Gården

Huset innan 1990 Huset som det såg ut fram till 1990 ungefär.

Vår gård är en mindre lantbruksfastighet med 10 hektar åker och bete samt 17 hektar skog. Den ligger i norra Skåne ca en mil från Hässleholm.

Boningshuset är ursprungligen från ca 1850. Det är ett skiftesverkshus på 16×6 meter. Huset flyttades hit 1902 enligt Svenska Gods och Gårdar.

Så här ser det ut nu... Huset som det såg ut när vi flyttade hit 2007.

Tyvärr (tycker vi) är huset renoverat till oigenkännlighet i början på 1990-talet. Inget av det gamla torpet finns kvar synligt även om stommen verkar vara intakt under alla lager med panel och gips. Våra intentioner är att renovera och restaurera gården så att den ser ut som den kan ha gjort under senare delen av 1800-talet.

Förutom boningshuset finns det även en stallbyggnad med loge och loft. Här fanns från början ett kostall men vi har nu renoverat detta och gjort om det till stall för våra hästar. Den del som är loge är för närvarande snickarverkstad.

p3170007 Stallet/Logen, den sida som vetter mot boningshuset.

Bakom stallet/logen finns en äldre maskinhall som byggts till åt båda hållen med ytterligare maskinhallar. Här var den bortersta delen ombyggd till stall men det har vi nu rivit ner och gjort om till maskinförvaring igen.

p8180009 Maskinhallen juli 2007

På boningshusets andra sida fanns en gammal lada med stalldel, verkstad, vedbod och loft. På detta hus var dock underhållet så eftersatt att vi tvingas riva det. Ladan uppfördes samtidigt som boningshuset.

gamla-ladan1 Gamla ladan

Bakom den gamla ladan och boningshuset finns en suteränggrund till ytterligare ett uthus som innehållit tvättstuga och grisstia troligtvis. Det har tidigare bara legat ett tak på denna grund men vi kommer troligen bygga på en våning i markplan på detta hus så vi får bättre förvaringsutrymmen när vi bygger upp den igen.

p1010015a Grunden

Bredvid grunden finns ett gammalt brunnshus. Den brunn som finns där används dock inte längre. Vi kommer att restaurera detta hus. gårdspumpen står kvar där inne men är på väg genom trälocket och ner i brunnen, på baksidan finns vattenkar till djuren.

p4070002 Brunnshuset

Ett hus har vi själva byggt till gården. Ett såghus. Eftersom vi tänkt fälla av vår egen skog och såga upp till virke för att göra panel, lister, golv och annat som kommer att behövads så var detta något vi bestämde oss för att bygga ganska omgående. Nu till våren ska det målas och göras helt klart.

P8100027 Såghuset

Alla hus på gården är i stort behov av omvårdnad och vi kommer efterhand att renovera alternativt restaurera samtliga byggnader förutom den gamla ladan som tyvärr inte gick att rädda.

Följ min blogg med bloglovin

Annonser
Publicerat on december 4, 2008 at 14:16  Comments (8)  

The URI to TrackBack this entry is: https://ekenasgard.wordpress.com/about/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

 1. Oh my god! Man kan inte tro att det är samma hus ens! Den där verandabalkongen andades verkligen kataloghus anno -90…

 2. Ja inte är det nån utbyggnad vi är nöjda med iallafall… tänk om vi fått tag på huset innan detta! Fast då var jag ju bara 8-9 år…:)

 3. Lycka till ❗

 4. Hej på er Sophie, Mats, Anton och lilla Maja!
  Va kul att läsa om er och gården och va duktiga ni är, det ser jättefint ut på bilderna. Vi längtar efter att träffa er, hoppas att det snart kan bli av!
  Ska bli kul att följa er på bloggen =)

  Kramar Kristina och Sofia

 5. Hej på er! Vad roligt att ni hittat hit! Ni är såklart varmt välkomna hit ”på riktigt” oxå när ni vill. Kram från oss på Ekenäs

 6. Å vad spännande ert projekt låter! Jag länkar till er om ni inte har något emot det?

  Du undrade om vår tapet (Elins Stuga). Vad vi vet är tapeten inte särskilt gammal. Bakom tapeten sitter någon form av tjockare board (masonitliknande material) och bakom den sitter två lager gamla tapeter.. Vi tror att rummet tapetserades någon gång på 50-60-talet med nuvarande tapet. På gamla foton från de som bodde där då, fanns inte boarden uppspikad på väggen och de äldre tapeterna syntes.
  Vi har funderat på att riva boarden men vill samtidigt bevara det som finns bakom väggarna. Och vi gillar tapeten (Kan ju vara en ”ny” tapet i gammal tappning..)Som vi känner nu så spar vi tapeten och sätter vi en gammaldags brädpanel nedanför…
  Oj det blev ett långt inlägg! Ser med spänning fram emot att följa erat arbete!

 7. Självklart får du länka till oss, det är ju bara roligt om fler hittar oss. Er tapet är verkligen vacker. Synd för mig att den var gammal men roligt för er att ha en så fin tapet i bra skick (som det ser ut iallafall). //Sophie

 8. Oj vilket jobb ni har framför er! Men jag tror att ni kommer att få det jättefint till slut… när jag läser om hur ni ska gå tillväga.
  Kram
  Marie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: