Så var det…och så blev det UTVÄNDIGT!

Den 14 juli 2007 satte vi för första gången nyckeln i dörren till Ekenäs gård och nu i onsdags den 21 juli 2010 satte vi i den för sista gången. Nästan exakt 3 år har vi bott där och kämpat med att återställa gården. Det har mestadels varit roligt men många gånger har det känts ganska tröstlöst att hela tiden utgå från något som är så långt från det vi velat uppnå och att ständigt bli besvikna på att inget gammalt att ta fram gömt sig någonstans bakom de nya ytorna. Vi hann ändå med en del på de tre åren vi bodde där även om det ibland kändes som om vi inte kom någonstans. En stor anledning till att renoveringen inte kommit längre, även om vi hunnit en bra bit, beror på att så mycket tid lagts på att städa och slänga och rensa. Alla uthusbyggnader på gården samt hela gårdsplanen bakom maskinhallen har varit belamrade med saker. Att bara tömma och riva gamla ladan var ett projekt som hette duga och då hade vi redan rensat den andra maskinhallen och haft en kontainer på plats som vi fyllt till bredden med bara järnskrot. Vi visste at det skulle bli så när vi flyttade dit men i efterhand var det mycket mer jobb än vad vi fick tillbaka av det. Det var inte så mycket fynd och bra att ha saker som vi hoppades utan det var mest skräp faktiskt. Nu är nästan allt borta och gården är ganska städad, det finns ett par utrymme kvar som de nya ägarna får ta hand om.

Så nu har vi gjort vårt och jag tänkte avsluta den här bloggen med några inlägg med bilder på vad vi uträttat under vår tid på Ekenäs Gård.

Huset som det såg ut fram till 1990 ungefär.

Mars 2007

Juli 2010, så här blev det.

Rakt framifrån innan vi rev kupan.

Rakt framifrån nu. Det enda som inte är utbytt på huset från det vi tog över, och som man kan se, är ytterdörren som bara fått ny färg.

Baksidan fram till 1990 ungefär.

Som det såg ut på baksidan när vi tog över.

21 juli 2010. Utvändigt blev vi klara iallafall.

Baksidan på lite närmre håll… jag har visat så lite av den innan. Det är bara skrostenen som saknas egentligen… en på rätt plats då alltså!

Gamla ladan som vi rev.

Mer öppet på både gott och ont.

Stallet/logen med svarta portar.

Stallet/logen när vi målat om och byggt nya portar.

Det som blev Linas box såg ut så här när vi tog över.

Linas box.

Väggen som vi byggde hästboxar mot.

Hästboxarna. Mats rev ut all den gamla koinredningen och gjöt nytt slätt golv innan han byggde nya boxar.

En del av stallet som det såg ut när vi tog över.

Här har vi inte byggt något bara gjort rent och rivit ut en del trasigt och förstört.

Stengäret syntes inte när vi flyttade in. Det fanns ingen trädgård alls bara hagar till korna och hästarna och nässlor.

En annan vinkel men samma stengäre.

Solgropen som bara använts som hage under många år.

Solgropen när den åter blivit trädgård och de gamla blommorna börjat dyka upp igen. Jag har till och med grävt fram stenpartiet i gropens bakkant som varit grästäckt länge. Solgropen var full av nässlor men nu är det faktiskt ganska trevlig gräsmatta där igen.

Maskinhallen. Det var tur att det fanns portar så man slapp se att det var knökfullt bakom dem.

Bakom portarna gömde sig det här…och en massa annat.

Efter såg det ut så här. En del saker kvar men mest sånt som ska vara där ändå.

Det var nog det mesta av det vi gjort utvändigt. Vi hade massor av laner på hur det skulle blivit om vi stanant kvar och gjort klart helt men vi känner oss ändå väldigt nöjda med vad vi har gjort för huset.

Annonser
Published in: on juli 24, 2010 at 20:11  Comments (8)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/2010/07/24/sa-var-det-och-sa-blev-det-utvandigt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

 1. Vilken skillnad…Jätte fint.

 2. Tack Evelina!

 3. Kanske inget ni vill dela med er här men hur gick det ekonomiskt. Fick ni ut något rent ekonomiskt för allt arbete?

  jag är lite rädd för att byggnadsvård inte uppskattas på marknaden och lite hispig för att vårat arbete inte värdesätts för vi tänkte uppgradera till en gård inom ett par år.

 4. Visst kan jag dela med mig! 🙂 Vi har hunnit med att sälja två hus som vi renoverat vid det här laget och vid båda har vi gått med vinst. Vi har inte räknat med alla våra arbetstimmar som vi själva lagt i projekten och såklart hade det sett annorlunda ut om vi hade gjort det. Det är en enorm fördel om man kan göra arbete själv det går inte att komma ifrån. Däremot tror jag egentligen inte det är byggnadsvården som gjort att vi fått mer när vi sålt än vad vi betalade. Snarare att vi köpt hus som ingen sett något fint eller charmigt i och gjort dem tilltalande. Tyvärr är det nog sanningen. Jag hade önskat att det var människor med byggnadsvårdsintresse som köpt våra hus men i det första fallet var det definitivt inte det och nu med Ekenäs tror jag inte heller det även om de nog kanske är lite mer intresserade ändå. Vi har tjänat pengarna på att vi gjort större dyra renoveringar som värmesystem, badrum, kök och exteriören nu på Ekenäs och att vi kunnat göra det så billigt. Skulle vi räkna vår egen insats har vi inte tjänat nåt men så ser vi det ändå inte. Vi har ju valt att göra detta och lärt oss enorma mängder som vi kommer ha nytta av nu på Södergården.

  Men Pelle jag är lessen att behöva säga det, jag tror det är svårt att tjäna på just byggnadsvården. Den får man göra för sin egen och husets skull. Sen kan man alltid hoppas att de som köper värderar det man gjort! //Sophie

 5. Hej!
  Vilken trevlig blogg och vilket jobb ni har gjort.
  Vi har också en gård i småland som vi håller på att renovera
  //Camilla

 6. Vilken TUR att ni tog över huset och räddade från holk och allt! Kulturgärning!!

 7. Tänkte, det är roligt med en frågelåda på bloggen. På http://www.valresultatet.se kan man göra en, använder själv den. Tycker den fungerar jättebra! Tänkte bara som värdefullt tips. Besök gärna min blogg också 🙂

  finns exempel på valresultatet.blogg.se
  kram

 8. Jag dånar!! Vad fint ni har gjort! Med huset, stallet, allt. Fantastiskt!
  En fröjd att se 🙂
  Ha det gott!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: