Isoleringens vara eller inte vara…

Ja den frågan har jag ställt förr på ByggaHus och det blev en ganska lång och intressant tråd om just det. Det finns otaliga trådar om just isolering och tilläggsisolering i timmerhus etc på just ByggaHus och ändå kan man inte få fram ett riktigt bra svar. Vi hade från början ställt in oss på att detta var ett timmerhus…för det sa de förra ägarna. Vi pratade om det med dem flera gånger och det är väl missförstånd, okunskap och drömmar som har lett fram till att det de pratade om som timmerhus uppfattade vi som ett hus byggt av rejält timmer. Naturligtvis var det inte det utan ett bålehus eller skiftesverkshus som är vanligt här i Skåne.

Vi kände inte till att man oftast byggde på det sättet här för att spara på timmer som man hade ont om. Vi upptäckte det när vi öppnade upp för att sätta i ett större fönster till Anton och jag skrev om det då här. Det var efter det vi började fundera över isoleringen. Idag är huset isolerat med 95 mm gullfiber (minst) överallt invändigt och dessutom ca 45-95 mm utvändigt. Vi vet naturligtvis inte om det är precis överallt men det är troligen så. Eftersom de använt vanlig isolering sitter det även plast i alla innerväggar innanför gipsen. Vi hade tänkt (eftersom vi trodde det var ett timmerhus) att vi kunde skippa isoleringen och klara oss utan om vi tätade ordentligt. I vilket fall som helst ville vi inte bygga på utvändigt eftersom det skulle förändra proportionerna ännu mer. När det då visade sig att det istället var ett bålehus med plank i tjockleken 6-8 cm så känns det lite lite för att inte ha någon ytterligare isolering alls.

På ByggaHus fick jag allehanda svar och nu när vi har kommit så långt att vi faktiskt behöver bestämma oss så har vi kommit fram till en lösning som vi hoppas kommer att fungera.

P9080001 Så här såg väggen ut med panelen kvar.

P9110007 Under panelen satt asfaboard och under det skivor med isolering.

P9130046 Under isoleringen fanns stommen. Här kan man också se var de gamla fönstren suttit. Ett direkt till vänster om altandörren och ett strax till höger om perspektivfönstret.

När vi kommit så långt att vi rivit ner alla material från väggen på framsidan kunde vi se hur det verkligen såg ut. En liten bit av syllen under altandörren var dålig men det var inte så djupt så Mats har huggit bort det dåliga och ska sätta i en ny bit. De har behandlat syllen med något (troligen kreosot eller nåt sånt) när de panelade om. Skiftesverkskonstruktionen bygger på att det finns en syll som man ställer stolpar på, dessa stolpar har spår sågade på längden. I dessa spår för man sedan ner båleplanken. Konstruktionen är självlåsande med hjälp av takstolarna. Man sätter också dubb (dymlingar) mellan båleplanken så huset inte kan flytta sig i sidled. Eftersom planken ligger i ett spår i stolparna och de dessutom ”bara” är 2-3 tum tjocka så blir väggen inte jämn. För att kunna spika panel måste man sätta på spikläkt, annars finns ingenting att sätta fast panelen i. Detta medför att det blir en ficka mellan planken och panelen och den tyckte vi att det vore dumt att lämna tom. Det har förekommit att man har lerklinat både utvändigt och invändigt vilket ger ett vindtätande skikt med bra effekt men lerklining är inte isolerande.

Även om meningarna skiljer sig åt angående isoleringen så är alla överrens om att vindtätningen är viktig. Vi har satt upp papp på väggen och sett till att den sluter så tätt det bara går överallt. Vi spikade upp de gamla lockbrädorna som spikläkt (bra med återvinning) och har satt dessa tätt längst ner mot syllen så inga möss kan komma in (anledningen till att där siter flera beror på panelavslutningen som kommer senare). Det hjälper dessutom till att stoppa eventuellt vinddrag eftersom brädorna pressar pappen mot syllen. I det mellanrum som blir mellan pappen och väggen, allt från 2-8 cm, har vi fyllt upp med kutterspån och sågspån. Vi har en hel del av den varan hemma eftersom vi hyvlar och det är med andra ord helt gratis. För att få det så fullt som möjligt har vi ”klappat” på pappen så spånen ramlat ihop en del. Vi vet att spånet sjunker men kommer sätta en bräda längst upp under takfoten på längden så att vi kan lossa den och fylla på mer spån efterhand. Effekten är säkerligen inte speciellt stor men det gör definitivt ingen skada att spånen ligger där och vi kommer såsmåningom bli av med all plast i väggarna.

P9130071
Anton visar hur man gör…

För att få dit spånet så smidigt som möjligt satte vi upp en våd papp först och fyllde den och satte sedan upp våden ovanför så vi kunde fylla på ända upp längs väggen. Vi använde en kombination av att hälla direkt ur säcken och att skyffla med sopskyfflar. Det gick faktiskt väldigt fort att göra det men Mats har funderat ut en lösning nu så vi nog faktiskt kan spruta ner resten av spånen direkt med vår spånsug, om vi gör om den lite. Ska bli roligt att se om det fungerar. Efterhand som vi fyllde på försökte vi också få spånet att sjunka ihop en del så det inte blev stora tomma luftfickor. För att inte pappen skulle behöva ta så mycket belastning satte vi upp brädor med jämna mellanrum. Panelen ska inte spikas i alla dessa utan bara i nedersta översta och den i mitten.

P9140003 Så här ser det ut nu när det är klart.

Vi funderade en hel del över hur vi skulle göra och vi kollade Thermofloc som jag skrev om i förra inlägget. Men att ha dem att komma hit och spruta en vägg där det på flera ställen inte är mer än 2 cm yta som ska fyllas hade aldrig lönat sig. Att fylla upp med spån är en metod som faktiskt kan löna sig i och med att den är helt gratis förutom lite arbetsinsats av oss. Vindpappen skulle vi ju satt upp i vilket fall som helst och brädorna återanvänder vi från den gamla panelen.

Hur vi sen väljer att göra invändigt vet vi inte. Vi kommer att ta ner isoleringen och plasten men hur vi sedan gör får vi se. Kanske måste vi ha något mer eller räcker det med att vi tätar ordentligt och kanske lerklinar invändigt. Det beslutet får vi ta när vi är där.

Något annat spännande nu när vi tagit ner all panel är ju att vi nu kunde se var fönstren suttit. Bredvid sovrumsfönstret (som är det fönster som redan är bytt på framsidan) visste vi att det tidigare suttit ett fönster till. Det fanns med på fotot av huset i Svenska Gods och Gårdar och fanns alltså där 1942-43. Men på bilderna vi hittat från 1980-talet är det igensatt. Där är även det andra fönstret som är närmast utbyggnaden utbytt mot ett 40-50-tals fönster utan spröjs och med tre bågar. Vi har tagit upp det högra fönsterhålet igen, det var ”bara” att ta bort båleplanken som det var ilagat med på utsidan. Mats behövde inte såga alls eftersom våra fönster är beställda i samma storlek som de gamla och således passar i de ursprungliga hålen. På insidan fick han dock såga bort gips, plast, islolering, tretex, brädor och tretex igen. Men nu sitter det ett nytt fint fönster där iallafall. Vi har nu tagit upp 3 helt igensatta fönster och bytt två stycken mot större så det vore väl konstigt om vi inte skulle ha bättre ljus inne i huset nu… 🙂

P9130037 Så här såg det ut innan i det hörnet. Det är en del av vårt kök som idag även fungerar som vardagsrum. Dörren ledde tidigare in i vardagsrummet som nu är vårt sovrum och är idag igensatt från andra hållet.

P9130045 Här ser man tydligt att det funnits ett fönster tidigare.

P9130057 Man får väl säga att de byggt på väggarna ganska rejält. Här är det nästan 15 cm från bålet till utsidan gips.

Hur det blir när det blir klart får ni vänta lite på… Just nu sätter vi upp panel på en bit av framsidan.

Annonser
Published in: on september 15, 2009 at 10:08  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/09/15/isoleringens-vara-eller-inte-vara/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

 1. Vad spännande aatt läsa om ert hus! Vilken sorts panel är det ni ska sätta upp när ni bygger upp fasaden igen?

  Vårt hus är också dåligt bevarat och behöver ”återställas”, men jag tycker det kan vara svårt att hitta byggbekskrivningar på det. Alla kapitel/texter om fönster i gamla hus handlar tex om hus man underhåller sinaa gamla fönster och att man inte ska byta ut dem. Men jag vill ju veta hur maan gör om idioten innan redan har varit där och bytt!

 2. Tack! Roligt att höra. Vi sätter upp likadan panel som det suttit på huset innan…hur den ser ut får du vänta lite på att få se 😉

  Jag håller verkligen med om byggnadsvårdslitteraturen. Den tar nästan för givet att man alltid hittar ett hus som är orört eller förvanskat men att ändå allt finns kvar under vilket nog ganska sällan är fallet. Det finns inte mycket om hur man ska tänka eller göra när man vill återställa andras renoveringar och inte har så mycket att bevara. //Sophie

 3. Läckert!
  Vi sitter åxå med ett gammalt hus som tyvärr blivit förvanskat med plastfärger och felaktig isolering…
  Jag är i full färd med att läsa på om byggnadsvård och är helt inne på den metodiken. Halkade in på er sida när jag letade efter hyvlade lister och kommer kika in här lite med jämna mellanrum!=)
  //Kim

 4. Välkommen! 🙂 Kul att du hittade hit. Byggnadsvård kan vara hur svårt som helst men vi tycker det är så givande att få hålla på med ett gammalt hus som är en del av vår historia (även om det inte finns så mycket kvar av just historia i vårt hus) att det är värt allt extrajobb man får lägga ner. Och ärligt tycker jag det är lite av det roliga med det. Att man inte bara kan gå till Cheapy eller Byggmax (även om vi handlar där oxå ibland) och handla allt utan faktiskt får anstränga sig för att hitta rätt både begagnade och nytillverkade saker som behövs. Det blir en utmaning att få fram det man vill ha till ett bra pris eller i exakt rätt utförande. Listerna däremot som vi hittade blev vi inte nöjda med. Längre upp i landet finns flera ställen man kan köpa nytillverkade kopior på gamla profiler men de är dyra och dessutom ska frakten till för vår del. Därför köpte vi en hyvel (och nu en till större :-)) så vi kan tillverka egna. I Skåne finns i princip bara Byggfabriken som tillverkar (vad vi vet och hört även från andra) så utbudet är klent och svindyrt… därför har vi så smått börjat sälja våra lister även till andra. Vi hoppas det kan bli mer framöver för det är verkligen roligt att hålla på med. //Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: