Vårbruk.

Ja nu går det långsamt framåt med renoveringen igen. Det är massor av annat som går före för tillfället. Vårbruket är i full gång för alla bönder och vi vill ju inte vara sämre…

Åkrarna på gården är liksom allt annat kraftigt eftersatt i underhållet. Vi har tagit hö varje år men det har inte blivit några imponerande mängder direkt. I höstas plöjde Mats upp två av åkrarna (de som var allra sämst) och sen har de stått under hela vintern. Nu har han harvat och ringvältat. Det krävdes en hel del varv med harven för grässvålen som fanns tidigare var så enormt tjock av alla gräsrötter. Egentligen skulle åkrarna lagts om för många år sedan man det har inte blivit gjort såklart.

Igår hjälptes vi åt allihop att plocka sten. Ett arbete där alla kan jobba efter sin förmåga… 🙂

Stenplockning. De som brukat marken från början har gjort ett bra jobb för det var inte mycket sten att ta bort.

Vi kommer att så gräs igen och vi har funderat en del över hur vi ska göra. Alla maskiner och redskap utom just såmaskin har vi hittat på gården. Visserligen i varierande skick men samtliga har gått att fixa. Igår letade Mats på det enda stället på gården där vi inte tittat så noga på vad som fanns. Längst in i ena delan av gamla maskinhallen som är enda utrymmet som fortfarande är fullt av saker och inte rensat under gamla gipsskivor och annat bråte fanns den!

Här inne bakom allt detta står den…

Så har man inget bättre för sig en lördagseftermiddag så kan man ju alltid ge sig på att få ut den. Fast vi flyttade inte ut allt som fanns framför utan bara det som fanns bredvid. Sen drog vi ut den med traktorn och ett lyftblock med kättingar. Den har nog stått där den stod i en herrans massa år. Men fin var den och välskött och ren förutom dammet (mest därför man misstänker att den stått väldigt länge…).

Det är en McCormick. Röd med guldlinjer (fast ganska rostig)

Nu vet vi inte om den fungerar men det verkar faktiskt så, fast sen är det ju så att den är till för spannmål och vi ska så gräs. Kanske fungerar det inte alls då… Vi vet inte. Men vi ska ta reda på det!

Vi hittade förutom såmaskinen även en handvevad maskin som sorterar potatis i olika storlekar och en potatissättare (som vi faktiskt visste stod där och som vi dessutom har på ett gammalt foto vi hittat), samt en vedkap.

En remdriven vedkap.

Åkrarna är nu ringvältade och redo för sådd… Vi har aldrig hållit på med sånt här innan men det är intressant. Hoppas nu bara vi kan använda såmaskinen. Roligast är ju när vi kan utnyttja de maskiner som redan finns på gården för det ändamål de är tänkta för.

Published in: on april 18, 2010 at 21:30  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2010/04/18/varbruk/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

  1. Å va underbart duktiga ni är. Det verkar ju roligt!!!

  2. Kul att det finns kvar så mycket maskiner! Vi skulle också behöva lägga om en del av de betesmarker vi har eftersom de ger alldeles för lite, men vi kör på med fårbetning och slyröjning än så länge…

    Det är nu man verkligen märker hur avlångt Sverige är… här har vi massvis med snö kvar och vårbruket känns än så länge ganska avlägset!

  3. Härligt med vårbruk och ÅTERBRUK av alla gamla maskiner. Det verkar som ni verkligen har gamla skatter som ligger och skrotar lite varstans. Här vårbrukar vi i mindre skala, hoppas på att vi lyckas få ner lite morotsfröer, sockerärtor, lök och potatis snart. Ska bara gräva färdigt först…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: