Tredje gången gillt…

Jag vet inte hur länge jag har gått och funderat på hur jag ska skriva detta. Hur jag ska kunna förklara hur vi tänker och resonerar…och även om det gått många månader så har jag fortfarande inte kommit fram till någonting. Ingenting mer än att jag är så glad över att vi tagit det här steget och faktiskt gjorde det vi ville och önskade oss.

För även om det här är alldeles nytt och vi inte fick veta säkert förrän i fredags så har vi pratat om detta i ungefär ett halvår. Vi har resonerat och diksuterat och vänt och vridit på alla fördelar och nackdelar. Övervägt om det skulle vara värt det och hur det skulle bli. Det var så många bitar av vardagen och livet som skulle bli annorlunda. Inte bara för mig och Mats utan även för Anton och Maja och våra familjer och vänner. Men till syvende och sist är det jag, Mats, Anton och Maja som bor tillsammans och om vi inte har det bra och trivs med vår vardag måste vi göra något åt det även om det kan ställa till det för andra.

Sen att det gick så mycket fortare än vad vi kunat föreställa oss det känns just nu som en stor bonus och en börda. Vi hade räknat med att det skulle ta kanske 5 år innan vi står där vi står idag och därför har vi inte berättat detta för någon…men nu är det ingen vits att hålla det hemligt längre…

Vi har köpt en ny gård. Vi ska lämna vår gård som vi kämpat så hårt med de senaste tre åren och faktiskt börja om på nytt på ett annat ställe. All energi och alla timmar vi lagt ner här kommer att bli nån annan till godo. Igår när vi berättade för Mats familj fick vi en rad spännade reaktioner. De liksom alla andra hade ingen aning för vi har inte berättat för någon. De trodde att vi drev med dem och det krävdes en del övertalning innan de trodde på oss. Men sen blev de klart glada över att vi flyttar närmare igen även om Mats svågers kommentar -”nu får ni fan ge er… ni är ju inte kloka!” nog är rätt talande för vad många människor tänker om oss just nu. 😀

Huvudanledningen till att vi flyttar är att vi faktiskt inte trivs med var vi bor. Gården ligger otroligt vackert och läget i naturen är fantastiskt men vi har så långt till alla våra vänner. Nästan alla vi umgås med bor kvar i Strömsnäsbruk och Traryd och därför kommer vi att flytta tillbaka dit igen. Något som sedan är ytterligare en aspekt på det hela är att vi tycker det är ganska tråkigt att vi är så intresserade av byggnadsvård och bor i ett hus där vi faktiskt får göra allt som en kuliss även om stommen i huset är gammal från början. Visst använder vi de metoder som man gjorde förr och visst blir det samma ytmaterial och en planlösning som ganska bra stämmer med hur det varit tidigare men det är inte äkta. Det finns ingenting gammalt kvar att bevara. Inte någonting av det vi renoverat har varit gammalt på riktigt utan det är nytt i gammal stil. Och även om vi tycker att det blir riktigt bra så längtar vi efter att kunna göra de där valen som följer med ett relativt orört gammalt hus. Det är ju just det vi brinner för och det som gör att man känner sig tillfreds när man är klar med en renovering. Att man kunnat sammanföra det nya och det gamla utan att det gamla fått stryka på foten.

Vi kommer att lägga ut det här huset till försäljning inom några veckor och hoppas att vi hittar någon som vill fortsätta ta hand om det på ett bra sätt. Vi tycker ju trots allt väldigt mycket om gården och har fäst oss vid den. Vi hade inga andra tankar än att stanna här när vi flyttade hit. Vi trodde att det var här vi skulle få se våra barn växa upp och att vi faktiskt i detta huset skulle ha gott om tid att njuta av det vi åstadkommit. I förra huset flyttade vi ju när vi var precis färdiga med nästan hela huset. Det var bara ett rum kvar att renovera. Här är det betydligt mer kvar och det kommer inte att blir klart nu naturligtvis. Vi gör det som vi måste som är påbörjat sen får nästa ägare fortsätta på sitt sätt. Det är en sorg samtidigt som det är skönt att vi faktiskt redan hittat vad vi sökte. Det hade nog inte varit lättare att ta det här beslutet längre fram.

Nu ser vi fram emot att skriva på pappren imorgon och att få tillträde redan den 7 juli. Vi är verkligen glada över att ha hittat ett hus nu som faktiskt uppfyller alla de kriterier vi har letat efter i snart 7 år… det ligger nära byn så Anton och Maja kommer att kunna cykla till skolan så småningom, gården är mindre än denna men fullt tillräcklig för oss. Vi har mycket större utvecklingsmöjligheter där och framförallt bor vi nära alla våra vänner igen.

Annonser
Published in: on juni 7, 2010 at 21:08  Comments (7)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2010/06/07/tredje-gangen-gillt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

 1. Spännande! Fast samtidigt trist att lämna allt ni slitit med så länge!

  Ska bli jättekul att få se lite bilder sen på det nya stället!!

 2. Det var noget af en overraskelse. Jeg kan forestille mig at det både er trist og spændende på en gang. Men jeg forstår fuldt ud jeres ønske om at flytte til en relativt urørt gård og lægge jeres energi i det, som I virkelig brænder for. Held og lykke med projektet. Jeg håber at vi får lov til at følge med.

 3. Oj – ja ni måste ha mycket energi som orkar ta tag i ett tredje hus! Men det ska blir spännande att få se vad ni har köpt den här gången! Kanske blir något jag har sett för jag har kört igenom Traryd och Strömsnäsbruk massor av gånger på resor till och från Skåne.

 4. Förstår precis hur ni känner er och varför ni gör det val ni nu gör. Vi flyttade precis när vårt förra hus var klart in i minsta listbit och omgivningen förstod ingenting. Men huset bestod bara av kulisser och ”nybyggt gammalt” och förr eller senare brukar byggnadsvårdare drabbas av habegär efter äkta vara.
  Nu har vi det 😀

 5. Oj, men så otroligt spännande! Kommer säkert att bli väldigt bra, och nu kan ni ju vara säkra på vad ni vill ha och hur ni vill bo. Bättre ta steget nu än när både ni och barnen har rotat er alltför mycket.

  Lycka till, hoppas att bloggen flyttar med?

 6. Tack för era kommentarer. Det är som ni skirver både trist och spännande på en gång. Vi trodde att vi skulle bo här på Ekenäs ”för alltid” men nu efter 3 år så känner vi att det inte är så. Kanske ville vi så gärna att det skulle vara rätt för att vi längtade så myckert efter en gård på landet att vi blundade för de saker som inte stämde… Vi trivs inte fullt ut och saknar en del saker både i huset och omgivningen. Den gård vi nu istället har hittat känns faktiskt fullständigt rätt. Den har alla de detaljer som vi söker.

  Blogga tänker jag fortsätta med för det är så kul men det blir på en ny adress. Jag känner att det blir konstigt att fortsätta med denna som är döpt efter denna gården och helt handlar om den. Istället kommer jag att starta en ny blogg och börja om helt från noll. Där kommer de som vill att kunna följa oss ändå från första stund…

  Här på denna bloggen kommer jag att fortsätta ett litet tag till för att kunna avsluta och lite har vi ju kvar att göra här. //Sophie

 7. Oj, jag förstår att det är både roligt och jobbigt på samma gång, o det är aldrig kul att lämna nåt ofärdigt heller, och man har ju alltid planer på här och nu, så allt jobb som gjorts har ju varit ”på riktigt och för er”. Men jag vet hur det är att bo långt bort från familj och vänner…

  Jag har faktiskt själv också reflekterat över att du har så stort intresse för byggnadsvård men ändå ”fusk renoverar” hela tiden med anledningen att det inte finns nåt gammalt bevarat, menar inte att det är fel på det sättet heller, men om du är som jag, då tror jag du kommer trivas superbra i nya huset, för har man fått upp ögonen så ÄR det skillnad på nytt och gammalt. =)
  Ser fram emot nya bloggen, och lycka till med flytten!
  kramar!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: