Fönsterbytet fortsätter.

Nu har det andra fönstret på baksidan faktiskt blivit bytt. Förra söndagen när det var 10 minus passade vi på 😀 Fast vi satte plast för på insidan först så det hann inte bli så kallt faktiskt. Det är fönstret där vi har matplatsen som är bytt och det är så skönt att vi kommit en bit på baksidan nu. Den gamla panelen är nerriven och även den isolering som satt där. Bakom panelen fanns ingen papp så det är inte konstigt om det blir varmare inne nu när vi tätar ordentligt. Det satt isolering på vissa ställe men inte överallt. Man kunde se stommen genom ytterpanelen på flera ställen. I köket har vi till och med upptäckt att det drar kallt i köksskåpen eftersom väggen är så otät… 😀 Nu blir det iallafall skillnad för det blir tätt och fint.

Här är baksidan som den såg ut tidigare, fram till 1984 iallafall.

Fotot ovan har jag visat tidigare och det är ett av de foto vi hittade i ladan. Det är så roligt att faktiskt ha några bilder av hur det såg ut här tidigare, tyvärr fanns inte en enda bild från inuti huset. På fotot kan man se att det suttit likadana fönster som vi nu sätter i och att fönstret ovanför diksbänken redan då var ett högt placerat fönster. Vi har inte tagit ner panelen runt det fönstret ännu så vi vet inte om det någonsin suttit ett fönster i full storlek där så det ska bli intressant att ta reda på. Vi kommer sätta ett stort eftersom vi vill ha in ordentligt med ljus och det är mycket trevligt att ha ordentlig utsikt vid diskbänken. På fotot ovan kan man även se hur det såg ut innan huset blev ett sutteränghus. Här fanns ingen källare då och även om det var nivå skilland på husets fram och baksida så var den inte alls så kraftig som nu. Det var finare förr men det finns massor med fördelar med källare under hela huset också. Vi skulle inte ha grävt ut någon om det inte redan varit gjort men den är onekligen praktisk med tanke på allt extra utrymme som räcker till pannrum, tvättstuga, grovingång, snickeri, förråd och matkällare.

Så här såg baksidan ut då vi flyttade in.

Baksidan har aldrig blivit omklädd utan en gammal panel sitter kvar. Den är dock väldigt sliten. Man skulle kunna återanvända den och vi har diskuterat det men när de har förstorat taket har de sågat av alla brädorna längst upp mot takfoten för att kunna bygga inklädd takfot så vi skulle vara tvungna att skarva alla längst upp med ca 20 cm. Dessutom har de putsat till källaren mot alla brädorna och de sitter väldigt ojämnt. Om man kollar på bilden av hur det såg ut när vi flyttade hit ser man hu panelen tandar i nederkant. Inte alls snyggt gjort. Så vi bestämde oss för att byta även baksidan mot helt ny panel.

Så här långt har vi kommit.

Två av 3 fönster är bytta, ja egentligen 3 av fyra för badrumsfönstret har vi också bytt. Mats har tätat och fyllt på med spån och panelen är uppe. Den målade vi tidigare inne i källaren så vi skulle kunna få det klart direkt när vi satte upp den. Nu fattas fodren runt fönstren och läkten ovanför och nedanför samt droppnäsan och den liggande brädan i nederkant. Efter det ska ställningen flyttas och det är dags att byta köksfönstret också. Om man jämför de två bilderna ovan kan man förstå att det blir ljusare inne även om vi sätter in mindre fönster. Våra fönster är 110×90 cm och perspektivfönstren 120×120 cm. Men eftersom vi fått en normal takfot igen som inte skuggar hela överdelan av fönstren kommer det ändå in mer ljus. Dessutom sätter vi in 5 fönster mer än vad som satt i huset då vi flyttade in. Men vi tar inte upp nya fönsterhål utan sätter bara in fönster där det tidigare funnits. Dessutom gör vi om badrumsfönstret, köksfönstret och fönstret i Antons rum till lika stora som de övriga istället för de högt placerade som satt där när vi flyttade in.

Det är verkligen tillfredsställande att se resultatet nu av baksidan också. Just fönsterbytet gör så stor skillnad för huset och även om taket varit på plats ett tag nu känns det ändå som om vi gör en större förändring rent estetiskt när vi byter ut perspektivfönstren. Det är inte mer viktigt men ger en större skillnad visuellt.

Published in: on januari 29, 2010 at 13:23  Comments (7)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2010/01/29/fonsterbytet-fortsatter/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

 1. Kanon! Färgerna är fantastiska! Vilken skillnad det blir!

 2. Vad fint! Jag vill komma och kolla! 🙂

 3. Ja det är så roligt att få se att det man haft i huvudet blir bra även när det blir verklighet 🙂

  Sara du vet att du är varmt välkommen när du vill…synd att det inte är så enkelt som att du bor på ”hin sidan gäret”!! //Sophie

 4. Hej! det blir fint 🙂 Det är roligt när man ser skillnad, då känns det lättare med renoveringen, för det kan ju kännas rätt mycket ibland när man är mitt upp i det…
  Å ockrafärgade fönster… Visst är det fint!
  Visst är det roligt med gamla foton. Vi har inte så många men några stycken i allafall som är från 1920-talet. Tyvärr bara ifrån den ena långsidan på huset. Det var väl så när man fotograferade förr, att man ville visa den man ansåg vara den finaste sidan av huset. Vet inte om det stämmer, men det skulle väl kunna vara så.

  Ha en bra helg!

 5. Det är inte klokt vilken skillnad fönster gör. Längtar tills vi kan byta våra fönster.

 6. Fint blir det! När man anar det resultat ni kommer att uppnå inser man att det verkligen är värt det att byta tillbaka fönster.

 7. Tack för alla trevliga kommentarer! Du har säkert rätt Maj-Liz i det där med att man tog på husets finaste sida. Ofta är ju bilderna komponerade så att folk står uppställda framför huset eller att ekipage med häst och vagn står där dessutom. Fast jag har ett bröllopsfoto på okända människor som är taget mot baksidan på ett stall. Jag tycker ju det är fint i och för sig men man kan ju undra varför de ställde upp massor av släktingar mot en ladubaksida… 🙂

  Asta: Ja det är verkligen helt otroligt vilken skillnad det gör. Det är onekligen den största förändringen vi gör utseendemässigt på husets utsida.

  Pernilla: Ja inte har vi ändrat oss ännu iallafall 😉 Vi har svårt att förstå hur de tänkte när de bytte första gången. hur de kunde tycka att det blev finare och bättre. Men smaken är ju olika… //Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: