Att värma ett gammalt hus.

Det är inte lätt att veta hur man ska resonera kring värmen i ett gammalt hus. I båda våra har vi haft sådan tur att det redan funnits vattenburna system då vi flyttat in. I huset i Strömsnäsbruk fanns ett med gamla sektionsradiatorer som visserligen behövde målas om men som annars var bra. Mats pappa la många timmars arbete på att göra om hela systemet för rören var dåliga och det fanns bara en gammal oljepanna i källaren och utan hans hjälp hade vi nog inte kunnat köpa det huset. Vi satte in en Vedex 3000 från Nibe och 3 accumulatortankar på totalt 1500 liter. Det blev riktigt bra. Lite större eller fler tankar skulle vi haft för vi behövde ändå elda 2 gånger per dag under vintern.

Nu har vi dividerat fram och tillbaka massor av gånger över hur vi skulle göra här. Vi hade tänkt flytta pannan till uthuset en liten bit bort för att slippa att få in veden och smuts i källaren som då skulle kunna fungera mer som ett ytterligare våningsplan på huset. Men nackdelen med det är att vi då skulle ta bort just pannan som har stor del i att källaren är så torr och inte luktar källare alls. Pannan suger upp så mycket av fukten från väggarna och golvet så där är helt torrt.

Så tog vi nu tillslut beslutet att pannan skulle få vara kvar i källaren. Vi bestämde oss även för att vi skulle byta panna nu. Efter den här vintern är vi (särskilt Mats) mycket trötta på det eviga eldandet.

Jag vet att det finns väldigt många byggnadsvårdare som värmer sina hus med enbart kaminer, vedspisar och kakelugnar men jag är ärligt talat glad att jag slipper det. Visst hade det varit en avvägning man fått göra om huset varit orört och inget centralvärmesystem funnits men jag är nöjd med att vi har ett och kan uppgradera det här hemma utan att förstöra något. Jag är frusen och vill kunna ha varmt i hela huset. En hel del moderna bekvämligheter skulle jag klara mig utan men jag vägrar frysa hemma, och jag vill inte att det ska ta upp massor av tid varje dag att se till att det är så.

Pannan som fanns här då vi flyttade in är en kombinerad ved- olje- och elpanna (fast det fanns ingen oljetank). De förra ägarna har mest kört på el och mest eldat sopor i pannan. Vi har använt den som uppvärmning med hjälp av ved sedan vi flyttade in. Den har fungerat men med bara två 500 liters tankar och massor av rökläckage har den inte varit rolig. Vi målade om i hallen och tvättstugan i källaren för snart 2 år sedan för att kunna flytta ner tvättmaskin och torktumlare innan vi renoverade badrummet. Det var då ganska solkigt och nergånget där och en hel del sot men vi tänkte nog mest att det var ju inte så rent på andra ställen heller på gården och pannan hade ju stått där länge. Men bara på den tid som gått sedan dess så har allt fått ett fint lager sot över sig igen. Alla saker vi förvarar där nere blir sotiga och spindelväven i hörnen är kolsvarta. 😀

Taket i själva pannrummet. Det är inte alls så svart i de andra taken i källaren dock. Jag har torkat av lite för att se hur hårt det sitter och det blev stor skillnad. Ändå är taket långt ifrån vitt där jag tvättade.

Det känns inte så roligt att förvara tvätt och annat där nere men vi har inte haft något val. Nu är det dock slut på det hoppas vi…att allt blir sotigt alltså. I lördags slängdes den gamla pannan som även rymde en varmvattenberedare ut och ersattes med en ny. Mats och hans pappa samt Mats svåger Niklas arbetade hårt hela dagen och hann sent på kvällen bli färdiga med allt så vi kunde börja elda igen. Vi är så tacksamma för hjälpen vi fick av Evald och Niklas. De gjorde ett hästjobb och de gjorde det bra också. 🙂

Den gamla pannan är urkopplad och på väg att flyttas ut. Syns rätt väl att det sotat en hel del och rykt in kraftigt både när man öppnat luckan och genom ventilerna under tiden man eldat.

Vi valde att sätta in en likadan panna som den vi hade i Strömsnäsbruk fast en nyare version. En Vedex 3300. Till den har vi 4 accumulatortankar på totalt 2000 liter. En av dem innehåller varmvattenberedare. Förhoppningsvis kommer vi att kunna effektivisera eldningen en del nu med en så mycket bättre panna och mer tankvolym. Bäst skulle det vara om vi kunde klara oss på en eldning per dygn under den kallaste tiden på året.

Tankarna under inkopplingen.

Vi behöll de två tankar vi hade och kompletterade bara med två till varav en då med varmvattenberedare. Vi köpte dem på Blocket men de är ändå flera år nyare än dem vi redan hade. Han som sålde hade satt in ett helt nytt system 2006 men nu hade pannan gått sönder och han ville inte byta den utan bytte till värmepump (tror jag det var) så då sålde han resten. Perfekt för oss ju!

Den nya pannan är rätt mycket mindre än den gamla och otroligt mycket renare. 🙂 Hoppas den förblir det och att vi nu kan komma från det mesta av sotet i källaren.

Den gamla pannan hade liten lucka så det var krångligt att stoppa i en del vedträn. Dessutom saknades en baffelplåt då vi flyttade in och vi fick tillverka en ny. Den låg på små utstickande falsar på pannans sidor och ibland råkade man slå till plåyten när man stoppade in ved. Det medförde att den trillade ner i pannan och så fick man svärandes försöka fiska upp den med vedträn och få den på plats igen. Oftast hade man ju hunnit börja elda eller eldat en bra stund när den trillade ner så den var glödhet också.

Vi har än så länge bara kört igång tre av tankarna. Vi har lite för lite volym på tryckkärlen i källaren än så länge men ska skaffa ett större så alla tankarna kan användas. Just det där med tryckkärl är något som jag ser som en STOR fördel med det här pannbytet. Om man inte har tryckkärl måste man ha ett expansionskärl. Det måste placeras högre än alla element för att det ska fungera och eftersom vi inte har någon vind utan öppet upp i nock där uppe har de hittat på en strålande lösning när de satt in den gamla pannan…

Alla som någon gång varit så långt in som vid fönstret vid gaveln har slagit huvudet mer eller mindre hårt i lådan som döljer expansionskärlet.

Jag tycker det är så korkat att bygga på det här viset för rummet blir ju nästan oanvändbart men de har väl inte kunnat lösa det annorlunda när de gjorde det. Nu kan vi iallfall riva ner både lådan och kärlet när vi ska göra rum till Anton eller Maja där uppe. Då kommer det bli som på andra gaveln där vi redan bytt fönstret.

Nytt fönster fast gamla strukturtapeter och en gardinstång som faktiskt sitter kvar sen förra ägarna.

Vi har inte gjort något på ovanvåningen och sedan vi tog bort trappan upp för lite mer än ett år sedan använder vi den inte alls. Eller vi förvarar ju mängder med saker där. Flera lådor med grejor som inte varit lönt att packa upp ännu och en del möbler. Så det fungerar väl mer som vind än som ovanvåning för tillfället. Till hösten ska vi förhoppningsvis kunna få dit den nya trappan men det fungerar ganska bra att bo så här just nu. Iallafall så länge Maja inte kräver så mycket utrymme och kan bo i det pyttelilla rummet och vi kan ha soffan och tv:n i köket. Men jag saknar ett riktigt vardagsrum nåt otroligt mycket.

Annonser
Published in: on mars 18, 2010 at 19:09  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2010/03/18/att-varma-ett-gammalt-hus/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. bra val av panna!!!!!
    Mycket nöjd med min,synd bara att man måste elda två ilägg i rad föratt elda upp 1500 l till 80 grader i hela tanken.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: