Senaste planlösningen.

Ja jag har ju redan presenterat massor av olika förslag på planlösningar till huset. Det är jättesvårt att veta hur det blir bäst och vilket som kommer att funka i längden samtidigt som vi vill att det ska stämma med hur det kan ha sett ut, eller troligen har sett ut. Efter att byggnadsantikvarien varit här ändrade vi om rummen fullständigt och placerade salen mitt i huset. Detta eftersom han trodde det varit så samt att vi då skulle kunna behålla verandan/ingången där den var och har varit hela tiden. Men rent praktiskt gick det inte att få ihop en planlösning som fungerade bra. En vettig blev det men där fanns några saker som vi inte tyckte blev så bra. Badrumsdörren hamnade till exempel i köket och vi fick inte in någon gästtoalett. Vi tappade dessutom massor av förvaringsmöjligheter och ett av rummen på ovanvåningen blev litet på grund av trappan. Just då ville vi verkligen försöka få till det så att vi kunde behålla exteriören på huset intakt men vi har tänkt om. Dels eftersom byggnadsantikvariens plan inte stämmer med verkligheten i detta huset. Två väggar som han trodde var nya är vi ganska säkra på är original (vad som nu är original i detta huset) och dessutom är utbyggnaden på framsidan utbyggd på både djupet och bredden så den är inte rätt iallafall. Ska vi dessutom tillbaka till 1850 så ska det inte finns någon utbyggnad alls.

Men det där med ursprunget är svårt. Vad är ursprunget på vårt hus? Vi vet ju hur det sett ut så länge det stått här och då har en liten utbyggnad funnits på framsidan, men om man ska se till hur huset troligen sett ut när det byggdes har det inte funnits någon. Ska man då hålla sig till det man vet eller ge sig in på massor av spekulationer och förmodanden? Vilket är mest rätt och hur långt ska man gå för att hitta original? Vårt hus uppfördes här 1902 och kanske är det som byggnadsantikvarien säger att man då gjorde en hel del ”moderniseringar” som förändrat husets plan. Men ska vi då strunta i de väggar vi har som varit placerade där de är idag sen huset byggdes här för att gå tillbaka till något som aldrig funnits på denna platsen?

föreritning med rumsnamn Så här såg det ut när vi flyttade in. (nu har vi byggt sovrum och arbetsrum av det som på ritningen är vardagsrum och satt igen dörren in till vardagsrummet men öppnat en dörr på motsvarande plats, från ytteväggen sett, längre bort på väggen där trappan är på denna ritning.)

Innan vi nu ändrade oss denna gången bestämde vi oss för att ta reda på om väggen mellan det som idag är kök och hall var en ny vägg som byggnadsantikvarien trodde. Vi borrade upp 4 hål med en dosfräs och förmodligen är väggen ganska sönderstyckad men det finns en gammal vägg där inne. Enligt förra ägaren är väggen mitt i köket en vägg som de tog ner till hälften. Alltså skulle det ha varit två smalare rum istället för det stora som köket nu är. Därför får vi inte ihop det med den planlösning osm byggnadsantikvarien vill lägga in. Han menar att väggen i köket också är nybyggd och vi har inte kollat innanför gipsen på den ännu men vi är tveksamma till det.

Byggnadsantikvariens förslag Byggnadsantikvariens förslag med salen i mitten och ingång där den är idag.

Just eftersom vi hela tiden varit säkra på att väggarna som inramar köket och den vägg som finns mitt i köket är de gamla väggarna har vi ritat efter att de ska vara kvar (inte väggen mitt i köket dock för det får vi inte ihop med ett fungerande kök) Väggen som idag går mellan hallen och rummen på vänstra gaveln är en regelvägg som förra ägaren byggt enligt honom så den har vi hela tiden räknat med att plocka bort. Vi har tittat på grannhuset som står tomt och har kvar sin planlösning helt och hållet och dessutom på klassiska planlösningar i byggnadsvårdsböcker. Genom dem har vi kommit fram till vår lösning som vi sedan behållt i grova drag men ändrat efterhand med placeringen av trappan och köksinredningen bland annat.

tänkt planlösning 4 Så här tänker vi oss det nu. Ingen veranda alls på framsidan faktiskt utan bara en ytterdörr.

Salen hamnar längst till vänster och köket icentrum Egentligen skulle väggen varit kvar mitt i köket och haft en dörr istället, då hade vi haft en planlösning som ännu mer påminner om grannhusets. Samtidigt som vi vet (enligt en granne vi frågat)att i vårt hus har skafferiet varit längst bak till höger och att där skafferiet är på grannhuset har det varit en liten kammare i vårt hus.

Alenäs planlösning Grannhusets originalplanlösning.

Det stämmer inte till hundra procent med vår detta heller men jag tycker vi har fått fram en bra lösning so vi verkligen tror kommer att fungera. Vi blir tvungna att flytta ingången men vinner mycket på det både utvändigt och invändigt. Hålet i väggen finns ju redan eftersom där idag sitter en balkongdörr och ett stort perspektivfönster.

Byggnadsantikvarien och jag har diskuterat fler lösningar via mail nu i höst på hur det skulle kunna varit och han håller fast vid att salen varit i mitten men samtidigt hade han väldigt svårt att köpa att det inte varit två kammare på högra gaveln där vi har gjort två rum idag. Vi var själva säkra på att vi skulle hitta en dörröppning när vi tog upp hål i väggen men det gjorde vi inte. Det var båleplank hela vägen. Alltså har det bara varit ett rum från början. I grannhuset finns ett sådant rum på samma gavel och det är inte en del av boningshuset utan mer nån slags ekonomidel. Det kan ha varit så här också. Min mammas hus är byggt likadant. Där har varit hönshus och vedbod på gaveln.

spekulationer tidigare planlösning Detta är en fundering kring hur det kan ha varit innanefter vad grannen berättat och förre ägaren sagt. Samt efter de spår vi hittills hittat. Finns ingenting som säger att dett är rätt. 🙂 Här saknas ju en ordentlig sal man de kanske inte hade det efter att huset flyttats it. De använde kanske bara rummet längst till höger som finrum.

Allvarligt talat vet jag inte hur många olika ritningar vi har gjort nu, otaliga modeller och funderingar känns det som. Även om det på sätt och vis är skönt att kunna planera ganska fritt så önskar vi ofta att vi hade haft mer tydliga spår att gå efter. Ibland hade det varit skönt att ha haft möjlighet att blåsa ut allt nytt inne i huset på en gång så man hade kunnat se hur det ser ut under överallt samtidigt. Nu får vi gissa och tänka och spekulera friskt efter de spår vi faktiskt kan hitta. Det är irriterande att inte ha kontroll på allt men så är det ofta att renovera och då speciellt i ett gammalt förvanskat hus. Det vet vi ju sen förra gången även om planlösningen då var i princip intakt.

Jag är riktigt sugen på att, trots allt, kontakta förre ägaren (för i vårt fall lever han ju) och fråga om han inte vill hjälpa oss, men eftersom det skar sig ganska ordentligt när vi tillträdde huset så har vi inte pratats vid mer än en gång sedan vi flyttade in. Då mötte jag dem när jag var ute och gick och vi pratade en stund och jag bjöd hit dem att komma och fika om de ville men de har inte hört av sig. Anlednigen till att det skar sig är komplicerad men beror till en del troligen på att gården tillhört hans far och farfar (som byggde huset här) och att hans döttrar inte ville ta över. Han blev tvungen att sälja och hur glad han än var i början av att vi ville köpa och var intresserade så vände det i slutet till att han blev otrevlig och sur. Kanske för att han insåg att han faktiskt var tvungen att flytta, att det var på riktigt liksom. Sen blev det bråk om en del skog som han högg ner efter att vi skrivit på pappren och en del saker han sålde eller som försvann härifrån fast vi skrivit papper på att de skulle ingå. En blandning av missförstånd och att han faktiskt inte kom ihåg från en gång till en annan vad han lovat och sagt.

Så även om man alltid får höra att man ska kolla med de som tidigare bott i huset är det inte så lätt, men det hade kanske hjälpt oss massor till att kunna lösa gåtorna kring planlösningen och varför huset ser ut som det gör.

Published in: on oktober 12, 2009 at 11:39  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/10/12/senaste-planlosningen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommentarerLämna en kommentar

 1. Gud vad mycket funderingar jag får! Vi får ta det den 5! 😀

 2. Vad roligt det är med planlösningar! Vi har samma lurigheter för oss här hemma, man hittar dörrar i väggar och följer spår i tapeter och gamla tidningar, och hittar bitar av en gammal kakelugn nergrävd bakom uthuset! (varför??? snyft!)
  Våra förra ägare är tyvärr inte i livet och det är sååå mycket saker vi vill få svar på! När byggdes det ut där? och vem bodde på den oisolerade vinden som nån tapetserat så fint med tapetrester som är minst 50 år gamla.

  Jag tycker du ska ringa honom! Det värsta dom kan hända är att han inte vill komma, men vad tusan, hur farligt är det? Jag vet inte hur gammal han är, men tids nog finns han inte kvar och då har du ingen chans att ångra dig…

  Lycka till!
  (o det är så spännande att följa ert hus! tack för tipset om stuprören förresten! =)
  kramar!

 3. Sara: JA det ser jag verkligen fram emot 🙂

  Maria: Ja det är jätteroligt att hålla på att rita och fundera och spekulera, fast ibland blir det mest frustrerande eftersom vi inte får några säkra svar. Kanske ska vi ta kontakt med förre ägaren och faktiskt få veta eftersom möjligheten finns än så länge. Han har ju trots allt bott här nästan hela sitt liv. Vi får se hur vi gör. Tråkigt med er kakelugn. Vi har hittat delar av vedspisen vi… i en stenmur… till och med skyffeln man använder till att ta ut bröd ur bakugnen låg där.//Sophie

 4. Man kan hitta de mest otroliga saker inbyggda… dom hade väl inte det sopsystem som vi har idag och tog rätt/återanvände saker, men vedspis i stenmur, haha.
  Men man har slutat bli förvånad vid det här laget! =)

 5. jo…det är ju inte det enda vi hittat. Varenda stenmur här innehåller mer eller mindre mängder skräp. Skor och flaskor och kastruller…och massa annat. Vi städar upp efterhand…men vi har ganska många kilometer stenmur så det tar lite tid 😀 //Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: