Advent.

Äntligen känner jag att jag har lite tid och ork att skriva igen. Jag vill så mycket men hinner mindre just nu. Fast redan nu efter 3 veckor på jobbet känner jag mig ganska hemtam och allt är lugnare och lättare, jag trivs så bra med mitt jobb men efter att ha varit hemma så länge är det mycket att ta igen. När det dessutom är en ny skola med nya kollegor och dessutom högstadieelever jag undervisar så är det mycket att tänka på.

Och sen är det ju det där med att det faktiskt inte hänt så mycket här hemma på ett bra tag. Inget som varit värt att skriva om. Mats har tillbringat den mesta tiden med att hugga ved och gallra ut björk i en av granbestånden och det har tagit tid…sen har vi väntat på fönstren men nu när de kommit har Mats börjat med gavelspetsen på huset. Asfaboarden är nerplockad och ny papp uppsatt. Läktningen är också klar och nu är det dags att sätta panel. Vi har låtit isoleringen sitta kvar innanför pappen och kommer att ta ner den från insidan istället när det är dags att renovera ovanvåningen. Han har tagit ut det gamla fönstret och gjort om hålet för att passa det nya. Vi hade inte mätt innan på själva huset utan bara på de gamla fönstren som står i stallet men nu visade det sig att de inte ändrat måtten på ovanvåningen mer än att de breddat perspektivfönstret tio centimeter så vi kan använda samma fönsterhål bara Mats bygger igen lite. Skönt när något är enklare än man trodde för en gångs skull. 🙂

Jag ska ägna mig åt fönstermålning den närmaste tiden och ser inte direkt fram emot det men å andra sidan är det ganska rofyllt och avslappnande att stå i källaren och lyssna på ljudbok samtidigt som man målar.

Förra året vid den här tiden höll vi som bäst på med att renovera rummet där jag just nu sitter. Det gamla vardagsrummet blev sovrum och arbetsrum och julpyntandet blev det inte mycket med. Jag kände inte alls för att hålla på med det när det var så stökigt och rörigt överallt och vi hade byggdamm i hela huset. Iår är det stor skillnad. Båda rummen är klara, så när som på taklisten i arbetsrummet som jag inte kan bestämma mig för färgen på. Vi är jättenöjda med känslan i rummen och tycker att vi lyckats med att få det så som vi tänkte oss och det är skönt. Ibland blir det inte som man tänkt sig och ändå kan man inte peka riktigt på vad det är som blivit fel. Så känner vi inte i dessa rummen. Och nu när det är adventspyntat är det så mysigt. Jag älskar julen och drömmen är att få pynta hela huset med allt vackert som finns. Jag har ganska mycket julpynt men tycker inte om när det blir för mycket. Istället är det väl så att jag ändrat mig under åren och vi har gjort om rummen (i förra huset) och då har annat tillkommit. Nu saknar jag både stjärnor och ljusstakar till flera fönster men eftersom det inte är klart i resten av huset vill jag inte skaffa sånt innan jag vet hur det blir. Stjärnorna jag hängt i sovrummet köpte jag för flera år sedan, för 25 kr styck, på rean efter jul. Ett klart fynd som jag tycker mycket om. Enkla vita pappersstjärnor med utstansade hål… jag var rädd att de skulle bli för stora i våra ganska små fönster här men väl uppe tycker jag det blev jättefint.

En av mina favoritstjärnor.

På det halvrunda bordet står ljusstakarna från Ikea tillsammans med min ängel. Hon är ett sånt pynt som egentligen är på gränsen till för pråligt för mig men jag kan inte hjälpa att jag ändå tycker hon är vacker. Jag fick henne av mamma i julklapp för några år sedan men då hade hon fiberoptikvingar som skiftade i regnbågens alla färger och även hennes kjol skiftade i färg. Efter att jag tagit bort det och bytt till ett par vingar från panduro passar hon bra här hemma. (måste nog för mammas skull förklara att hon inte såg att hon hade fiberoptik och sånt när hon köpte henne utan hon såg hennes ansikte och tyckte det var fint :-D)

Ängeln och mina renar…

Tillsammans med ängeln står mina två renar…vilka omdebatteras kraftigt här hemma varenda jul. 😀 Jag hittade dem på julmarknaden på Tivoli i Köpenhamn och kunde inte motstå dem. De var ganska dyra men jag var så betagen av dem. Det första jag fick höra av Mats var dock att det inte var renar utan hjortar. Nåja jag kallar dem renar iallafall faktiskt!!

Närbild på mina fina renar. 🙂

Jag tycker julen ska dofta just jul och hyacinter bara måste finnas hos oss på julen. I sovrummet har jag dem inte för det blir lätt starkt fast man väljer de vita. Istället har jag en del kanel som även det är en doft som är starkt förknippad med julen. Flera små knippen med kanelstänger har jag och dessutom dessa två ljuslyktor för värmeljus som består av paraffin (tror jag) med ingjutna stänger. De köpte vi på Ikea för nästan 10 år sedan men de luktar fortfarande gott av kanel.

Sovrummet är färdigpyntat. kanske tillkomemr det något när det är dags att ta fram tomtar och sånt dan före dopparedan…Arbetsrummet ska ni få se snart.

Published in: on december 3, 2009 at 21:59  Comments (6)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2009/12/03/advent/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag tyckte att det var superfina renar jag! 😀

  2. Javisst är det väl härligt med advent och julförberedelser. Fin tunn duk på bordet också, förutom din köpenhamnska sarv och vaja. Kul!

    Jag köpte också en sådan där ljusstake i fjol.

  3. Har också kört med sådana papperstjärnor i många år. De är så enkla och fina. Jag har t.o.m. kört slut på några, dvs klistret har till sist gett upp och även pappret, men det har funnits nya att få tag i.

  4. Tack för visad hänsyn när du förklarade min ängla-julklapp…så inte folk får min smak om bakfoten. / Mamma

  5. Hej kikar in här .. jag bor i ett hus från slutet av 1700 talet som vi renoverat .. har kvar en del….vi bor i det sista huset som är kvar av byn ekenäs— men vårat ekenäs ligger i västerbotten.. eran renovering blir jätte fin 🙂 det ni hunnit så här långt! en trevlig 3e advent önskar jag er!

  6. Ja den tunna duken fick jag av Mormor i fjol och den är jättefin, som äldre hantverk ofta är. Har några stycken som är så omsorgsfullt tillverkade. Tycker mycket om mina renar/hjortar/rådjur eller vad det nu är för fantasidjur… är väl en blandning kanske. //Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: