Panel på huset.

Ända sedan vi flyttade hit har vi vetat att vi skulle byta panel och att vi ville att huset skulle se ut som det en gång gjort. Det var inget egentligt fel rent praktiskt med den panel som satt på huset men den var modern och dessutom målad i flera olika nyanser. Färgen hade gått att åtgärda enkelt men utseendet i övrigt passade inte med vår tanke om hur vi ville ha det. Kanske vansinnigt att ta ner en panel och isolering som är fullt funktionsdugliga men vi vill inte ha det som de flesta 🙂 Det har väl merparten av de vi känner förstått vid det här laget. Eftersom alternativet att behålla perspektivfönstren eller kupan aldrig fanns så skulle det dessutom blivit en hel del lagande av panelen om vi skulle behållt den…

huset mars 08 Mars 2008. Innan vi gjorde några förändringar utvändigt.

Då vi har hittat ett par kort på huset hur det såg ut innan har vi kunnat lista ut hur det ska vara. Vi har även kvar gammal panel på baksidan eftersom de förra ägarna verkar ha levt efter devisen att det som inte syns behöver man inte renovera. De har enbart bytt panel på framsidan och gavlarna. På korten är det svårt att se alla detaljer men på baksidan kunde vi se hur panelen suttit och även vilka bredder som använts. Tyvärr är den i dåligt skick och de har sågat av den upptill för att få dit det större takutsprånget som hörde till betongpannorna så vi kommer inte att kunna återanvända den på huset.

P1040004 Baksidan 2008. Inte konstigt om det drar när panelen siter direkt på stommen och det glipar mellan på flera ställen. Tur att de tätat med plast ordentligt på insidan… 😉 Vi kan här också se att det gamla fönstret varit smalare än perspektivfönstret och suttit till vänster. Så vet vi var det ska sättas när det är dags att byta.Sen kan man väl dra slutsatsen att de inte använt en riktbräda för att såga av panelen rakt i nederkant heller… 🙂

När det nu var dags att börja sätta upp ny panel hade vi bestämt att all den gamla väggbeklädnaden skulle ner. Vi bygger på väggen en tum mot vad den varit ursprungligen. Eller en brädas tjocklek alltså. Vi tänkte först att så måste det ha varit från början men naturligtvis har de satt kortlingar mellan stolparna så de kunnat sätta panelen direkt mot stommen. Vi måste dock göra så här nu eftersom vi satt fönstren i sovrummet och arbetsrummet innan vi rev panelen och vi fick försöka räkna ut var de skulle hamna. De har ändå hamnat bra i förhållande till panelen faktiskt.

Mats köpte färdiga panelbrädor, vi hade planer på att såga själva först men faktum är att den lilla kostnad det ändå handlar om inte hade lönat sig att spara in på gentemot all tid han hade fått lägga på att göra allt jobb själv. Bredderna är 6 till 9 tum eller 15 till 22,5 cm. Det är samma bredder som sitter på baksidan. Vi köpte parallellsågade men baksidan är klädd med kilsågade brädor. För att uppnå samma utseende har Mats ”fuskat” och kilsågat de brädor vi köpte. Viktigt för en gammal panel är att den inte blir stel och jämnrandig och genom att använda olika bredd på brädorna och såga vissa av dem koniska får man en effekt som ger en levande fasad. Jag tycker han har lyckats fantastiskt bra. Det gäller ju att inte såga för mycket för då ser det inte ut som om det är riktig kilning. Sen en annan detalj som Mats tänkte på men jag aldrig funderat över var att han vände alla brädor rätt. Det måste se ut som om de är kilade på rätt håll så inte roten blir smalare än toppen. Därför är det viktigt att man sågar rätt när man gör som vi och utgår från raka brädor. Förmodligen hade detta passerat hos de allra flesta som tittat på panelen men för en snickare hade det framträtt tydligt.

Byggnadsvårdsantikvarien rådde oss att absolut använda blank spik. Detta eftersom de kommer att rosta och då se rätt ut istället för de galvaniserade som färgen släpper från och sedan blänker de. Spiken kommer att rosta av sig i början men det försvinner såsmåningom. Blank spik används inte speciellt frekvent idag även om de faktiskt är bättre vid vissa tillfllen. De är till exempel lättare att dra ut när det behövs för de galvade spiken är trögare mot det man spikar i dem i.

Jag köpte på Hörja Livs. En liten butik i samhället närmast oss. Vi kör inte dit speciellt ofta men det är ganska trevligt att gå där. Min mammas jämförelse över affären är ganska talande… ”Den är som trollkarlens hatt, inte så stor på utsidan men rymmer allt ändå.” Så är det verkligen. Man går in och sen kommer nästa rum och ett till och fler hyllor… och i kassan har de inte ett band som skickar fram varorna utan en rullskiva! Det finns allt man kan behöva när man bor på landet tror jag. Och det som finns i hyllorna kan lika gärna ha legat där i 25 år som 2 dagar. Spiken var således knappast nya när jag köpte dem… De har säkerligen legat i hyllan sen man brukade använda blank spik.

Vi har hittills hunnit sätta panel på halva framsidan och nedre delen på östra gaveln. Under panelen har vi valt att sätta en liggande bräda och ovanpå den en droppnäsa. Detta eftersom vi tyckte det blev så bra med avslutet vi gjorde på logen och stallet i somras. Det är dessutom troligare att det funnits något avslut än att där inte varit något alls på huset tidigare. Det ser bättre ut när panelen inte bara slutar i tomma luften utan faktiskt bryts av något. Om man sedan väljer enbart en droppnäsa eller en droppnäsa och en bräda är väl mer en smaksak kanske.

I vårt fall behöver vi ingen droppnäsa i underkant mot grunden eftersom all grund utom den på västra gaveln är utbytt mot putsade lecablock som hur vi än gör hamnar innanför panelen. Vi funderade ett tag på att faktiskt mura på ett halvblock leca utanpå den befintliga och spritputsa detta för att få mer korrekta proportioner men vi får se hur vi gör för nu när vi tog ner så mycket tjocklek på väggen ser det inte lika konstigt ut längre. Och det kommer att bli rabatter mot framsidan iallafall senare.

Fönsterfoder har vi hunnit få upp också och knutbrädor. Då det gäller fodren har vi valt att göra likadana som det satt på gaveln tidigare och på baksidan. Vi hade först tänkt ha foder där överliggaren sticker lite utanför de längsgående och de längsgående sticker lite nedanför underliggaren. Ungefär så såg fodren ut på sovrumsfönstret på den bild vi har från slutet på 80-talet. Där stack dock inte överliggaren utanför de längsgående.

huset före veikkos renovering sepia Så här som på det högra fönstret tänkte vi först.

huset innan (1984) veikkos renovering Här ser man baksidan innan det grävdes källare och huset renoverades. Här går fodren jämt runt hela fönstren.

När vi tittade närmare på fönstren visar det sig att de säkert satt dessa foder där de längsgående sticker nedanför på de fönster de bytt på 50-talet. De med tre bågar på framsidan och sovrumsfönstret samt det låga fönstret som sitter på baksidan. De andra fönstren som är äldre har foder som bara ramar in istället, förutom sovrumsfönstret som också fått nya ”moderna” foder eftersom det är på framsidan. Inte bara den förra ägaren som renoverat bara det som syns…det har även hans föräldrar tydligen :-). Så fick det blir och vi är jätenöjda med det. Knutbrädorna går hela vägen ner fär att göra ett tydligt avslut där huset slutar.

P9290007a Ja så här blev det…

Vi är verkligen jättenöjda med alla detaljer. Det har blivit precis som vi ville ha det och det enda vi väntar på nu på denna delen av huset är stuprör och hängrännor. Sen ska allt strykas en gång till till våren men det är för kallt att stryka linoljefärg ute nu och nästan för kallt för slamfärgen också. Här ser man att panelen sticker över grunden men det är inte så mycket längre och när vi tagit bort glasbetongen och murat igen där samt tagit bort källarfönstret på gaveln kommer det se bättre ut.

P9290003 Fönster med foder och fönsterbleck. Blecket ska dock bytas såsmåningom.

Foder och karm på fönstren är målade med ca 10% grön umbra. Det ger en väldigt vilsam färg mot den ljusa falufärgen. Kombinationen gör att det ser äldre ut eftersom det inte är så bländande vitt. Bågarna är målade med en blandning av järnoxidgult och vitt. Ca 60% gult skulle jag tro. Även den gula färgen hjälper till att ta fram det ljusa i väggfärgen faktiskt. Blecken som sitter på fönstren nu fick vi tillverkade till förra huset men de blev fel så vi fick göra nya. Däremot passar de nu och vi tänkte att vi kunde använda dem men de är för klumpiga så vi kommer skaffa nättare som inte sticker så långt ut över underfodret. När de suttit uppe ett tag ska de dessutom målas in i samma färg som fodren så de försvinner mer.

P9290007 Lite mörk bild men här ser man hur oregelbunden och sned panelen verkligen är. Jättevackert tycker jag… 🙂

P9290001 Här är gaveln också med. Så kan man se lite mer hur det blir som helhet sen. När vi fått hem rännorna och satt upp dem ska ställningen på baksidan flyttas hit så vi kan klä ovandelen också.

Ovandelen är alltså nästa del i projektet men eftersom rännorna förmodligen dröjer ett par veckor och Mats inte vill flytta ställningen fram och tillbaka flera gånger får det vänta. Ovandelen är byggd i regelstomme. Bilden här nedan på gamla ladan visar hur det troligen ser ut eller iallafall har sett ut från början. Ovanvåningen har tidigare varit helt oinredd och användes som sädförvaring. Därför har den inte behövt vara isolerad och nu när den används har de förra ägarna isolerat med vanlig isolering. Denna kan vi inte ta bort i nuläget utan vi kommer ta bort asfaboarden och sätta papp och när vi sedan river ner gipsen från insidan plockar vi bort isoleringen innifrån istället. För att inte behöva bygga ut panelen ytterligare en tum där uppe satte vi en vattbräda som brytpunkt mellan de olika delarna. Så har det varit även tidigare.

P4040002 Gamla ladans gavel.Skiftesverk upp till där gavelspetsen börjar och sedan regelstomme eller bjälkar.

P9290005 ja vi hade ju bara panelat halva framsidan ja…

Det var ju det där med halva framsidan oxå… vi har satt panel bara fram till och med det nya fönstret vi satt i för sen har vi haft en del diskussioner om hur vi ska göra, det är inte direkt halva egentligen utan mer en tredjedel så vi har en bit kvar. Vi bestämde oss för att återgå till en planlösning vi haft tidigare vilket innebär att det blir sal i den västra delen av huset (längst till vänster) och sen hall mot framsidan och kök bakom detta i mitten av huset. Vi får in så mycket bättre förvaringsmöjligheter samt en gästtoalett och vi slipper ha badrumsdörren i köket så rent praktiskt är den lösningen mycket bättre. Det innebär dock att ytterdörren inte passar att ha där utbyggnaden är och därför kommer vi att sätta en ytterdörr där balkongdörren är i nuläget. Utbyggnaden får vi se hur vi gör med. Troligast är att vi faktikst river den. Den är inte ursprunglig på huset även om vi faktiskt trott det utan det har bara varit en ytterdörr i väggen tidigare. Den är dessutom utbyggd vilket gör att den ser klumpig ut på huset även om vi gör om den till glasveranda. Vi är inte riktigt på det klara med hur vi kommer att göra ännu men Mats ska tillverka en parpaneldörr med överljus som vi kommer sätta in nu. Sen kan vi klä även den delen av framsidan… Det blir lite kladdigt men eftersom huset måste fungera att bo i under tiden vi renoverar blir det ibland lösningar som kunde avhjälpts lättare. Det kommer bli riktigt bra när det blir klart iallafall oavsett om vi får ta lite omvägar dit.

Annonser
Published in: on september 29, 2009 at 11:51  Comments (8)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/09/29/panel-pa-huset/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jeg bliver nødt til at kommentere – det er virkeligt jättefint. Grattis med det nye gamla udseende på huset, det passer perfekt til husets proportioner.

  2. Tack! Så roligt att höra. //Sophie

  3. huset går från ful ankunge till fullfjädrad svan! Härligt att se tycker MrsUniversum.

  4. Sådärja, nu stillades äntligen nyfikenheten. Det blir ju kanon – såklart!

  5. Följer med intresse ert arbete. Det ser riktigt fint ut!

  6. Hej!
    Helt otroligt vilket arbete ni gör! Fast det har ni ju redan visat med huset här i Småland =) Du har inte funderat på att byta yrke? Ha det så bra! Kram

  7. Ojoj vilket vilket arbete!!! Och vilken skillnad det blir. Måste säga att när jag såg bilden på hur det såg ut innan…70-80-tals ”svulsten” på huset..hmmm…:) jaa..fick nästan ”fulslag” som Hasse Alfredsson sa någon gång. Men attan, nu blir det skillnad! Ett bra jobb!

  8. Tack så jättemycket för berömmet. Det är verkligen roligt att höra att det finns andra som tycker det man gör blir bra. Vi som bor mitt ute i skogen där ingen annat än räven och en och annan älg passerar är inte direkt bortskämda med uppmärksamhet över resultatet. Fast när det ser som värst ut under arbetet är det i och för sig ganska skönt att ingen ser vad vi sysslar med 🙂 //Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: