Falu Rödfärg.

Då vi renoverade vårt förra hus funderade vi en hel del fram och tillbaka över hur vi skulle måla. Inte hur vi skulle färgsätta utan vilken sorts färg vi skulle ha. Huset klädde vi med finsågad pärlspont och det var ett riktigt sekelskifteshus. Valet föll därför slutligen på linoljefärg och det blev också riktigt bra. Det enda andra alternativet var slamfärg, isåfall i ljust gul precis som det sedan blev men med linoljefärg. Anledningen att vi valde bort att måla väggytorna med slamfärg var dock att slamfärgen är känd för att vara mer känslig desto ljusare den är. Det var drygt att måla alla ytterväggar tre varv med linoljefärg men till slut var det klart. Redan då bestämde vi oss dock för att nästa hus skulle vara rött och målat med slamfärg. Inte så mycket för att det var jättejobbigt att stryka ut linoljefärgen utan för att det är så vackert med faluröda hus. Huset i Strömsnäsbruk hade inte passat som rött och vitt men det gör nu detta huset…

Och eftersom vi ska börja riva ner den gamla panelen när som helst så är det också dags att ta tag i färginköpen igen. Vi har hela tiden tänkt oss falu ljus som ju är den färg som nästintill uteslutande användes på hus fram till 1920-30 talet då man började bränna pigmentet hårdare. Efter 1960 var det bara den falu rödfärg som är vanlig idag som användes. Den är mörkare och kan när den blir gammal dra mot lila. Falu ljus ska inte göra detta utan ha en starkare dragning mot orange istället för blått. Falu Ljus tillverkas och säljs nu igen efter att ha varit ”försvunnen” under ett antal år. Men om vanlig falu röd är billig med sina dryga 250 kr för 10 liter så är falu ljus inte det. Priset ligger på mellan 500 och 700 kr för det mesta för 10 liter. Detta ledde till att vi bestämde oss för att koka färgen själva. Det ska inte vara svårt alls och det tror jag inte det är heller. Bara man passar den och är noggrann. Kokar man själv kommer man ner i ett pris på under 220 kr / 10 liter, alltså billigare än att köpa färdig vanlig falu röd.

Jag har ringt runt samt letat på nätet och allra billigast är det helt klart att köpa pigmentet direkt från Falu Rödfärg. Där tar de 1770 kr för en 20 kilos säck. Gysinge som också säljer tar 2600 kr och Qvarnarps byggnadsvård 3000 kr för samma mängd. Jag har beställt en säck från Falu Rödfärg så får vi se hur långt det räcker, den jag pratade med på orderavdelningen var jättetrevlig och hjälpsam vilket alltid är positivt när man ska beställa nåt.

P8310002 Levererad för mindre än 10 minuter sedan 🙂

Övriga ingredienser som ska ingå är förutom vatten, järnvitriol och rågmjöl. Man kan också tillsätta linolja för att färgen inte ska smeta av sig, för att ändå få kallas slamfärg får linoljan dock inte överstiga 6% av den totala mängden. Vi kommer inte använda någon linolja alls. Den ska medföra att färgen blir svårare att borsta bort när det är dags att måla om och dessutom gör den färgen mörkare och det vill vi inte.

Järnvitriol var inte så svårt att få tag på. Billigast var Qvarnarps Byggnadsvård som tar 35 kr kilot mot Gysinges 115 kr /två kilo. Färghandeln här i stan tar 70 kr för 600 gram. Jag ringde till Qvarnarp för att höra lite om leverans och sånt och han var mycket hjälpsam och trevlig att ha att göra med. Tyvärr hade han inget rågmjöl hemma vilket jag hade hoppats på att kunna köpa där oxå. Han tar 45 kr för 2,5 kilo medans Gysinge tar 40 kr för 1 kilo. En del skillnad får man väl säga. Och då gäller priset både hos Gysinge och Qvarnarp Stenkvarnsmalet kravodlat Rågmjöl som är lämpligt till rödfärgskokning.

Nu vet jag inte riktigt hur vi löser det. Mjölet måste vi ha och jag funderar fram och tillbaka över hur jag ska göra. När man kokade slamfärg förr använde man väl knappast specialmjöl utan man tog det man hade hemma, å andra sidan maldes mjölet oftare på stenkvarn förr. Vitsen med färgen är ju att den ska vara billig att framställa. Gysinge rekommenderar att man använder deras Rågmjöl som är odlat speciellt för färgkokning och menar att det ger en bättre färg med bättre klister som sitter längre på väggen. De förordar också 4 timmars kokning medans det recept som finns på Falu Rödfärgs hemsida rekommenderar runt en timmes koktid och dessutom har vetemjöl i färgen.

Borde inte de som från början producerat denna färg veta hur man kokar den bäst? Ska man inte koka färgen så som den kokats från början.. Var kommer Gysinges recept ifrån? Det skulle vara intressant att höra åsikter från någon som faktiskt jämfört de olika receptens resultat men det verkar inte finnas. Man har nog provat antingen eller. Det enda jag hittar på nätet om det är följande:

En skillnad i rödfärgskokningen år 2005 var att man använde sig av stenkvarnsmalet rågmjöl istället för finmalet rågmjöl vilket man gjorde året innan. En mycket god klistereffekt erhölls och var enligt arbetsledaren bättre att måla med. Färgen har ej täckt lika bra som föregående års färg vilket kan bero mjölets olika beskaffenheter men även på att man på slutet spädde utfärgen med vatten.

Detta kommer från en rapport om restaureringen av en kvarn, hela rapporten kan läsas här.

Frågan är alltså om man ska köpa mjölet från Gysinge eller om man ska leta upp annat stenkvarnsmalet rågmjöl eller bara använda vetemjöl. Kanske skulle man testa och koka små satser färg med olika mjöl först och se hur det blir. Själva koktiden spelar mindre roll för oss. Vi kan lika gärna koka 4 timmar som 1 för vi har ingen tidspress på oss för det. Men det känns onödigt att koka så länge om det inte behövs.

Vårt hus är redan idag målat med slamfärg. Baksidan där det sitter gammal panel är det säkert äkta faluröd på men de andra är inte det. Om man vill ha ett bra exempel på att man inte ska använda olika fabrikats rödfärger på samma hus så kan man titta på vårat. De billigare fabrikaten, kanske en del även dyrare faktiskt, skiljer en hel del i färg och mörknar eller bleks olika när de åldras…se själv här.

P8310052 Här har vi målat över ett par brädor men äkta vanlig faluröd för ca ett år sedan.

P8310053 Färgen till vänster ser blekt ut men den har faktiskt varit skyddad under den stora kupan tidigare.

P8310055 Det här är spännande oxå, när man målat underbrädorna i en sorts färg och lockbrädorna i en annan.

P8310056 Kanske var syftet ett randigt hus…då har det ju lyckats utmärkt! 😀

Vi rekommenderar verkligen att man håller sig till ett fabrikats färg…eller åtminstone byter så man har en sort per sida om man tvunget vill ha olika. Det ska bli så skönt att bli av med den gamla panelen och de gamla fönstren och få det som vi vill ha det. Det är ju bara det där mjölet jag måste ha tag på…kanske skulle vi skjuta på målningen till i vår. Då kan jag alldeles säkert hitta stenkvarnsmalet rågmjöl på nån julmarknad i vinter till ett bra mycket bättre pris än de jag hittat hittills…

Annonser
Published in: on augusti 31, 2009 at 11:55  Comments (12)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/08/31/falu-rodfarg/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

 1. Hej Sophie!
  Då vi kokade rödfärg beställde vi också direkt från Falu Rödfärg (som företaget numera heter)och fick pigmentleveransan inom 2 dagar med bil direkt hem på gårdsplanen. Bra service! Det lite grövre malda rågmjölet köpte jag i vanliga matvaruaffären utan att jämföra priser. Detta var år 2000.

  I höst planerar jag att koka en ny omgång ljus faluröd slamfärg med pigment som köptes direkt från tillverkaren Falu Rödfärg för några år sen. Här går allt i långsammare tempo än i Skåne!

  Det är jättebra att du tar upp prisjämförelser mellan byggnadsvårdsbutiker, tillverkare och vanliga handeln. Personligen gillar jag inte att byggnadsvårdsartiklar, genom prissättning, INTE blir var fastighetsägares val! Skönhet blir på så sätt inte möjlig för alla!!!

 2. Kan man inte använda rågmjöl från mataffären? Saltåkvarn har ju stenvarnsmalt rågmjöl t.ex.

 3. Tack för tipset. Jag har tänkt på det oxå och fick höra om Saltå kvarn av TorpSara. Idag har jag kollat affärerna här i stan men tyvärr har de inte. Ringde Saltå och enligt den jag pratade med där kan det finnas i Hälsokostaffären…jakten fortsätter alltså//Sophie

 4. Ja till oss levererade de oxå direkt hem och snabbt. Billig frakt var det oxå. Och idag kom paketet med järnvitriol från Qvarnarp. Även där snabb service.

  Vi kommer troligen oxå få en del pigment över som vi sparar för senare kok. Det är ju ytterligare en fördel med att koka själv. Att råvarorna håller länge.

  Håller helt med dig. Det är så synd att det ska vara förenat med så mycket ekonomi huruvida man har råd att byggnadsvårda som man vill eller inte. Just Gysinge är jag väldigt försiktig med efter att vi gick på en rejäl nit i början av vår byggnadsvårdskarriär 🙂 Vi behövde renovera våra fönster och läste i Gysinges katalog om deras eget linoljekitt. Var en spann med deras logga på bild oxå. Vi köpte till hela huset vilket var många kilo. När det levererades visade det sig att det var Tremcos linoljekitt som kom i deras små halvlitersburkar. Det kittet hade vi kunnat köpa för under halva priset i närmsta byggbutik upptäckte vi sen… Falsk marknadsföring kanske man kan kalla det… Nu anser jag inte att Gysinge sysslar med rådgivning angående byggnadsvård längre utan mestadels reklam för sina egna produkter. //Sophie

 5. Snygg zebrakåk du har!
  Gudmundsson kan ju verkligen ta betalt. Själv slog jag till på en 10-liters rödockra hos honom i våras, provkok för 200 kr. Den pryder nu en nybyggd bastu, och så småningom blir det samma på resten av kåkarna (lilla lila ladan står först i tur). Den är verkligen fantastisk (färgen, eller ja, ladan också faktiskt, om den bara blir av med ÖB-färgen eller vad det är för jox den drabbats av). Jag har också testat Falu Ljus (dock ej hemkokt) och de är ju verkligen snarlika, åtminstone sett till kulören.

 6. Hej Per! Ja zebrakåk kan man verkligen kalla det. Ser verkligen fram emot när vi nu ska börja riva ner panelen och bli av med den.

  Gysinge har massor av bra grejor det är synd bara att de är så dyra. Det behöver ju uppenbarligen inte kosta så mycket… Intressant att höra att falu ljus och rödockra är snarlika. Gudmundsson framställer ju snarare Rödockran som bättre och mer korrekt färgmässigt än faluljus i nya katalogen…

  Måste vara skönt att bli av med den lila färgen…det är så fint med nymålade falu röda byggnader, synd när de mörknar pga fel färg använts. //Sophie

 7. De är möjligen inte helt identiska – men om man jämför med det lila så är skillnaderna försumbara.
  Gudmundssons ”hemkokta” måste såklart vara bättre än bäst på alla punkter 🙂
  Dyrt – jotack. Men värst är de ofta arroganta svaren på läsarbreven i G o T tycker jag.

 8. Ja det är tråkigt med attityden för det enda det leder till är att folk blir besvikna och irriterade och istället väljer de moderna materialen eftersom de där får trevligare råd och bättre service tror jag.

  Det som MrsUniversum skriver om att byggnadsvård inte blir för alla när det är så dyrt håller jag med om och det är så fel. Det skulle inte hänga på hur mycket du har råd att betala eller hur långt du går utan man borde oxå få kompromissa om det är det man vill. Allt måste inte vara svart eller vitt…byggnadsvård eller ”modern” renovering liksom! //Sophie

 9. Byggnadsvård kan ju vara för alla – åtminstone ibland. I dag har jag byggnadsvårdat med ett par arbetstimmar och några fyrtumsspik (trådspik, ve och fasa – snacka om kompromiss) som enda utgiftsposter.
  Bort med den fula hönsluckan i ladans västervägg, lappat och lagat där timret ruttnat (med bonnsågat från svärfar) och i med fönsterkarm i form av diverse spillvirke. Sen ska 1800-talsfönstret (i perfekt skick) som tjänat som innanfönster på annan plats i ladan tillbaka på sin ursprungliga plats. Billigt helgnöje – helt utan inblandning av Gysinge! (Ok, fönstret ska målas sen… men det är en annan historia, deras linoljefärg blir ju faktiskt extremt ekonomisk i längden.)

 10. Byggnadsvård som den borde vara med andra ord. 😉 Man tar det man har och lagar lika med lika… Och färgen Gysinge har är väldigt bra. Överlag är väl deras produkter kvalitetsmässigt mycket bra men de är så dyra…förutom färgen då! //Sophie

 11. Jätte bra webbsida,väldigt informativt.Tack och kolla här också. Jämför priser

 12. […] mycket billigare. Här kan ni läsa inlägget jag skrev då när vi hade testat att koka och här kan ni läsa om var vi beställde och vad vi betalade. Skillnaden blir ganska stor och då var […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: