7220010 Lilla söta Elsa.

Vi har satt ut kattfälla och ska få hit fler men nu på sommaren är det svårt eftersom det finns så mycket mat överallt för katter att äta. Just nu känns det mesta tråkigt och tungt och jag hoppas vi får tag på hankatten snart så vi slipper oroa oss för att den ska skada vår andra katt Iris. Hon har klarat sig hittills tack vare att hon är så snabb och extremt bra på att klättra. Men rätt som det är kommer hon inte undan längre.

Annonser
Published in: on augusti 17, 2009 at 11:33  Comments (7)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/08/17/veckan-som-gatt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

 1. Usch och fy. Stackars lilla kisse. 😦

 2. Jag ska tillägga att vi har 75 mm rör på vårt trapphus och pannrummet, dessa kommer från Plannja. Tyvärr har de bara aluzink och inte galvat som vi helst hade velat ha.

 3. Nee vad tråkig med Elsa. Jag som precis hälsade på en 6-veckors kattunge som en här på jobbet tagit hand efter att mamman övergett honom. De är så söta! Tyvärr är jag allergisk mot katter, men söta är de ändå.
  Vad färgglatt och fint det blivit hos er! Vi har sett en droppbräda hos oss som vi nog måste göra något med, vårat hus ska vara målat 2004, men med så mycket annat verkar det vara dåligt gjort.

  Var eran förstuga kvar där under den stora balkongen?

 4. Ja 75 mm vill vi ha. Så det inte ser klumpigt ut. Men helst på hela. Vi har ju så smalt hus så det blir inga enorma mängder vatten ändå. //Sophie

 5. Ja det är så lessamt med Elsa. Riktigt tråkigt.

  Ja jag blir så glad av att titta på logen nu när vi fått gröna dörrar och klar fin faluröd på väggarna. Den gamla slamfärgen var mycket sliten och hade mörknat mycket. Nu blir det fint. Jo förstugan var kvar. Det enda vi fick göra nytt var takstolarna för de hade de tagit bort. Den syntes inte innan men fanns där… //Sophie

 6. Hej
  Tack för en härlig och inspirerande blogg!

  Får jag fråga hur ni gjorde er nock i trä?
  Vi ska försöka sätta dit en ny på ett uthus som nu har en rutten tränock under ett täcke av korrugerad plåt.

  Hur ni skarvat brädorna på längden?
  Den enda behandligen du gjort är runt om med roslagsmahogny?

  Tack

 7. Hej!
  Tack för berömmet. Roligt om man kan inspirera andra.

  Ja vi har gjort nocken av vanliga brädor som vi skruvade ihop med ca 1 meters förskjutning på den ena brädan hela tiden. Vi tog upp en del (bestående av två brädor i vinkel och ca 4 meter långa) i taget på taket och fäste ihop den med den del som redan låg på taket. På så sätt sitter nocken ihop i ett stycke nu när den ligger på plats och den är enbart fäst i taket längst ut vid gavlarna där den sitter under vattbrädorna. Allt är behandlat med Roslagsmahogny, faktiskt inte runt om utan bara ovansidan. Hade ju inte gjort nåt att behandla undersidan oxå men vi hoppade över det. Den ena brädan är en tum bredare än den andra så att man lägger den ovanpå den andra när man fäster ihop dem. Då hamnar inte skarven rakt upp utan på ena sidan. Lycka till! //Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: