Så har vi då äntligen ljus i köket!

Ja det är helt otroligt. Kors i taket! I helgen var det dags att bli av med ytterligare ett av de nyare fönstren. Och ett som jag verkligen tyckt illa om dessutom. Det har bara varit irriterande eftersom man inte kunnat se ut ordentligt för det suttit så högt och det har stört utseendet på baksidan jättemycket.

Så här såg det ut innan vi började renovera.

Bytet har blivit fördröjt på grund av den rejäla vinter som hållit oss fastfrusna på mer än ett sätt sedan innan jul. Vi har ju inte kommit någonstans i renoveringen känns det som. Det har legat så mycket snö på taket att Mats inte ville arbeta under det. Jag förstår honom verkligen. Men nu är all snö borta utom de små högar som ligger kvar som spår efter snöbergen som blivit av plogningen.

I lördags började Mats riva bort panelen och de tapetserade tretexskivorna som satt bakom på utsidan (klassisk återvinning). Vi har trott att där funnits ett fönster i samma storlek som de övriga innan men inte varit säkra. Det enda foto vi har på baksidan är snart 30 år och det är taget innan källaren grävdes ut och huset renoverades så våldsamt. Redan då satt det ett liggande rektangulärt fönster där och inget skvallrade om att det varit annorlunda. Det visade sig dock att vi hade rätt. Det har suttit ett vanligt fönster där tidigare. Jobbet blev ju så mycket enklare genast. Dels behövde vi inte fundera på var fönstret skulle sitta och dels kunde Mats bara utifrån ta bort planken som fönsterhålet var igensatt med. Det var en lika snygg och rejäl lagning som i hålen där fönstren som satts igen på framsidan suttit. Lagat med båleplank så man bara kunde se på de smala skarvarna att där varit ett hål innan.

Så här såg det ut tidigare. Före betongpannor, lockpanel och perspektivfönster fast med köksfönstret redan bytt. Men detta köksfönstret är inte det vi nu tagit ut för detta är troligtvis ett isatt på 40-50-talet som sedan bytts igen i slutet på 80-talet.

Från insidan fick vi riva ner foder och ett antal kakelplattor på gips och så var det en del isolering. Sen plötsligt flödade ljuset in över vasken och kranen. Det är så fantastiskt skönt. Innifrån kan man nu se ut ordentligt när man står vid diskbänken och man kan se vad man håller på med. När man kommer från hallen in i köket förnimmer man nu ljus från köket istället för att det upplevs som mörkt. Golvet är ljust och det gör så stor skillnad för hela rummet.

Före…

Mats hade god hjälp under hela tiden. 🙂

Så här blev det. Nu är vi ju där igen med att det knappt ser bättre ut efteråt men det kommer att bli fint.

Utvändigt har baksidan plötsligt fått ett helt annat harmoniskt utseende. Nu sitter 4 likadana fönster på rad och även om badrumsutbygget inte är ompanelat ännu och väggen runt köksfönstret bara är klädd med papp så ser man hur huset plötsligt stämmer i proportioner igen och hur det ser helt ut. Tänk att ett fönster (eller 4) kan göra så stor skillnad. Detta fönstret var det sista på baksidan och nu är det panelen kvar innan det är klart. Det känns faktiskt som om vi kan bli klara nångång… 😉

Så här såg det ut tidigare…

Så här ser det ut än så länge… Titta också hur tydligt man ser skillnaden på vår panel målad med falu ljus och den gamla på badrummet som nog faktiskt är målad med äkta falu röd för många år sedan.

Annonser
Published in: on mars 24, 2010 at 21:17  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2010/03/24/sa-har-vi-da-antligen-ljus-i-koket/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommentarerLämna en kommentar

 1. Va fint det blev(blir)! Kan verkligen förstå er frustration när man vill göra något men inte kan.
  Har själv satt i gång att planera ett balkongbygge och längtar tills jag kan sätta igång och bygga.
  Väntar med spänning på nya bilder på ert ”lilla” projekt.
  /Samuel

 2. Fint blir det. Ni festade väl till det, hela familjen, efter att nya fönstret var på plats?

 3. Visst är det något magiskt med fönster? Det gör otroligt mycket för helhetsintycket. Det blir fint 🙂

 4. Hej !

  Ser att vi håller på med liknande stora projekt…
  Hoppas att det går bra för er , ibland kan det ju vara något påfrestande …

  Vi har också Ljus Falu ,Ockragult,grått snyyyyyyyygt , visst !!! =)

  Ha en fin Påsk helg !
  Kram Sussi O

 5. Samuel: Ja det är frustrerande när man bara sitter fast. Men nu hoppas vi på att få lite fart under påsken åtminstone.

  MrsUniversum: Ja det blev lite fika med nybaktakanelbullar och mjölk. Det är inte illa det!! 😉

  Färgtrappan: Ja skillnaden är stor. Och det kan nog knappast bli större skillnad än mellan perspektivfönster och gammeldags spröjsade…

  Sussi O: En hel del är nog ganska likt på våra hus. Känner igen en hel del i det du skriver. Om att bo med fönster utan smygar till exempel… 😀 Vi tycker också väldigt mycket om färgsättningen. Det blir så trivsamt vackert och ser så rätt ut på något sätt. //Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: