Vad tror ni om det här?

På gaveln som vi nu tagit fram har man längst ut till vänster inte fått hörnstolpen riktigt förankrad i syllen. Vi tror att de inte fick dit den när de satte upp huset och att den faktiskt inte rört sig sedan dess. Det verkar inte varit en sättning i huset utan funnits från början. När jag rev ner äldsta panelen såg det nämligen ut så här:

Nederst sitter båleplanken knappt förankrade i hörnstolpens spår alls.

Längst ner mot syllen hittade jag detta.

När jag lossade sista brädan trillade krossat glas ut. Kanske från 2-3 olika flskor som tryckts in i hålet och sedan har de lagt murbruk också som är delvis blandat med glaset. Vi har funderat på varför man gjorde så här. De kan ju inte ha tänkt att det skulle hålla ihop huset, de kan inte heller ha tänkt spara murbruk genom att blanda med glas. Glaset kommer inte innifrån så det har trillat ”genom” väggen från skafferiet. Det enda vi kan komma på är att de försökt hindra råttor och möss från att ta sig in till maten innanför i de hål som blev när de inte fick ihop stommen. Man ser ju att det är gnagt på planken tidigare.

Glas och porslin som fanns i hålet.

Genom hålen mellan planken kan man se att det sitter en plåt innanför. En som de har spikat fast i planken. Vi tänkte först att de satt den som kompensation och att den är vinklad och fäst i båda sidorna om hörnstolpen så den skulle hålla fast allting men vi vet inte om det är så. Det verkar antingen som om den isåfall rostat sönder så att den nu är i två bitar eller att den bara är en slät plåt som slutar i hörnet. Kanske är den ditsatt för att hindra råttor och möss. Det var ju trots allt spiskammare där inne från början.

Här ser man plåten innanför planken.

Ska bli intressant att se när vi river ner på insidan hur det egentligen ser ut. Vi kommer inte att åtgärda sättningen eftersom den stått still hela tiden. Vi låter den bara vara och sätter ny panel utanpå.

Annonser
Published in: on maj 13, 2010 at 09:06  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2010/05/13/vad-tror-ni-om-det-har/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag tror också på rått- och mössstopp. Det känns i vart fall ganska logiskt.

  2. Efter att ha genomlevt en vinter (06/07) med massiv musinvasion så tror jag också på mus-/råttstopp… Jag skulle också stoppat in allt otäckt jag kunnat hitta för att stoppa dem…

  3. Ja det troligaste är nog stopp för gnagare. Och det har säkert fungerat ganska bra. Jag hade inte velat ta mig genom krossat glas och sen ändå bara komma till en järnplåt åtminstone… 🙂 //Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: