Vad man minns och vad man glömmer.

Att renovera och att samtidigt bo i huset är inte alls det optimala det får väl erkännas. Ofta blir man väldigt trött på att saker inte blir klara och att det tar sån förbaskad tid att komma nån vart och att man bor i allt det här ofärdiga. Vi tycker ibland, när vi är mindre motiverade, att vi inte gjort någonting här i huset, vilket inte alls är sant när man börjar tänka efter. Men jämför man med förra huset har vi verkligen inte kommit långt i boningshuset och då tycker vi att det går långsamt.

Den stora skillnaden ligger väl i att vi nu har två barn och att det inte längre är ”bara” en villa utan en hel gård med åkrar och skog med allt vad det innebär i skötsel och extra byggnader. Ibland hjälper det dock inte att tänka på allt vi hunnit med utomhus i skogen eller trädgården utan man blir frustrerad över att inget händer inomhus. Speciellt när man går i köket och öppnar en låda som ramlar sönder eller när man får en lucka i handen när man öppnar ett skåp…eller man ser listerna som saknas och fönstersmygarna som inte finns på några fönster…

DÅ är det roligt att skriva en lista. Vi är fenomenalt bra på att göra listor. 😀 Både listor på sånt vi ska göra och sånt vi har gjort eller ska köpa eller liknande. Vi har massor med kollegieblock fulla av olika listor där vi prickar av med datum efter att vi slutfört något. Listan på vad vi gjort här blir ganska lång när man börjar fundera och då känns det genast lättare att stå ut med att allt inte är klart. Och det är roligt att gå tillbaka och titta på dem sen och se vad man faktiskt har åstadkommit.

Då vi bodde i Strömsnäsbruk var det likadant. Vi tyckte ibland att vi inte kom någonstans men faktum är att nu i efterhand kan vi ju se att vi jobbade på snabbt. På de tre år vi bodde där hann vi med massor av renoverinar både invändigt och utvändigt. Häromdagen var Mats på ovanvåningen och letade efter nån bruksanvisning och då hittade han sin kalender för 2004, visserligen ingen lista men i den har han skrivit ner mycket av det som hände under första året i huset… Vi hade mycket roligt åt det när vi läste igår. Vi köpte huset det året så när han började skriva hade vi egentligen inte en aning om att det fanns bara… och våra intentioner var väl på väg mot byggnadsvård men vi hade inte alls den kunskap och viljan som vi har idag.

2004:

2 januari: Kökslucka i pärlspont blev gjord!!! (Sophie GLAD) Mats också.
14 februari: Hittade ett hus på St Sigfridsv i Strömsnäsbruk. 250000 kr.
18 februari: Var och tittade på hus i Strömsnäsbruk. Lite risigt men klar potential.
22 februari: Bestämde oss för huset.
27 februari: Sotaren besiktigade skorstenen (sådär bra)
13 mars: Vaknade tidigt! (nervös) Var i Markaryd och beställde fotbollsskor. Sedan åkte vi och köpte ett hus. ÄNTLIGEN!!!
17maj: Big day!!! Today! Husägare Mats och Sophie, för 225000 kr har vi idag blivit stolta ägare till fastigheten polisen 3 i Strömsnäsbruk.
20 maj: Åkte till Gysinge centrum för byggnadsvård och handlade lite smått och gott. Och hem igen 120 mil tur och retur på en dag inte dåligt av en toyota eller?
22 maj: Var och målade matrum och vardagsrum i huset.
23 maj: Målade och städade, klippte gräset (slog höet)
24 maj: Rev golv, väggar, tak och lister i sovrummet.
27 maj: Läckt in vatten på toan. Hängrännan överfull med bråte. Missade träningen pga. det.
15 september: Hoppsan! Länge sedan jag skrev, har haft för mycket att göra. Bättring lovas. Skulle flytta ut fönster med det blåste för mycket.
18 september: Stoffe och Jessica gifter sig idag! Stopp i avloppet, Pappa lagade.
19 september: Gick upp 9.30 åkte till Shell och köpte lite frukost. Satte foder och knutbrädor på södra gaveln. 14.30 var vi hos morfar och firade hans 93:e födelsedag. När vi kom hem sågade vi av lite grenar på den stora eken på framsidan.
20 september: Röjde i garaget, Snart snickarboa. Ringde Ingemar om att gräva upp avloppet.
21 september: Ingemar var här och kollade vi måste nog skära bort en bit av muren.
22 september: Provbilade stödmuren verkar inte så hård.
24 september: Drog upp gamla pannan ur källaren.
25 september: Gick upp vid 07.00 var på tippen 2 ggr och slängde bla. pannan och vedbodsutstädningsmaterialet.
26 september: Gick upp vid 08.00 sågade upp virket till ved byggde en sågbänk, var på Gränsbygden och handlade, satte upp rörelsesensor och lagade strömmen i ladan. Rensade tomten på virke och skräp, satte foder på badrumsfönstret.
27 september: Tränade ej, för ont i ryggen, skrapade underslaget på södergaveln.
28 september: Flyttade ut fönstren på södergaveln och satte foder.
29 september: Fogade springan på midjan, rev ställning, 3 sidor av huset färdiga körde en liten runda för Ofelia ville faktiskt det.
1 oktober: Hyrde en bilmasin, bilade i stödmuren så grävaren komer in. S gipsputsade skorstenen i sovrummet (kanon)
3 oktober: Bilade ner räcket på verandan Gipsade vid skorstenen i sovrummet, lade golvbrädor på toan uppe. Var i Råstorp och handlade sen åkte vi och hälsade på Mange och Madde och Saga. Efter det spikade vi upp en smyg i sovrummet och satte foder på den.
4 oktober: lämnade bilmaskinen, handlade lite lister på hemvägen från jobbet, körde bort de sista av betongresterna vid altanen och sågade av armeringsjärnen i stödmuren.
5 oktober: Ingemar grävde upp avloppet och vatten ledningen på 3 h. Sydkraft hade varit här och ritat ut elkablen den skulle också ligga där avloppet låg men där var ingen. Pissigt av sydkraft. Jag tror den går från elkiosken vid Palles och till gaveln av vårt hus.
6 oktober: Var hos naprapat i Båstad. Sne och stel rygg, behandlades med ultraljud och mjukning. Målade smyg i sovrummet och toadörren.
7 oktober: Mycket lite kvar i sovrummet nu och även på toan. Skönt!
8 oktober: Planerade verandan, plockade ut sten, gjorde vid avloppet i gatan så nu kan det återfyllas iallafall.
9 oktober: Gick upp och satte lister och hylla på toan uppe. Sen gick jag ut och hjälpte pappa och gräva avlopp. Ingemar var här och återfyllde gatan. Pappa och jag satte dagvattenbrunnen. Sen räfsade jag.
10 oktober: Idag började vi på verandan till köksingången, grävde och murade upp hörnorna i natursten. Var på smedjegatan och hämtade en toasits i bakelit. S blev jätteglad.
12 oktober: Avloppet fixat!!
13 oktober: Ingemar var här och fyllde igen.
15 oktober: Efter jobbet åkte jag och S till cheapy och köpte material till farstukvisten (tryckt virke ”hrrm”)
16 oktober: Köpte 20 m3 ved, sen hade jag och S fullt upp med att få in den i vedboden innan kvällen. Gjorde även bjälklaget till farstukvisten.
17 oktober: Gjorde stolparna till farstukvisten (dryga)
18 oktober: Målade stolpar till verandan, var ute på internet och kollade på byggnadsvård och grejor till huset. (taktegel, vedspis)
19 oktober: Skar till bärlinan till verandan. S ska måla den imorgon.
20 oktober: Var och handlade trallgolv till verandan (det jag räknat fel på)
21 oktober: Var på banken och lånade 60 000 kr till köket, hon försökte pracka på oss 100 000 kr men vi sa stopp. Sedan åkte vi till gränsbygden och köpte vitvaror för 24 000 kr. Då ingick även en bordscirkelsåg. S var på IKEA och handlade utan att handla. HURRA!!!
22 oktober: Kom hem och spikade dit stolparna till verandan jättefint!!
23 oktober: Idag har jag gjort tak på verandan och sen har vi börjat lite på köksrenoveringen.
24 oktober: Pappade verandataket efter det rev vi köket (golvet).
25 oktober: Idag rev vi ut spis och fläkt + panel i taket. Klockan 22 kom två polacker från Gränsbygden med vitvarorna (spis, fläkt, kyl, frys, diskmaskin)
27 oktober: 16.30 var jag hos naprapaten som behandlade ryggen. Skyfflade sen ut kolen i bjälklaget (ett skitjobb) Fick in i helvete ont i ryggen.
28 oktober: Natten var den värsta jag varit med om. Ryggen värkte så in i… Var på Cheapy och handlade 15 st gipsskivor 5 balar isolering och 1 presenning.
29 oktober: Köpte golv, foder, lister till köket 7100 kr.
30 oktober: Fixade till ett köksskåp, så nu har vi nästan köket klart för oss. Nu skall det bara göras!!
31 oktober: Idag har vi gjort dom bärande väggarna i köket (sakta men säkert) Ritat upp köket och skrivit upp vad vi behöver till det + att vi varit på Ikea.
1 november: Var på Cheapy och handlade lite ”snickerivirke” 13.30 var jag hos Trulsson i Båstad. Fick behandling. Snart bra i ryggen. Hämtade rördelar i sommarstugen.
2 november: Rev väggen i köket.
3 november: Var hos Berne och handlade virke efter jobbet. Ett helt bilsläp.
4 november: Fick behandling av ryggen igen. Kass igen.
5 november: Idag var elektrikern här och tittade. Ska nog bli bra.
6 november: Rätade köksgolvet och lade vindpapp så slipper vi kanske lite golvdrag. Rev resten av köksgolvet.
7 november: Reglade tvättstugevägg. pappade resten av golvet, på eftermiddagen räfsade vi lite löv och städade i trädgården. Skrev en lista på vad vi ska köpa (handtag, gångjärn och dyl)
8 november: Körde till Bauhaus och beställde kakel (bieselado) 2,4 m2 hoppas det räcker. Biltema, Citygross och Väla på mindre än 2 timmar. Måste vara världsrekord.
9 november: Elektrikern har varit här med rör (men inga dosor)
10 november: Idag har jag dragit elen i golvet till köket. S har isolerat.
11 november: Spikade upp råspont i kökstaket. Elektrikern var här och kollade rören (godkänt)
12 november: Pappa drog vatten och avlopp. Isolerade golvet.
13 november: Började med att köra två riktiga rackarlass till tippen (vitvaror, golvet osv) S pappa och farmor var här och hälsade på. Efter det la vi hela köksgolvet, Hurra vad vi é bra.
14 november: Städade undan i ”köket”, spikade undertak i källarnedgången. Drog ny antennsladd.
15 november: Var på Bygga och köpte skyddspapp som jag täckte golvet med. Spikade gles i taket till gips.
16 november: Gipsade lite väggar + kortlingar.
17 november: Sophie bar in ved. Städade!! Spikade lite kortlingar, första snön kom idag. Drevade fönster.
18 november: Fick 22 balar isolering av Conny.
22 november: Elektrikern var här och visade var eldosorna ska sitta.
23 november: Drog VP-rör isolerade och gipsade väggen som köksinredningen ska sitta mot
25 november: Drog lite el.
27 november: Försov oss. Var på cheapy och handlade 15 gipsskivor när vi kom till Strömsnäs parkerade vi utmed järnvägen för att gå in på Ica, när vi kom ut igen var bakrutan splittrad. Gipsade taket och lite väggar.
29 november: Städade upp bland allt virket i vardagsrummet. Drog el i golvet på tvättstugan till tvättmaskin och torktumlare.
30 november: Var på Ikea och handlade köksinredning för knappt 7000 kr.
1 december: Var hos Berne och köpte 20 m2 pärlspont och 23 m 12×70 mm list ca 1600 kr. Spikade upp lite av den.
2 december: Spikade pärlspont mot ytterväggen städade upp. Byggde ner väggen vid hallen.
3 december: Monterade ihop underskåp och mätte ut spishörnan.
4 december: Städade ”snickarboa” och byggde en arbetsbänk med hyllor, reglade upp och gipsade spishörnan. Fixade med mellanbitarna. Satte upp fläktskåpet.
5 december: Målade mellanbitarna slipade och spacklade.
8 deceber: Ramade in köksinredningen.
10 december: Spikade pärlspont över köksinredningen.
16 december: Pärlspont klar i köket. Målade foder.
17 december: Målade köket, sågade av värmerören till badrummet (de gamla)
18 december: Körde in ved. Var i Halmstad och köpte julklappar. Gjorde smygar till köksfönstren. Elektrikern var och drog tråd.
19 december: Gipsade köksgången. Pappa har dragit vatten och avlopp till kök och tvätt.
20 december: Var och hämtade diskbänken på Stoby Måleri i Hässleholm.
21 december: Monterade och kapade till bänkskivorna, satte ditsikbänken.
25 december: Firade jul med S familj, Rensade lite på vinden ska isolera den imorgon. (Usch)
26 december: Isolerade vinden. Hittade all möjlig gammal isolering (en gammal kappa, två blombuketter)
27 december: Gjorde luckorna till köket. Köpte tapeter, diskmaskinsunderlägg. Pappa kopplade in vatten i köket.
28 december: Gjorde lådfronterna idag. Elektrikern var här 1 h. Sen flängde jag och S till Clas O. på Väla och köpte strömbrytare. S har tapetserat serveringsgången.
29 december: Satte två extra dosor, sprang en runda. Satte lister, passbitar, sockelbräda. Justerade dörrarna. S har tapetserat finhallen. hon är en klippa på det (också)
30 december: S tapetserade samt målade lådfronterna. Elektrikern gjorde nästan klart köket. Jag målade luckorna.
31 december: Städade vardagsrummet, fixade källardörren.

Intensivt slut på året. Vi höll verkligen på varje dag med köket för att bli klara. 7 januari kopplades spisen in och vi kunde laga mat…dagen efter kom Gudrun och vi blev utan ström och fick fortsätta laga mat på stormkök. Då ångrade vi lite att vi inte prioriterat att montera in vedspis först.

För er som orkat läsa alla noteringar: Ofelia var vår hund och ja hon älskade att åka bil! Och jag vet att jag bara nämns på några ställen men jag har faktiskt varit med och jobbat mer… 😀 men jag skriver egen dagbok. 15 september när Mats inte skrivit på länge beror det på att vi klätt om huset utvändigt samt bytt hela värmesystemet i huset…så vi hade verkligen mycket att göra! Och nu i efterhand är det inte svårt att förstå varför Mats hade så ont i ryggen men det stoppade inte honom då. Där är några inlägg som är riktigt roliga…som när han skrivit att han varit hos naprapaten med ryggen och sen spenderar hela kvällen med att skyffla ut kol ur bjälklaget. Det är smart!! 🙂 Och min mamma kommer väl reagera över att vi körde Gysinge tur och retur på en dag…och att vi inte bodde över på vandrarhem som hon tror! 😉 Men vi kom upp där vid 2 på eftermiddagen och det tog inte så lång tid att titta igenom allt så sen tyckte vi det var lika bra att köra hem igen…skönast ändå att sova i sin egen säng ju!

Jag skriver som sagt dagbok också. Varje kväll i en flerårsdagbok. Nu har jag gjort det sedan 2003 och det är väldigt roligt att gå tillbaka och se vad vi har gjort. Man glömmer så otroligt mycket. Dessutom är det en bra källa när man funderar över när vi gjorde olika saker eller hur lång tid det tog. Det innebär för vår del att vi inte behöver skriva så mycket i huspärmen om vad vi gör för allt finns i min dagbok. Och numera skriver jag ner det mesta här på bloggen och det är väldigt roligt att ha kvar om några år skulle jag tro…

Published in: on oktober 14, 2009 at 11:52  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/10/14/vad-man-minns-och-vad-man-glommer/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Oj – vad trött jag blev! Vilken frenesi!
    Det värsta med renovering och boende samtidigt är att man kan bli hemmablind. Man ser inte att det är verktyg överallt, att det står färgburkar i vardagsrummemt etc. Inte förrän någon annan kommer in i huset. Då blir man lite förskräckt.

  2. Jag vi jobbade ju på rätt bra det året fast det inte kändes så när man var mitt i det. Och det är skönt att kunna se tillbaka på nu när man tycker man fastnat. Och man blir verkligen hemmablind! Vi har också haft förvaring av diverse i både vardagsrum och nu köket…ska bli så skönt när allt sånt är borta. //Sophie

  3. Hejsan! vilken mysig blogg du har, och full av inspiration! Jag bloggar också rätt mycket om inredning och design, och projektet hemma just nu är att göra en fonvägg i hallen av durkplåt, vad tror du om det?
    Ha en underbar helg! Hit kommer jag återvända!
    Kram Erica

  4. Roligt att du tycker om bloggen! Inredning är så kul även om det inte handlar så mycket om det för min del nu eftersom det är så mycket annat som ska göras först. Men jag längtar tills jag får fler rum att dona med. Durkplåt tycker jag låter spännande…det är ett häftigt material och jag tycker om när man använder saker till sånt de itne var tänkta för och resultatet blir bra. //Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: