Köksfunderingar igen.

Idag tog Mats ledigt och vi gav oss iväg på utflykt. Låter väl spännande? 🙂

Vi började med ett besök hos Åraslövs Snickeri. Vi åkte dit eftersom vi var väldigt nyfikna på deras kök även om vi tänkt bygga vårt själv. Vi är fullständigt överens om att vi ska ha ett kök i massivt trä och de tillverkar just det. Vi har ju som sagt tänkt tillverka vårt själv men det skadar ju inte att titta på hur de kan se ut och vilka beslag och andra detaljer som finns. Vi hade stämt träff med en kvinna vid namn Marie och butiken låg på en gård ute på landet. Det var ett gammalt jättefint hus där butiken inrymdes i bottenplanet (eller källaren om man så vill för huset låg så att på baksidan var det stengrund med helt våningsplan och ovanpå låg ett 1,5 plans hus i trä vars bottenvåning hade ingång på framsidan. Ett sutterränghus med andra ord.)

Vi hade med våra skisser som jag visat tidigare här men ingen planskiss eftersom vi upptäckte att vi inte hade någon längre. Vi har suddat och ändrat och bytt ut så mycket på dem vi gjort innan att det inte finns någon som stämmer med hur vi vill ha det just nu.

Vi började med att titta lite på deras utställningskök och jisses vilka gedigna saker. Vi har inte varit och tittat på något massivt träkök tidigare mer än när vi var på besök på Axebo under Bodagarna i höstas och där gick vi inte och kände på lådor och luckor för det var ju deras hem. Att jämföra ett av Åraslövs kök med ett standard kök med plastlådor går bara inte och alla bekvämligheter som man kan tänka sig finns. De har lådutdrag med dämpning som göms under lådan vilket ger lite extra utrymme i lådan till exempel. På luckorna har de dock vanliga gångjärn och ett sorts snäpplås och vi hade tänkt frångå detta eftersom vi inte blev nöjda alls med lösningen i Strömsnäsbruk. Vi valde där vanliga gångjärn så man snabbt kunde lyfta av luckorna men de funkade aldrig bra för sprintarna föll ur av nån anledning och då trillade luckorna ner. De skulle verkligen ha behövt bytas egentligen men det blev aldrig av. Som skåpstängning hade vi kullås köpta på Gysinge och ett par gick sönder och eftersom vi inte varit noga med att torka virket innan vi gjorde luckorna krympte de en del och sen passade inte kullåsen bra längre. Vi var verkligen inte nöjda med de detaljerna och ville därför inte chansa igen utan tänkte köra på moderna gångjärn som sitter i i stort sett alla kök idag.

Efter att ha tittat på Åraslövs kök idag på plats så att säga så har vi definitivt ändrat oss igen. Beslagen är viktiga för utseendet och att få gångjärn som blir synliga gör mycket för helheten tycker vi.

Säljaren var mycket trevlig och kunnig om alla detaljer i köket och vi blev kvar i en och en halv timme upptäckte vi när vi kom ut i bilen… Då hade vi diskuterat igenom alla tänkbara frågor och aspekter på köket och hunnit fundera över och ändra flera av våra redan gjorda val. Till exempel pratade vi om målning och man kan få köken helt obehandlade så vi kan måla själv med linoljefärg vilket vi ju vill. Vi har hela tiden tänkt måla även invändigt men de oljar och bivaxar sina skåp och lådor eftersom en målad yta snabbare ser sliten ut när man flyttar porslin fram och tillbaka. Vi hade inte ens reflekterat över den aspekten men naturligtvis är det så och när behandlingen dessutom sparar oss flera timmars slit med målarpenseln så känns det fullständigt givet att vi kommer att göra så istället.

Vi pratade även bänkskvia och vi ska bara ha träbänkskiva över skåpssektionen mellan spisen och kylen och det är ca 170 cm långt där. Vi har tänkt ek för vi var väldigt nöjda med utseendet och själva materialet på skivan i Strömsnäs. Dock har vi funderat på hur man kunde göra den i hela längder istället för stavlimmad som de oftast är. Detta för att få ett mer gediget utseende och på Åraslöv använder de mest helstav. Fast de hade alm istället för ek på skivan i deras kök. Det var så snyggt och vi lutar åt det nu.

Vi åkte egentligen bara dit för att få inspiration men åkte därifrån jättenöjda med servicen och råden vi fått. Dessutom är jag väldigt sugen nu på att faktiskt beställa ett kök från dem eftersom vi verkligen kunde få det exakt som vi ville ha det. De till och med gör stommarna i hela sektioner till oss så att vi inte behöver sätta två stommar intill varandra vilket ger dubbel bredd mellan skåpen. Mats vill hemskt gärna göra köket själv men jag är tveksam till tiden. Fast mest hänger det just nu på priset faktiskt. Tyvärr är det nog alldeles för dyrt…. Men vi kommer få ett pris om 3-4 veckor och det ska bli intressant att se vad det hamnar på. Sen kan vi skära ner en hel del kostnader ytterligare på det förmodligen om vi väljer bort bänkskiva och skänkskåpet till exempel. Det handlar om en sektion med fyra överskåp som är 40 cm breda vardera samt en sektion med fyra bänkskåp som är lika breda som överskåpen med låda överst och lucka nedanför som döljer två innanförliggande lådor. Den tredje och sista delen vi skulle behöva beställa är en sektion med ett 40 cm brett skåp, ett 80 cm brett vaskskåp och ett litet skåp på ca 10 cm som rymmmer brickor etc. Det är inte mycket och därför blir det kanske inte så dyrt och tiden vi skulle spara på detta och kunna lägga på allt annat som måste göras är värt en hel del. Vi får se vad vi brestämmer oss för när offerten kommer.

Axebo kan ni titta för lite bilder på deras kök från Åraslövs Snickeri och på Kviinge kan ni hitta ytterligare ett kök från dem om ni vill se lite mer bilder.

Efter besöket hos Åraslöv som verkligen väckte tankar och funderingar begav vi oss till Prästbostället som jag läst en hel del om på olika bloggar och varit nyfiken på ett tag. Butiken låg tidigare på en gård men har nu flyttat till en butikslokal inne i Kristianstad. Det var fint men tyvärr samma sortiment som så många andra inredningsbutiker idag. Inte så mycket speciella saker utan mycket samma sortiment och jag som gillar unika prylar blev lite besviken.

Tredje och sista besöket var på Rinkaby Rör som är ett av de tråkigaste ställen jag vet. Det är en stor butik med allt inom värme, avlopp och vatten och de är billiga och har nästan allt men jag tycker verkligen inte om att gå där. Men det gör Mats…och dessutom skulle vi titta på pannor idag eftersom framförallt Mats är innerligt trött på att elda och hålla värmen uppe i huset med den pannan vi har idag.

Nu ska jag leta beslag och beställa vit linoljefärg från Ottossons att ha som grund till målningen av köket och sen känns det faktiskt som om vi har påbörjat renoveringen… och det är bara tre månader tills köket ska sättas in. Det känns inte rimligt…men vi har ju sagt det så vi får väl kämpa på för att nå vårt mål! 😉

Published in: on februari 24, 2010 at 22:09  Comments (10)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2010/02/24/koksfunderingar-igen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

 1. Så spännande, det ska bli jättekul att följa. Jag förstår att du funderar på att köpa färdigt. Även om det är roligt att göra själv så tar det tid och är slitigt när man dessutom jobbar heltid. Det är hela tiden val man för göra.

 2. Ja, det ska bli intressant att följa ert köks tillblivelse. Rådet med behandling i skåp och luckor var jättebra! Gångjärn, med knorra men utan sprint, för ofalsade dörrar har t ex Eskilstuna kulturbeslag. Av järn och därmed övermålningsbara.

 3. Ja jag tycker själv det ska bli väldigt intressant at se vad det blir av de här ambitionerna vi har… 😀 Hoppas det blir så bra som vi tänker oss det. vi vill ju egentligen båda göra köket själva men jag är rädd att tiden kommer springa ifrån oss alldeles. Vi har egentligen inte bråttom men köket trillar nu sönder och slutar fungera för var dag känns det som och under semestern är Mats hemma fyra veckor så vi har lite tid på oss. Hade varit skönt att lyckas få till det då.
  Tack för tipset om gångjärn Mrs Universum, ska kolla upp det. Vi har hittat de gångjärn som Åraslöv använder också på ett par ställen så vi får se om det inte blir fler utflykter snart! ((Sophie

 4. Ikke mange funderer så meget over deres kommende køkken som du/I. Jo bedre planlagt – jo bedre resultat. Vi har også anvendt gångjärn fra Eskilstuna og er meget tilfredse. Det jeg er allermest tilfreds med i vores køkken er at vi har bygget køl og frys ind i skafferiet. Jeg synes moderne køleskabe passer dårligt ind i et ‘gammeldags’ køkken og de køleskabe, der sælges under betegnelsen retro /er fritstående er jo også fra en hel anden tidsperiode end den stil vi prøver at ramme i køkkenet. Jeg sendte dig nogle fotos for et par dage siden, måske kan de inspirere dig – hvis ikke du allerede har planlagt det hele nu 🙂

  God fornøjelse med køkkenet. Der er underbart at bage bullar første gang i sit nye køkken.

 5. Hej Katrine! Ja vi har funderat och planerat länge nu…snart 3 år! Men då borde det bli bra i slutändan också eller hur? 😉 Jag fick ditt mail men har inte hunnit svara på det. Jag hade tänkt fråga om jag fick lov att lägga ut bilderna på bloggen för jag tyckte ert kök var så fint och det var så smart gjort med skafferiet och kylen/frysen. Får jag det?

  Vi funderade länge fram och tillbaka om hur vi skulle göra med inbyggda vitvaror elelr ej men vi har inte hittat nån lösning osm vi tycker ät tillräckligt bra. Måste inte ni öppna en extra lucka varje gång ni ska in i något av skåpen? Är det inte bökigt? Vi kommer att sätta pärlspont ovanför och på sidorna om kylen och frysen men lämna dörrarna synliga. Iallafall som det ser ut i planeringen just nu. Kanske hittar vi nån lösning som är bättre för jag tycker inte det är snyggt men ibland går det praktiska före… //Sophie

 6. Hej Sophie

  Det snyder lidt på billedet, da det ser ud som om at man skal åbne en ekstra dør for at komme i køl eller frys. Men det er ikke tilfældet, for efter billedet blev taget blev de hægtet sammen. Vi går også ind for praktiske løsninger. Kan du de hvide plastikskinner? De er købt i en vanlig el/hvidevare butik i Hörby og sidder fast på både trælåge og køleskabslåge. Så det åbner sammen. Og derfor er lugen heller ikke malet på indersiden – for den ser man aldrig 🙂 Samme type plastikskinner bruges til moderne indbygningskøleskabe. Man skal dog være opmærksom på at købe et køleskab med plan forside (ikke buet), for at den passer sammen med trælågen. Håber at det giver mening.

  Derudover kan du nok se på billederne, at vi endnu mangler at sætter kakler op, men dem er jeg først lige blevet færdig med at afrense (gamle kakler fra slægtskøkken), og der mangler også fönsterindramning.

  Du er velkommen til at sætte et par billeder på bloggen – det er jo et fint sted at dele erfaringer og viden 🙂

 7. Integrerade luckor kan vara besvärliga, alltså en extra lucka lika övriga köksluckorna som är fastsatt i kyskåpsluckan.

  Vi valde danska Gram till kyl/frys. Gram har som tillval lister som man kan fästa runt vitvarudörrarna och sen sätta en skiva, max 4 mm tjock, på dörren. Då kan man få samma målningsbehandling som resten av köksluckorna åtminstone. Kyl/frys lyser inte vit, rostfri eller vad man nu kylen har för färg. Jag gillar den diskreta lösningen åtminstone i vårt kök. Det hade även gått att göra handtaget av trä förstås – men det är inte för sent än…

  http://mittuniversum.wordpress.com/2009/04/25/koket-ar-klart/

 8. Katrine: Då har ni samma lösning som den jag stött på tidigare ändå. Att man öppnar båda dörrarna samtidigt. Jag tycker dte känns lite klumpigt när jag har provat på det men det är klart olika från märke till märke. Mats vill inte ha det så för han tycker det är för ostabilt. Men dte är några år sedan vi kollade på såna skåp i och för sig. Det har väl hänt en del.

  Mrs Universum. Er lösning låter mycket mer osm en som vi skulle gilla. Jag har funderat över vad det finns fr lösningar med utbytesfront på vitvarorna istälelt för att integrera dem. Ska kolla upp Gram. Tycker inte om att det ska stå två stora vitt lysande skåp i köket men det är ju trots allt ett nödvändigt ont! //Sophie

 9. Kan bara rekommendera Åraslöv! Det är hur duktiga som helst!!
  Hälsningar / Evelyn

 10. Hej Ela! Ja de verkade otroligt skickliga och kunniga när vi var där. Vi blev jätteimponerade och sugna på ett nytt kök från dem! //Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: