Huset i Strömsnäsbruk- fortsättningen!

Några rum är det kvar att visa. Det är roligt att kunna visa upp något som faktiskt är klart för annars är det ganska fattigt med just sånt här på bloggen. Vi har ju inte gjort så mycket invändigt i detta huset som har blivit klart och mycket handlar just nu istället om gården nu när det är sommar och vi håller på ute. Jag har dessutom kommit på att jag aldrig ens visat arbetsrummet och det är färdigt…jag har glömt bort det. Men det kommer efter-bilder på det oxå snart.

De rum som är kvar att visa från vårt hus i Strömsnäs är hallen på ovanvåningen, trappan och hallen där nere. Dessutom badrummet och så gjorde vi vid uthuset innan vi flyttade oxå. Sen finns det två sovrum på ovanvåningen varav det ena fixades till åt Anton och det andra aldrig blev renoverat. Det var dock det rum som var i bäst skick när vi flyttade in…och det säger en del om skicket på de andra rummen för det var knappt beboligt det heller. Men där fanns mest gammalt bevarat, som lister och foder och en fin gammal tapet och ett pappspänt tak.

Hallen där nere var bara ett genomgångsrum från början men vi satte i en dörr där det tidigare fanns ett fönster. Väggarna var innan klädda med mintgrön masonite och golvet samt trappan målat mörkbrunt. Dessutom såg hallen där nere verkligen hemsk ut efter att vi dragit om ström i resten av huset för alla kablar var synliga där innan vi klädde taken och väggarna med pärlspont.

hallen före1 Ytterdörren som vi satte i.

hallen före2 Öppningen går till nya köket, denna öppning var igensatt när vi flyttade in, men det gjorde huset väldigt instängt så vi tog upp den igen. Spegeldörren har vi nyligen satt in för den leder in till det nyrenoverade badrummet. Och för att förtydliga…det är inte vi som dragit dessa kablar så här, de fanns redan när vi flyttade in.

hallen före3 Elcentralen och en del kablar. Här kan man oxå se att väggen mellan badrummet och hallen från början varit ett stort valv eftersom hallen tidigare var där badrummet är nu.

hallen strömsnäs liten Vår bastu… eller nej förlåt jag menar hallen innan vi målade panelen. 🙂

hallen nere1 Så här blev det när det var klart. Här ser man vårt andra elementskåp och skohyllan och klädhängaren som vi byggde för att passa exakt i hörnet.

hallen nere4 Badrumsdörren.

hallen nere5 Här kan man se att vi byggde in elcentralen så man slapp se den. Ser ut att vara bra gjort för det syns verkligen inte mycket på bilden att det är en låda där som döljer den. 🙂

Trappan i huset är mycket speciell, den har funnits sen huset byggdes och det märks på den. Den har satt sig en del och dessutom är stegen väldigt nerslitna i framkant. I början hände det att man halkade för man glömde bort att de var så rundade… och det fanns heller ingen ledstång från början. Den hittade vi dock i en av kattvindarna så vi satte tillbaka den, fast den är inte så gammal men fin ändå. Vissa steg är spruckna så den knarrar trevligt…förutom när man behövde smyga 🙂 Man lärde sig rätt fort hur man skulle sätta fötterna lite på snedden för att gå stadigt, stegen var så korta när man gick nerför så man kunde inte gå rakt ner.

Den var målad med mörkbrun fernissa tror vi så vi målade över med grå linoljefärg. Samma nyans som vi valde på golvet uppe i hallen och där nere.

trappan innan Trappan som brun.

P9200078 Jag målade varannat steg så vi kunde ta oss upp och ner medans vi renoverade. Och tänk så fort man glömmer. Vi gjorde denna renovering under vintern 06-07 och jag mindes inte att trappan var så fläckig av färgfläckar förrän nu när jag såg denna bilden, jag mindes bara att den var sliten och brun.

hallen nere3 Det blev jätteljust och trevligt när det blev grått istället för brunt.

I hallen på ovanvåningen satte vi inte pärlspont ända upp till taket som där nere utan upp till 3/5-delar ungefär. Sen satte vi tapet ovanför. Under masoniten hittade vi gammal pärlspont som var brun längst ner med ådring eller marmorering eller vad man ska kalla det och grå ovanför. Till detta hade det gjorts schabloner i brunt i kanten där färgen bröt och vid taket. Vi kunde inte behålla pärlsponten eftersom den bara fanns på delar av väggarna och i takkupan saknades pärlsponten helt eftersom den byggdes när de satte på masoniten på 50-talet.

P8070001 En mörk bild men jag har ingen bättre på hur hallen där uppe såg ut innan.

P8070007 Där uppe satt de gamla dörrarna som tur var kvar. Nere var alla bytta till gabondörrar. De var ommålade och vi valde faktiskt att måla över den här målningen och istället måla dem grå som de varit tidigare.

P8070009 Här ser man hur dekormålningen var gjord, och att pärlsponten slutar med en liten snedskärning där uppe i högra kanten. Det är där kupan är utbyggd och det gamla taket tidigare fanns.

P9120044 Här börjar det arta sig med tapeten uppe och panelen. Golvet är målat oxå. Och trappräcket (eller väggen mot trappan) i förgrunden har vi fått klart. Vi gjorde ett nytt för det som fanns var trasigt men det var tidigare klätt med masonite och marmorerat i brunt. Vi har blandat till samma nyans av grått som fanns på pärlsponten vi hittade under masoniten.

PA220001 Här fattas det lite svanhalslist i taket men annars är det klart…

PA220004 Här ser man mer av hallen.

Fullständigt fantastiskt var golvet i denna hall. Huset har satt sig ganska kraftigt från mitten och ner mot ena hörnet pga en gammal vattenskada som dock var åtgärdad sen länge när vi flyttade dit. Här i hallen som är mitt i huset har golvet inte kunnat följa med helt utan ligger på en bjälke i mitten av rummet. Golvet sluttar alltså kraftigt från mitten och utåt åt båda hållen. Något många säkert hade rätat ut men vi skulle aldrig ens tänka tanken eftersom det är en så speciell detalj i huset som skulle tappa mycket karaktär med ett slätt golv.

Listerna vi satt upp här är exakta kopior på de lister som vi hittade i dels hallen där nere men även i det rum som aldrig blev renoverat. Dörrfodrens profil är en vanlig modell från sekelskiftet och den fanns kvar runt dörrarna där uppe. Golvlisten använder vi även nu i vårt hus för den är enkel men mycket fin.

Badrummet i Strömsnäs behöver jag knappt visa för det ser likadant ut som det badrum vi gjorde i detta huset. Vi trivdes så bra med det vi gjorde där så faktiskt är det nästan en kopia. En skillnad är att vi inte valde högspolande toalett här eftersom vi har så mycket lägre takhöjd och detta är ett torp. Dessutom har vi målat dörren, lister och foder i vårt badrum här på Ekenäs mörkt grå istälitt för vita, det blev bättre faktiskt med mer färg.

Badrummet som det såg ut innan var sunkigt och äckligt. Plastmattor på väggar och golv och ett trasigt tak där det varit en vattenläcka.

p1010125 Charmigt värre… 😉

p1010151 När vi rev ner plastmattan från väggen upptäckte vi att det som nu var badrum tidigare varti en öppen veranda. De som byggt igen den till en hall med ytterdörr hade ritat upp hur det hade sett ut. Tänk vad roligt det hade varit att bygga upp den igen, tyvärr visste vi inte detta innan, kanske kunde man lagt badrummet nån annanstans då. När vi rev vidare insåg vi att stolparna med avfasningar som hade hållit uppe taket på verandan fanns kvar och var målade i engelskt rött. Nästan likadana stolpar tillverkade vi till våra verandor fast innan vi gjorde badrummet…så vi visste ju inte att det suttit såna på huset tidigare.

badrum 12 Man känner igen sig i vårt nuvarande badrum eller hur? Och det är ju samma handfat…det kommer från Mats föräldrahem så det tog vi med oss.

badrum 11 Badkaret…exakt likadant som det vi har nu… men kanske är det de bästa renoveringarna. När man blir så nöjd att man väljer att göra så en gång till. Och vi hann ju bara bo med detta badrummet i ett år ungefär innan vi flyttade. Och det allra bästa med vårt nya badrum är att här i skogen behöver vi inga gardiner för fönstren. Här ser man hästhagarna och skogen och det flödar in ljus i badrummet

Antons rum där uppe renoverade vi inte totalt. Vi slängde ut en gammal trasig korkmatta och målade sedan golvet med kimröksgrått och vitt. Jag tycker inte om kimrök upptäckte jag eftersom det blev väldigt blått och inte grått som jag tänkte. Beror troligen mycket på att väggarna var intensivt blå i och för sig. Taket målade vi bara om och vi lät alla lister sitta kvar för här fanns nämligen också de gamla snickerierna kvar och vi målade bara om dem.

P5080015 Innan vi gjorde vid användes rummet som målarrum.

P6220100 Golvet under korkmattan var slitet och ganska stickigt så det fick bli målat.

P7040120 Hmm…mest en bild på Ella men jag har inga andra foton, här ser man iallafall hur det blev färgmässigt.

Sista sovrummet gjorde vi som sagt aldrig vid och jag har inga bilder på det hur det såg ut när vi bodde där heller. Det är konstigt det där att man tycker man tar så många foton och ändå har man inte ens bilder på alla rum, och definitivt inte på alla detaljer man skulle vilja ha. Ett ”rum” som jag kan visa är dock mitt skafferi. Det fanns under trappan och rymde även luckan ner till källaren. Det var så skönt att ha ett stort och rymligt skafferi och jag saknar det en hel del. Ett skafferi är därför en nödvändighet även när vi bygger kök här. Fast här blir det inte lika stort tyvärr.

p1010023 Rymde allt på en yta som annars ofta förblir outnyttjad.

Så sist vårt uthus som var ett timmerhus faktiskt. Det såg verkligen inte mycket ut för världen när vi flyttade in. Men det var nästan bara ytan som var i dåligt skick. En del angrepp på grund av fukt fanns i stockarna men det var på ytan och vi klädde om huset, gjorde nya portar och satte i hela fönster. Det var det allra sista vi gjorde vid i Strömsnäsbruk och det var klart nån vecka innan visningen bara så vi hann aldrig njuta av det själv…

skanna0005 Uthuset som tidigare rymt både vedbod, verkstad, grisstia och stall när huset låg ensamt i området.

P3040016 Under renovering.

uthus Och färdigt.

Vi är stolta över oss själva för att vi faktiskt genomförde hela den här renoveringsresan på 3 år. Vi har lärt oss massor som vi nu har glädje av och vi hoppas de som bor i huset idag uppskattar husets kvaliteér och sekelskifteskaraktärsdrag och inte väljer att renovera sönder huset igen för att förvandla det till något det inte är. Ett gammalt hus har sneda vinklar och vrår och bygger man bort det har man plötsligt tappat vad man en gång föll för tror jag, då blir det bara ett hus i gammal stil istället för ett gammalt hus med stil. 🙂 Såklart står det dem helt fritt att göra vad det vill precis som för alla andra som äger ett hus…men jag tycker att får man förmånen att bo i ett gammalt hus kan man gott ta hand om det så nästa ägare får lika stor glädje av det.

Annonser
Published in: on september 9, 2009 at 12:56  Comments (9)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/09/09/huset-i-stromsnasbruk-fortsattningen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 kommentarerLämna en kommentar

  1. Suverän renovering, verkligen snyggt! Du lyckas verkligen med färgblandningen. Trappen blev ju jättehärlig. Vår har också fått liknande kulör nu i sommar. Bara några lager kvar… dock inte helt oproblematiskt med en tvååring som gärna springer upp och ner hela dagarna.
    Önskar att vi också haft skafferiet kvar under trappen. Istället är det kreativt (hm) omvandlat till husets enda badrum – med plats för (nåja, plats och plats) wc, dusch, handfat, varmvattenberedare – och tvättmaskin. Inget för klaustrofobikern direkt. Så det blir nog en utbyggnad vilket decennium som helst.

  2. Hej Sophie

    Flot renovering. Og godt beskrevet – har du overvejet at skrive til Gård och Torp?

    Tipset med at male hvertandet trip på trappen skal jeg huske. Det er jo praktisk.

    Ang skafferi, så savnede vi også et sådant. Jeg skal forsøge at huske at sende dig et foto af vores løsning når jeg finder tid til det. Blot til inspiration.

  3. Oj, så mycket fint på en och samma gång. Verkligen imponerad. Vad härligt ni fått det.

  4. Per: Ja vi blev nöjda med det huset, och trappan blev verkligen enormt annorlunda när vi gjorde vid den. Grön umbra blir bra i vilka kombinationer du än väljer den verkar det som 🙂 Mycket trevlig kulör att arbeta med. Skafferiet saknar jag, hoppas ni har lite större dock i ert badrum än vad det var under vår trappa…

    Katrine: Nu bor vi ju inte i det huset längre och här i detta finns inte mycket att visa upp…ännu! 🙂 Inspiration för skafferier tar jag gärna emot. Vi har inte kommit till köket ännu och det är svårt att bestämma exakt hur man vill ha det.

    Malin: Som sagt har vi ju flyttat därifrån men det blev verkligen bra om man tänker på vad vi utgick ifrån. Vi hoppas de som bor där nu trivs lika bra med huset som vi gjorde. //Sophie

  5. Häftigt snyggt renoverat ni skall ha en eloge!
    Det var min bror som hade huset innan.
    Blev inte som han hade tänkt sig!
    Han äger ju centrum kiosken idag.
    Ni vet om att det ingår nån typ av vatten del av lagan tror tomt del.
    Alla fall att man får nyttja vatten i gamla handlingar.

  6. Hej Tommy! Roligt att du gillade det.
    Nej det passade nog inte riktigt din bror att köpa ett hus med så stort renoveringsbehov. Det är inte lätt att fullfölja en så omfattande renovering ensam. Huset hade ju fått stå oskött långt innan han köpte det. Det verkar som om det passar honom bättre med kiosken vad jag har förstått. 🙂

    Vi forskade en hel del i den där vattendelen när vi bodde i huset men det enda vi kunde komma fram till var precis som du skriver att det gav rätt att ta vatten. Gick inte att få fram vilken del av Lagan eller i vilken omfattning. //Sophie

  7. 🙂 snubblade in här av misstag men fastnade i er renovering. Väldigt fint, bra jobb!

    /Mvh tobbe

  8. Tack så mycket och snubbla gärna in igen…! 😉 //Sophie

  9. […] och här kan ni se hur det huset såg […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: