Nu kommer våren!

Det töar!! Svårt att tro i början på veckan men det har slagit om rejält i vädret och töat sen i torsdags kväll. Snön på taket har rasat i stora drivor och det är tung blötsnö överallt. Fåglarna kvittrar som tokiga och det droppar från taket i snabb takt. Det är riktigt skönt för hur fantastisk vintern än varit (eller kanske just därför) så längtar i allafall jag verkligen efter våren nu.

Igår kom vi knappt från gården. Det var så slaskigt på infarten och jag som skulle äta lunch med några vänner i stan fick ta traktorn och ploga innan jag kunde köra. Jag är ganska stolt över mig själv som kunde för jag har faktiskt aldrig kört traktorn med något efter. Bara kört den ”vanligt”. Men det gick bra även om snöskäret långt ifrån tog allt slask. 🙂

Även om jag plogat var det sannerligen ett äventyr att ta sig de 600 meter vi har upp till den större grusvägen. Det slirade och sladdade och spann så det stod härliga till men ut kom jag. Mats skrapade vägen med skopan på kvällen så nu är det nästan barmark på vår infart åtminstone. Ibland är det en nackdel att bo som vi gör men om det bara är en dag nåt år ibland så kan jag definitivt leva med det… 😉

Igårkväll upptäckte vi att det börjat rinna in vatten i källaren (redan) så nu på morgonen har Mats flyttat så mycket snö han bara kan från kullen runt huset. Då rinner det förhoppningsvis inte rakt ner i källaren iallafall utan bort från huset istället. Man visste hur man placerade hus förr och hade det bara varit för huset så hade vi inte behövt fundera. Det står högst upp på en kulle och allt vatten ska därför rinna från huset. Men efter att de grävde ut källaren under hela huset för ca 25 år sedan så tränger ju vattnet in utifrån där. Vi kan se hur det sipprar genom väggarna ungefär 120 cm från golvet. Det ligger nu vatten på några kvadrat och det är inte bara fuktigt utan man kan torka upp vatten från betonggolvet. Inte kul men vi har flyttat undan alla saker som kan ta skada så gott det går och sen hoppas vi på att det hjälper att Mats nu kör bort de stora snömassorna.

Runt altanen (som nu bara består av ett antal betongblock som vi inte grävt upp) sitter det platonmatta utanför. Vi vet inte hur djupt den går eller varför de har satt den där eftersom det inte finns källare under just där men man tänker ju ändå att de borde dränerat runt resten av huset också om de gjort det runt altanen…men det verkar ju inte så. Eller så har de inte satt plattor hela vägen ner eftersom vattnet tränger in en bit upp på väggen. Vi vet att det ligger dräneringsrör nergrävda under huset men dessa slutar precis vid ytterväggen på baksidfan. Man ser mynningarna där för det blev aldrig färdiggrävt vidare ut till diket i hagen där det skulle hamnat. Så allt vatten som kommer från framsidan(och inte tränger genom väggarna) hamnar rakt utanför väggen och rinner således raka vägen in igen genom den väggen…. Vi ska ta tag i det när vi gräver upp diket i hagen. Men såklart skulle det varit gjort redan!

Published in: on februari 27, 2010 at 10:41  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2010/02/27/nu-kommer-varen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: