Huset i Strömsnäsbruk.

Jag har ju lovat att visa vårt gamla hus… Vi bodde där ganska exakt 3 år. Huset var väldigt nergånget när vi flyttade dit och i princip alla skakade på huvudet åt oss… nu i efterhand tror jag nog ingen tycker vi tog oss vatten över huvudet. Däremot tycker många att vi är konstiga som la så mycket tid och energi där för att sen flytta precis när det var klart. För det blev så…vi visste hela tiden att vi ville bo på landet men det är inte så lätt att hitta det man söker alltid. Och eftersom vi inte ville bli sittande i en lägenhet i flera år köpte vi detta huset ”så länge”. Fast vi trodde ju vi skulle bo där några år till faktiskt! Det var ju bara ren tur att vi hittade denna gården och då blev det att vi flyttade.

Huset är byggt i slutet av 1800 eller under de första åren av 1900. I fastighetsregistret är 1909 angivet och det säger ju tyvärr inget om husets faktiska ålder utan bara att man inte visste exakt när det byggdes då fastighetsregistret upprättades. Det är ett riktigt sekelskifteshus med fina proportioner och bra ytor. Det hade genomgått en kraftig renovering på 40-50talet då bland annat avlopp drogs in och toaletter gjordes. Huset bestod tidigare av två lägenheter men när vi flyttade in var det bara en även om köket delvis var kvar även på ovanvåningen.

De senaste 30 åren ungefär hade ingenting mer än köket på bottenvåningen gjorts vid, eller det hade påbörjats en hel del så golven var uppryckta och inte tillbakalagda och köket var bytt till ett billigt Ikeakök ca 15 år innan vi flyttade in. Det var dock dåligt planerat och om möjligt ännu sämre gjort.

skanna0001 Framsidan innan vi ens flyttade in. Trädgården var mycket ovårdad och huset hade inte blivit underhållet på många år.

skanna0002 Baksidan, vår tanke var hela tiden att vi skulle resa taket på kupan för att få baksidan mer harmonisk men det blev aldrig av. Det skulle behövas dock för baksidan stämmer illa med resten av husets fina proportioner.

skanna0003
Badrummet lades i början på 80-talet i det som tidigare varit hall och det som på bilden är den lilla utbyggnaden med litet fönster. Här fanns från allra första början en öppen veranda men den har senare byggts igen till hall och på 80-talet blev det alltså badrum. Detta var helt klart den enda lämpliga placeringen för badrummet så det fick bli kvar där.

vinterhuset Här är huset ganska klart. Alla fönster är inte renoverade och målade vita dock. Vi hann med de flesta innan vi flyttade men några av de små är fortfarande röda.

p1010141 Baksidan och gaveln där vi tog upp en ytterdörr för att få en ”grovhall”. Tyvärr har jag inga senare bilder på utsidan. Dessa är tagna i januari 2006 och vi hann med ganska mycket till innan vi flyttade 1,5 år senare.

skanna0004 Det första vi gjorde var att renovera det rum på ovanvåningen som varit kök så det istället blev ett sovrum.

skanna0007 Bakom de solkiga masoniteskivorna hittade vi så fina tapeter, dessvärre var de mestadels nerrivna så de gick inte att spara framme.

vårt sovrum Sovrummet som det blev med målade väggar och fernissat golv.

skanna0006 Köket som var insatt i början på 90-talet. Detta kort är taget innan vi flyttade in.

skanna0015 När vi rev ut köket hittade viden gamla murstocken bakom spisen. denna lagade vi. Sen satte vi in en vedspis igen, vi köpte en begagnad men renoverad. Vi började renovera köket först när vi bott i huset i 7-8 månader och därför började vi med att måla paneltaket vitt direkt och väggarna blå med färg vi hade hemma. Inte en harmonisk blå direkt men det blev fräschare än vad det var innan.

p1010020 Så här blev det. Idag skulle vi ha gjort annorlunda men man lär så länge man lever. Mest nöjda är vi med att vi tog upp ett hål i tegelväggen så man kunde se spisen från köksbordet.

skanna0014 Intill köket ligger finentrén. Den hade (vilket kan ses på förebilderna från utsidan) en tråkig ful teakdörr som inte släppte in något ljus.

skanna0013 Vi satte istället in en renoverad pardörr och tapetserade med en tapet ur Boråstapeters kollektion Anno1925. Tyvärr har just det mönstret utgått, jag hade velat använda det även i detta huset.

skanna0016 Pardörren som passade så bra till huset i övrigt. Utvändigt målade vi den i engelskt rött.

skanna0017 Ett av våra två elementskp vi tillverkade. Vi blev jättenöjda med dem. Vi slapp se de trista elementen och de gjorde att hallarna såg mer möblerade ut.

skanna0018 Det som senare blev kök. Detta rum såg ut så här när vi flyttade dit och hade gjort så i många år.

p1010001 Köket som det blev. Vi byggde in vanliga Ikeastommar men tillverkade egna luckor.

skanna0008 Matrummet som det såg ut från början. Golvet var lackat och mycket slitet och skadat av fukt och repor. Taket var pappspänt och det behöll vi efter att vi målat det med många lager vit färg för att bli kvitt röklukten och nikotinfärgen.

p1010177 Som det blev. Detta rum älskade jag mest i hela huset. Jag var så nöjd och glad över detta rummet.

skanna0009 Vardagsrummet som det såg ut. Likadant som matrummet fast spegelvänt.

p1010099 Jag hittar ingen bild på hur det blev när det var mer klart än så här. Här är inte färdigmöblerat, fast de största skillnaderna var att vi färgade om sofforna gröna så de passade till tapeten och målade soffbordet och tv-skåpet ljust grå med en blandning av grön umbra och vitt.När vi gjorde dessa rummen hade vi köpt vår första hyvel så alla snickerier har vi hyvlat själva. De blev jättebra. De som vi satte upp i köket och hallen var vanliga standard från sågen där vi köpte vårt virke.

Resten av rummen kommer i ett annat inlägg. Vi blev jättenöjda med huset även om vi gjorde en del nybörjarmisstag. Hade vi kunnat välja hade vi gärna behållit huset och flyttat det med oss för vi trivdes verkligen bra. En del saker skulle vi gjort annorlunda men så är det väl alltid. Vi har lärt oss extremt mycket och det var roligt. Denna gången är vi dock mer noggranna vad gäller byggnadsvården. Vi har lärt oss mer och vill mer. Det är extra roligt att vi faktiskt har renoverat ett sekelskifteshus i ett samhälle och nu gör ett äldre torp på landet för även om vi tyckte det var jättefint när vi gjorde det huset så hade det inte varit lika kul att göra ett till i samma stil.

Published in: on september 1, 2009 at 12:48  Comments (12)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/09/01/huset-i-stromsnasbruk/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

 1. Fantastiskt vad duktiga ni är, vilket jobb, herregud! Men strömsnäs.. jag bodde där också ett tag, närmare 12 år.. & mina föräldrar frågade inte mig ens.. hee, skämt & sido, riktigt kul att se bilderna, hur orkade ni? stor eloge!

 2. Jag vet iaf två som inte tyckte ni var tokiga 🙂 utan stöttade er. Och som sedan hade mer än ett finger med i införskaffandet av Ekenäs,för hade vi tackat ja så…..
  Men jag sitter ju fast till knäna i myllan på Dammstorp!

 3. Vilken fantastiskt skillnad. Framförallt utanpå ser det ut som ett helt annat hus. Det gäller att se det där i huvudet också. Innan man gör det alltså.

 4. Ja inte tittar vi på hus som andra människor gör. Det gäller att se proportioner och möjligheter och det har man blivit ganska van vid nu. Förfall och ovårdade hus ser man förbi och istället ser man det som kan bli…fast med vårt nuvarande hus var/är det mycket svårt… 🙂 //Sophie

 5. Tack för berömmet Husprojekt Drömhus det är roligt att höra. Att vi orkade beror nog på att vi bestämde oss från början för att vi skulle ha roligt under tiden och att det aldrig skulle bli tvång av renoveringen. Vi gjorde det för att det var kul inte för att vi var tvungna. Men visst var det tungt ibland när man tyckte att inget hände eller man inte hann så mycket som man skulle vilja…

  Vi försöker göra likadant nu. Ser till att en sak blir klar innan vi börjar på nästa (så gott det går för ibland måste man avbryta en sak och göra nåt annat för att det ska funka praktiskt) och ser till att vara noggranna med att vi är överens och tycker det är kul och inspirerande. Det funkar för det mesta…annars pausar vi ett tag tills vi vill igen… //Sophie

 6. Vilket spännande projekt! Det blev ju superfint i slutändan, ni kan verkligen känna er stolta! När man ser de här bilderna blir man verkligen nyfiken på att se hur ert nuvarande projekt kommer att se ut när det blir klart. Jag är också väldigt förtjust i tapeten ni hade i hallen, jag blev så besviken när Boråstapeter slutade tillverka den, den fanns ju bara i ett par få år.

  /Pernilla

 7. Hej!

  nu förstår jag lite mer hur ni ”vågade” eller kunde se ambitioner i eran gård. Det behövs nog den erfarenheten som ni fick från ”ruckel->drömhus” i strömnäs för att våga så totalt ge sig på -90 tals renoveringarna och återställa till 1850.

  jag saknar till större delen det seendet. min sambo är mycket bättre på det. hon kan för sig själv se färger, inredning, proportioner osv i ett rum och kan se en så klar bild hur det kommer bli.

  Vi har dock fått ett bra sammarbete där hon lärt sig hur hon skall förklara och förmedla det seendet till mig.

  det är en jävla tur att vi har samma smak och visioner dock för till skillnad från andra karlar är jag mycket delaktig i allt vad inredning, färger och detaljer heter. och vi är lika envisa båda två =)

  nu måste jag dock lära mig att inte börja med nya projekt innan de gamla är klara, mycket som hänger i luften just nu och det är stressande och påfrestande.

  //Pelle

 8. Hej! Din blogg är verkligen trevlig att läsa! Kikar förbi titt som tätt och hämtar inspiration till att fortsätta vårt evighetsprojekt. Såg att ni hade fernissat sovrumsgolvet, men vilken behandling har hallgolvet?

  //Marie

 9. Tack Pelle! Ja det krävs kanske lite erfaranehet för att se möjligheterna i ett hus som det vi har nu… och vi har själva svårt att se det färdiga resultatet framför oss ibland, men en stor deletapp är avklarad nu i och med att vi blivit av med kupan och fått ett fint tak. Det gör faktiskt det myckte lättare att komma hem… 🙂

  Marie: Tack så mycket till dig också. Hallgolvet (antar att du menar det i finentrén)och hela köksgolvet valde vi att olja med Färgrikets golvolja i kulören Bärnsten. Det blev jättefint när vi gjorde det men vi skulle inte göra det igen. Efter ett tag hade pigmentet i oljan slitits bort på vissa ställen (särskilt där hunden låg mycket, hon var gammal och skrapade med klorna när hon reste sig) det slets också bort där vi gick mycket, det gav ett fläckigt och tråkigt utseende och vi började därför såpskura golvet istället och slet sakta men säkert bort pigmentet. Idag skulle vi inte välja någon olja med pigment. //Sophie

 10. Besöker denna blogg ofta och blir alltid lika imponerad över både inlägg och utförda arbeten! Tummen upp! Får väl ta mig i kragen och fixa till något eget…är för tillfället boende i lägenhet=trist men å andra sidan väldigt bekvämt… Keep up the good work!

 11. Stort tack för berömmet. Det är så roligt när de som läser lämnar spår. Hoppas du hittar något eget att arbeta med. Det är väldigt tillfredställande att bli färdig med någon del av huset och kunna visa för andra det man hela tiden sett framför sig i huvudet. //Sophie

 12. […] Här och här kan ni se hur det huset såg ut. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: